Kuva: TOMI JOKELA
Uutiset (muokattu 20.1.2021) Aku Laatikainen

Voimamies Vornanen

KIURUVEDEN URHEILIJOIDEN Matti Vornanen on saavuttanut tänä vuonna SM- ja MM-hopeaa voimamieskisoista.
Kiuruveden Urheilijoissa on vahvat voimailuperinteet, ja niitä on jatkanut omalta osaltaan 28-vuotias Matti Vornanen. Hän on saavuttanut tänä vuonna sekä SM- että MM-hopeaa antidopingtoiminnan alaisissa vahvojen miesten ja naisten kisoissa alle 85-kiloisten sarjassa.
– Pienestä pojasta lähtien voimailu on kiinnostanut minua, ja puntteja aloin nostaa teini-ikäisenä. Vuonna 2015 rohkaistuin sitten aloittamaan kilpailemisen, kun tulokset olivat sen verran hyviä, Vornanen muistelee.
Vornanen on aiemmin ollut SM-viitonen 2015 ja SM-nelonen 2016. Seuraavat pari vuotta menivät kuitenkin loukkaantumisten takia pieleen.
– Nyt olen saanut olla taas terveenä ja minulla oli ehjä treenikausi. Iän myötä on myös karttunut sillä tavalla oppia, että osaan nykyään harjoitella ja levätä fiksummin, kun tunnen oman kroppani entistä paremmin, Vornanen luettelee menestyksensä syitä.
– Lisäksi voimamieskisoissa on erityisen tärkeää olla tasainen suorittaja jokaisessa lajissa. Yksi menestyksen salaisuus on ollut se, että olen saanut kehitettyä heikompia osa-alueitani paremmaksi, kuten tukkipunnerrusta ja säkin kantamista.
Vahvoja lajeja Vornaselle ovat muun muassa kuorma-auton vetäminen ja kehikon kantaminen. Näissä hän otti lajivoitot SM-kisoissa. MM-kisoissa hän puolestaan voitti renkaan pyörittämisen ja säkkien lastauksen.

SM-KISOIHIN Vornanen lähti selkeä mitalinkiilto silmissään ja odotukset täyttyivät. MM-hopea oli miehelle sen sijaan yllätys.
– Tavoitteena oli olla ainoastaan paras suomalainen.

VORNANEN on kotoisin Vieremältä ja asuu Iisalmessa, mutta hän on edustanut koko kilpauransa Kiuruveden Urheilijoita.
– Jotta voi osallistua kisoihin, on edustettava jotakin seuraa. Valitsin Kiuruveden Urheilijat, koska Vieremällä ei ollut omaa seuraa ja Iisalmen Visa on keskittynyt enemmän painonnostoon.
– Olen tyytyväinen kuuluessani Kiuruveden Urheilijoihin. Kyseessä on iso seura, jossa hommat sujuvat hyvin. Kiuruvedellä on myös pitkät perinteet voimailuun, joten tietotaitoa lajista löytyy paljon.
– Lisäksi meillä on hyvä ja kannustava porukka. Harjoittelemme paljon yhdessä Iisalmen väestönsuojassa, missä on hyvät tilat monipuoliseen treeniin, sanoo päivätyökseen ProAgrian talousasiantuntijana työskentelevä Vornanen.
Voimamieskisat ovat todellakin monipuolinen koitos. Lajeina voivat olla muun muassa tukkipunnerrus, maastaveto, kuorma-auton vetäminen, kelkanveto, krusifiksi, kehikon kantaminen, renkaan pyörittäminen ja säkin kantaminen.
Lajien vaativuus avautuu, kun katsoo vaikkapa rekan painoa. Se on yleensä noin 15 tonnia. Säkki painaa puolestaan 100 kiloa ja kehikko yli 200 kiloa ja samoin rengas noin 200 kiloa.

VORNANEN sanoo kilpailevansa myös klassisessa voimanostossa ja hän aikoo tavoitella paikkaa ensi maaliskuussa käytäviin lajin SM-kisoihin Ouluun.
– Yritän rikkoa tulosrajat nyt tässä loppuvuoden aikana. Hienoahan sinne olisi päästä mukaan ja tehdä vaikkapa omia ennätyksiä. Mitään sen suurempia tavoitteita minulla ei ole, koska voimanostossa en ole vielä niin hyvä. Se vaatii sen verran paljon enemmän raakaa voimaa. Voimamieskisoissa pitää sen sijaan olla ketteryyttäkin ja lajiosaamista. Ehkä siksi se sopii minulle erityisen hyvin, Vornanen pohtii.

KIURUVEDEN Urheilijoissa Vornanen ei suinkaan ole ainoa viime vuosien voimailumenestyjä.
Esimerkkeinä voi mainita vaikkapa Milla Kaikkosen ja Jouni Mähösen, jotka ovat saavuttaneet otevoimailusta SM-, EM- ja MM-mitaleita sekä SM-mitalisti Pekka Lähderinteen.
Lisäksi seura on voittanut voimanostosta, penkkipunnerruksesta ja painonnostosta useita SM-, EM- ja MM-mitaleita sekä kirjauttanut Suomen ennätyksiä uusiksi.
Menestyjiä ovat olleet naisissa muun muassa Kaisa Lilja, Minna Lilja, Inkeri Martikainen, Leena Vatanen ja Terhi Karppinen. Miehissä puolestaan Alpo Karppinen, Jukka Sahlström, Juha Makkonen, Kalevi Tikkanen, Juhani Huttunen, Olavi Hotarinen ja Jan-Patrik Åvist ovat kahmineet palkintoja.
Eikä pidä unohtaa Minna Liljaa ja Matti Lappalaista, jotka ovat olleet kahvakuulassa niin kansallista kuin kansainvälistäkin kärkeä.
– Voimanostoa harrastavan Jari Saastamoisen valmennustyöllä on myös suuri merkitys meidän seuralle. Moni Kiuruveden Urheilijoiden nostajista on hänen valmennettavanaan ja sitä kautta mitaleita on tullut useita viime vuosina.
Vornanen itse aikoo tavoitella voimamiesmenestystä ensi vuonnakin. Tuolloin SM-kisat pidetään elokuussa Iisalmessa, tosin sitä ennen on vielä kovatasoiset karsinnat keväällä. SM-finaaliin pääsee kuusi Suomen parasta voimamiestä.
– MM-kisat ovat jossain päin Etelä-Eurooppaa ja ne pidetään syys-lokakuussa. Suomesta sinne pääsee SM-kisojen kolme parasta.