Uutiset (muokattu 20.1.2021) Aku Laatikainen

Millan ote oli jälleen maailman pitävin

KIURUVEDEN Urheilijoiden Milla Kaikkonen voitti tänä vuonna jo toisen maailmanmestaruutensa. Lisäksi hän menestyi SM-tasolla.

HARVA kiuruvetinen voi tituleerata itseään kaksinkertaiseksi maailmanmestariksi, mutta Milla Kaikkonen on yksi heistä.
Kiuruveden Urheilijoita edustava nainen voitti äskettäin jo toisen maailmanmestaruutensa otevoimailusta, kun hän pokkasi ykkössijan Lahdessa käydyistä antidopingin alaisista MM-kisoista.
Kultaa tuli alle 65-kiloisten naisten sarjasta. Vuosi sitten Kaikkonen saavutti ensimmäisen MM-kultansa alle 55-kiloisista ja lisäksi hänellä on myös Suomen mestaruuksia, viimeisin tältä vuodelta.
Kaikkonen näkee, että menestyksen taustalla on ennen kaikkea kova harjoittelu ja palo lajia kohtaan.
– Kulta oli tavoitteena, joten oli mukavaa voittaa se. Tosin kyllä minulla ensisijaisena motivaationa on aina ollut oman fyysisen kunnon ylläpitäminen ja itsestä huolehtiminen. Sitten jos tulee kisamenestystä, niin se on enemmänkin plussaa, sanoo Kaikkonen, joka on kilpaillut otevoimailussa nyt kolme vuotta.
Kaikkonen on jo pitkään ollut kiinnostunut voimailulajeista ja myös hänen työnsä vaatii fyysistä voimaa, sillä hän työskentelee sorkanhoitajana.

ENSIKOSKETUKSEN otevoimailuun hän sai noin neljä vuotta sitten. Innoittajana toimi lajin yläsavolainen pioneeri Jouni Mähönen, joka on vielä nykyäänkin tärkeä neuvonantaja monelle otevoimailijalle.
– Muistan, kun Pesolan maatilalla Runnilla oli sellainen maatilapäivä. Jouni oli siellä esittelemässä otevoimailua ja päätin kokeilla. Pärjäsin hyvin ja huomasin, että tämähän on koukuttavaa ja tämä voisi olla se minun juttuni.

SUURELLE yleisölle otevoimailu on vielä varsin tuntematon laji, vaikka Suomi on yksi lajin mahtimaista ja esimerkiksi tunnettu tubettaja ja Instagram-tähti Jesse Pynnönen on tehnyt lajia omalta osaltaan tunnetuksi etenkin nuorten keskuudessa.
Kiteytetysti voidaan sanoa, että otevoimailussa mitataan monipuolisesti urheilijan otevoimaa. Lajeja ovat muun muassa paksujen akseleiden nosto maksimina tai toistoina, aikapidot, erilaiset pinch- ja block-nostot sekä yhden käden maastanosto.
– Otevoimailussa on oltava ennen kaikkea hyvät puristus- ja näppivoimat. Ristiotteen ja peukalolukon käyttäminen on kiellettyä, eikä maastavedossa saa käyttää reisikannatusta. Ainoa sallittu apuväline on magnesium pitoaineena.
Lajin harjoittelua Kaikkonen pitää monipuolisena.
– Viikoittain tulee treenattua pari kolme kertaa ihan perinteistä voimaharjoittelua ja lisäksi muutaman kerran ranteenvahvistuksia ja sormia. Otevoimailu on siitä hyvä laji, että sen voi ottaa heti normaalin voimatreenin jälkeen ja niitä voi myös yhdistellä.
Otevoimailu ei vaadi myöskään kovin hulppeita puitteita. Kaikkonen pystyy esimerkiksi omassa autotallissaan harjoittelemaan hyvin. Lisäksi hän käy treenaamassa Iisalmessa.
– Harjoittelen sekä itsenäisesti että porukassa muiden kanssa.
Otevoimailussa on lukuisia eri lajeja ja ne vaihtelevat kisoittain, joten kyllästymään ei taatusti pääse. Treenaaminen sovitetaan sen mukaan, millaisia lajeja seuraavassa kisassa on. Lajit saa tietää ilmoittautumisen yhteydessä eli noin 2–3 kuukautta etukäteen.
Kaikkonen suosittelee otevoimailua ihan jokaiselle miehelle ja naiselle. Pitävästä otteesta on hyötyä esimerkiksi arkisissa kodin askareissa. Lisäksi kilpailla voi miltei minkäikäisenä vain ja painoluokkien ansiosta kaikenkokoisilla on mahdollisuus pärjätä.

KULUVA kilpailukausi päättyy Kaikkosen osalta tässä kuussa Savon mestaruuskisoihin Iisalmessa. Seuraavan kerran hän aikoo olla kilpailemassa ensi helmikuun SM-kisoissa Joensuussa.
Ensi vuoden MM-kisat ovat puolestaan Norjassa. Kokemus tulee olemaan Kaikkoselle uusi, sillä hän ei ole vielä kilpaillut Suomen rajojen ulkopuolella. Niinpä esimerkiksi EM-kisat ovat jääneet toistaiseksi väliin, mutta MM-kisoihin hän on valmis lähtemään pidemmänkin matkan päähän.
– Siinä pitää uudella tavalla ajatella valmistautuminen, kun kisapaikalle on suht paljon matkustamista. Varmasti mielenkiintoinen kokemus on luvassa.
Otevoimailussa pidetään kisoja myös internetin välityksellä. Niissä voi olla kymmeniä osallistujia eri puolilta maailmaa. Omat suoritukset videoidaan ja ne ladataan tulosten ohella verkkoon. Milla Kaikkonen osallistui tänä vuonna Kreikan voimalajiliiton järjestämään suureen nettikilpailuun, ja oli naisten sarjassa kolmas yhden käden maastavedossa.
Lisäksi pidetään arvostettuja kutsukilpailuja ja esimerkiksi Kiuruveden Urheilijoista moninkertainen SM- ja arvokisamitalisti Jouni Mähönen on käynyt osallistumassa yhteen sellaiseen Yhdysvalloissa.