Uutiset (muokattu 20.1.2021) Aku Laatikainen

”Verkkokalastusta tulisi rajoittaa”

TUBETTAJA Pottukoiran eli Jouko Kärkkäisen mukaan liiallinen verkkokalastus on vaaraksi etenkin pienten järvien kalakannoille.

KIURUVEDELLÄ nykyään asuva tubettaja Pottukoira eli Jouko Kärkkäinen tunnetaan innokkaana kalamiehenä. Hän on kalastanut jo useita vuosia työkseen.
Yksi Pottukoiran vakioapajista on ollut Kiuruveden ja Iisalmen rajalla sijaitseva Haapajärvi, jossa hän on törmännyt kasvavaan ongelmaan. Järven kalakanta on nimittäin alkanut hiipua liiallisen verkkokalastuksen vuoksi.
– Nelisen vuotta olen nyt Haapajärvessä kalastanut ja tänä aikana olen huomannut selvästi, miten liiallinen verkottaminen on alkanut verottaa kalakantaa. Tämän olen todennut muuan muassa käyttämäni nykytekniikan avulla. Kyseessä on pieni järvi, joten se kyllä kärsii, jos sinne pannaan satoja metrejä verkkoa.
– Ennen vanhaan kalamiehet sanoivat, että ”kyllä järvessä kaloja riittää”. Mutta ei niitä loputtomiin riitä, koska liiallinen verkottaminen on erityisen paha ongelma etenkin emäkaloille ja kutupaikoille. Verkko on itse asiassa tappavin pyydys mitä löytyy.
Runsas verkottaminen hankaloittaa Pottukoiran mukaan myös vetouistelijoiden kalastusta.
– Kaiken lisäksi verkkoja ei ole välttämättä edes merkitty tarpeeksi hyvin tai lainmukaisesti, vaikka verkko luokitellaan ammattikalastuspyydykseksi.

POTTUKOIRA kuvailee Suomea takapajulaksi verrattaessa moneen muuhun maahan.
– Esimerkiksi EU:ssa vain Suomessa ja Ruotsissa saa verkkokalastaa. Kaikissa muissa EU-maissa ja myös Venäjällä verkkokalastus on kokonaan kielletty.
– Toisaalta Ruotsikin on meitä edistyksellisempi, sillä siellä ympäristöministeriö ja osakaskunnat sentään valvovat verkkokalastusta tarkasti.
– Lisäksi yksityisihminen ei saa Ruotsissa myydä verkolla pyytämiään kaloja. Ainoastaan ammattikalastajilla on oikeus tähän, mutta sekin on osakaskuntien ja ympäristöministeriön taholta rajoitettua.
Ruotsin pienissä järvissä verkkokalastus on kielletty kokonaan.
– Siellä selvästi näkee, että rajoitukset ja hyvä valvonta ovat tuottaneet tulosta. Ruotsissa on erittäin kalaisat ja hyvinvoivat vedet.
Länsinaapurissa monet ammattikalastajat ovatkin alkaneet pyytää pääasiassa rysillä, mitä Pottukoira pitää hyvänä suuntauksena.
– Rysästä pystyy alamittaiset kalat vapauttamaan toisin kuin verkosta, johon kala herkästi kuolee. On ikävää, miten moni alamittainenkin kala kokee kohtalonsa Suomen verkoissa.

RATKAISUKSI Pottukoira ehdottaa muun muassa sitä, että kalojen alamittojen pitäisi koskea Suomessa myös verkkokalastajia. Lisäksi kutualueita tulisi rauhoittaa.
– Ainakin keväisin rauhoittaminen oli paikallaan. Joidenkin järvien kohdalla on jo näin toimittu ja se on hyvä juttu. Tällöin kalastamaan ei ole asiaa kenelläkään ja niinpä kalat pystyvät lisääntymään ja järvet elpymään.
Ruotsista tutun tehokkaamman valvonnankin Pottukoira ottaisi oitis käyttöön.
– Esimerkiksi minä voisin ruveta osakaskuntien valvojaksi tässä lähialueella. Katsoisin samalla sitäkin, että ovatko esimerkiksi kalastusluvat maksettuina. Minulla olisi tähän aikaa, sillä olen järvellä viitenä päivänä viikossa työni puolesta.
Verkoilla pyydettyjen kalojen myyntioikeuden Pottukoira rajoittaisi koskemaan vain ammattikalastajia.
– Yksityishenkilöt saisivat pyytää verkoilla vain omaan käyttöönsä, ja pienissä järvissä kuten Haapajärvessä pitäisi sallia verkkokalastus vain ammattilaisille.
Lisäksi Pottukoira rajoittaisi yksityiskalastajien verkkojen määrää. Nykyään yksi venekunta saa Suomessa panna järveen 240 metriä verkkoa, eli yhteensä noin kahdeksan kappaletta.
– Kyllä minun mielestäni yksi verkko per venekunta riittäisi. Jos sillä ei saa kalaa, niin sitten ei voi mitään. Ja pystyyhän sitä kalastamaan muutenkin, esimerkiksi vavoilla. Ne ovat harrastajille jo ihan riittäviä välineitä.
Eikä tässä vielä kaikki.
– Yksi ongelma on sekin, että monet yksityiset kalamiehet ostavat myös muiden, kuten esimerkiksi kavereidensa nimissä lupia itselleen. Tällainen pitäisi kieltää ja verkkolupien tulisi olla vain henkilökohtaisia.
– Minua ihan oikeasti huolettaa, kun kriittiset kalapaikat verkotetaan täyteen. Tätä tehdään vuodesta toiseen ja se on alkanut näkyä. Esimerkiksi kuhakanta on paikoin valitettavan pientä. Eikä tämä koske pelkästään Haapajärveä, vaan tätä ongelmaa esiintyy ympäri Suomea.

HYVIÄKIN järviä Kiuruvedellä on. Esimerkiksi Pottukoira nostaa Koivujärven.
– Sielläkin on kyllä verkkoja, muttei niin paljon kuin Haapajärvessä. Koivujärvessä huomaa, että kalakanta voi paremmin.