Uutiset (muokattu 20.1.2021) Jaana Selander

Työntekijöistä on jatkuva piikki auki

RD TECHNOLOGY CENTER Kiuruveden tehtaan johtaja Jussi Martikainen sanoo, että metalliyrityksessä on positiivinen ongelma. Loppuvuoden työkuorma on hyvä ja kapasiteetti on täysin käytössä eli uusia työntekijöitä tarvitaan koko ajan. Suurin pula on mekaanisista- ja autosähköasentajista.

TARKKAAN ottaen Kiuruveden tehtaan hitsaamon työnjohtajaksi tarvitaan heti ammattilainen, samoin Vieremän tehtaan maalaamoon palkataan työnjohtaja. Lisäksi tarvitaan autosähköasentajia ja mekaanisia asentajia.
– Toimintamme piiputtaa siitä, että meiltä puuttuu tekijöitä, Jussi Martikainen kiteyttää.
Kiuruveden tehtaalla on hitsaamossa 9 työntekijää ja kokoonpanossa 21 työntekijää, kaikkiaan työntekijöitä on 35 toimihenkilöt mukaan lukien.
– Olemme saaneet ihan hyvin työntekijöitä, mutta tarve lisäkapasiteetista on edelleen. Hitsareiden paikkoja on ollut auki keväästä lähtien ja hitsareita tarvitaan edelleen. Meillä on isot tilat, eivätkä seinät hypi vastaan.

KIURUVEDEN tehtaalla hitsataan Ponsselle ja kootaan Normetin kaivoskonekalustoa avaimet käteen -periaatteella. Lisäksi hitsataan talvikunnossapitokalustoa eri yrityksille pohjoismaiseen vientiin.
– Kokoonpano vaatii tietynlaisia taitoja, oppilaitosyhteistyötä tehdään ja koulutetaan työntekijöitä työn ohessa, mutta emme voi pitää määränsä enemmän harjoittelijoita. Meillä pitää olla myös valmiita osaajia. Jos sähköpuolella osaa lukea piirustuksia, pääsemme kouluttamaan tällaisen osaajan tehokkaaksi työntekijäksi, mutta perustaito pitää olla. Jos aloittaa nollasta, vasta vuoden päästä voi työskennellä itsenäisesti kokoonpanossa.
Martikainen uskoo, että Kiuruvedeltä löytyy potentiaalista työvoimaa, myös paluumuuttajat ja muualla töissä käyvät ovat haluttua työvoimaa.
– Siinä on oma vahvuus, että ollaan Kiuruvedellä, työvoiman saatavuus on parempi kuin vaikka Vieremällä. Kiuruvedeltä on vain puolen tunnin ajomatka Pyhännälle, Pyhäsalmeen ja Pielavedelle. Toivon, että ihmisillä olisi mahdollisimman matala kynnys ottaa meihin yhteyttä, jos haluaa tehdä töitä. Jos ei juuri sillä hetkellä ole sopivaa paikkaa, myöhemmin voi olla. Rekrytointitarvetta voi tulla lisää, kun mennään vuodenvaihteen yli, koulutamme kyllä työn ohessa, kun asenne on kohdallaan.

RDTC:LLÄ menee hyvin, kun sen asiakkailla menee hyvin. Hitsaus- ja kokoonpanokapasiteettia tarvitaan.
Yrityksessä on laitettu viime aikoina organisaatiota uusiksi ja myllerys jatkuu. Jussi Martikainen nimettiin Kiuruveden ja Vieremän tehtaiden johtajaksi 16.9. Aikaisemmin hän toimi hitsausyksikön tuotantopäällikkönä. Martikainen on syntyisin Kiuruvedeltä, mutta muutti 6-vuotiaana Vieremälle, konetekniikan insinööriksi hän valmistui Oulun ammattikorkeakoulusta. Tällä hetkellä Martikainen asuu Iisalmessa.
Myös RD Groupin liiketoimintajohtaja Markku Välimäki on uusi kasvo organisaatiossa.
– Markku on tuonut paljon raikkaita tuulia yritykseen ja paljon on tapahtunut hyvää. Apukäsiä tarvitaan nyt lisää, muun muassa toimihenkilöitä.
Ratesteelin tuontantojohtaja Tatu Kärkkäinen on aloittanut vastikään RD Group -yhtiöiden toimitusjohtajana, hallituksen puheenjohtajana jatkaa Jarmo Saastamoinen.
– Näkisin, että tällä hetkellä Kiuruvedellä tapahtuu hyvää, ei vain muuttotappiota. Näillä seinillä meillä on mahdollisuus isompaa organisaatiota pyörittää.

RD Techonology Centerin toimipiste avattiin Kiuruvedellä vuonna 2018, Kiuruvedelle kaupungin vuokratiloissa. RD Technology Center Oy on osa RD Group -konsernia, johon kuuluvat myös Ratesteel Oy ja Debomix Oy. Konserni työllistää noin 150 työntekijää Kiuruvedellä ja Vieremällä.
RD Technology Center Oy eli RDTC on erikoistunut kokoonpanoon, hitsaukseen ja tuotteiden pintakäsittelyyn. Ratesteel Oy on erikoistunut vaativien konepajatuotteiden hitsaukseen ja pintakäsittelyyn Debomix Oy huolehtii tuotteiden koneistuksesta. Yrityksillä on yhteinen tietojärjestelmä.
RD Technology Center Oy:ssä on rekrytointikoulutuksella koulutettu työntekijöitä yhteistyössä Ylä-Savon ammattiopiston kanssa.