Uutiset (muokattu 20.1.2021) Aku Laatikainen

Turpaan vedetään jo viidennen kerran

LIIKUNTAHALLIN kehässä isketään ensi viikolla jälleen hyvän asian puolesta. Luvassa on monia kiinnostavia otteluita ja muuta oheisohjelmaa.

NYRKKEILYTAPAHTUMA Turpaanvetotalakoot järjestetään jo viidettä kertaa. Tänä vuonna iskut kumahtelevat Kiuruveden liikuntahallin nuoratussa neliössä lauantaina 23. marraskuuta.
– Lisäksi tapahtuman mahdollinen tuotto aiotaan edellisvuosien tapaan lahjoittaa hyväntekeväisyyteen, kertoo puuhamiehiin kuuluva Matti Lappalainen.
– Joka vuosi olemme jonkin verran tuottoa saaneet ja toivottavasti niin käy nytkin. Viime vuonna lahjoitimme varat seurakunnalle.
Turpaanvetotalakoot on Kiuruveden suurimpia vuosittaisia tapahtumia. Esimerkiksi viime vuonna yleisöä oli päälle 600 katsojaa.
– Tyytyväisiä olemme, mikäli suurin piirtein samaan pääsemme nytkin, Lappalainen sanoo.
Ilta alkaa kello 17, jolloin liikuntahallin ovet avautuvat. Ensimmäiset ottelut käynnistyvät kello 18 ja tapahtuma on yleensä päättynyt noin kello 21–22 tienoilla.
Lappalainen haluaa kiittää paitsi mukaan lähteneitä sponsoreita, myös lukuisia talkoolaisia.
– Ilman heitä tämä ei olisi mahdollista. Myös suurin osa ottelijoista on puhtaasti talkoohengellä mukana tekemässä hyvää.

EDELLISVUOSIEN tapaan Turpaanvetotalakoissa on luvassa kymmenkunta ottelua.
Kiuruvetisittäin kiinnostavimmat ovat Matti Lappalaisen ja Mikko Hyvärisen taistot. 192-senttisen
Lappalaisen virettä tulee testaamaan parimetrinen järkäle Kari Mononen, joten isojen miesten iskujenvaihtoa on luvassa.
– Kari on rehti kaveri, jota arvostan paljon ihmisenä ja nyrkkeilijänä. Toivotaan, että saamme hyvän ja tasaväkisen ottelun aikaan, vaikka onhan tämä uutta kohdata itseä noinkin selvästi pidempi ottelija, Lappalainen ennakoi.
Lappalainen sanoo olevansa varsin hyvässä kunnossa.
– Myönnetään kuitenkin, että enemmän tässä on ehkä valmistauduttu jatkoja varten, hän naurahtaa.
– Mutta kyllä tätä nyrkkeilyäkin on treenattu ja tapahtuman lähetessä aion kiinnittää harjoitteluun, lepoon ja ravintoon entistä tarkemmin huomiota.
Lappalainen on ollut toistaiseksi voittamaton Turpaanvetotalakoissa, vaikka hän on astunut kehään jokaisena vuonna eli yhteensä viisi kertaa.
– Toki nyt olen taas vuoden vanhempi ja koko ajan se hetki lähenee, että kohtaan parempani, mutta parastani aion nytkin antaa.

KIURUVETISJUURINEN, nykyään Iisalmessa asuva potkunyrkkeilijä Mikko Hyvärinen ottelee Turpaanvetotalakoissa hänkin jo kolmatta kertaa. Urallaan kymmenestä ottelusta seitsemän voittaneen Hyvärisen vastustajaksi saapuu vapaaottelija Mikael Mäenpää Seinäjoelta.
– Mitä olen häntä nähnyt, niin riski ja pätevä kaveri on kyseessä. ”Vaparin” lisäksi hän on otellut myös nyrkkeilyssä, mutta en tiedä liekö koskaan potkunyrkkeilyä kokeillut. Joka tapauksessa kiva on otella häntä vastaan, sillä Mikael on mukava tyyppi, sanoo 31-vuotias Hyvärinen.
Muun muassa SM-pronssia urallaan voittanut Hyvärinen on otellut viime aikoina paljon. Hän kävi äskettäin Oslossakin.
– Harjoittelussa minulla on ollut paljon sellaista räjähtävää kisatreeniä eikä niinkään punttia.
– Ihan luottavaisin mielin lähden Turpaanvetotalakoisiin. Jos vain jalka kestää, niin kaiken pitäisi olla kunnossa. Minulla paukahti jalkapöydästä nivelside jokin aika sitten, joten se on hieman vaivannut. Mutta eiköhän tässä ehditä toipua hyvään iskuun, Hyvärinen sanoo luottavaisena.
Turpaanvetotalakoita hän pitää hyvin järjestettynä tapahtumana.
– Siellä on ollut joka vuosi rento fiilis niin katsojien kuin ottelijoidenkin kesken. Kaikenlainen jäykkyys on ollut poissa. Tykkään, kun Turpaanvetotalakoot on sellainen hyvänmielen tapahtuma ja toki kotiyleisökin sytyttää aina, Hyvärinen hymyilee.
– Jos tätä vertaa vaikkapa SM-kisoihin, ei Turpaanvetotalakoot ole samanlaista ”liukuhihnatoimintaa” eli ottelua toisensa perään. Tykkään siitä, että matsien välissä on muutakin viihdettä ja musiikkia. Tosi kiva, että Kiuruvedellä tällaisia järjestetään ja kaupungissa tapahtuu.

ILLAN kovatasoisin kamppailu nähdään, kun ammattilaisnyrkkeilijä Oskari Metz astuu kehään. Hänen vastustajakseen ollaan tuomassa toista ammattilaista.
– Siinä varmasti tullaan näkemään hienoa ja kovatasoista nyrkkeilyä. Sellaista, mitä harvemmin Kiuruvedellä päästään todistamaan, Matti Lappalainen hehkuttaa.
Myös iisalmelainen Ironman eli Jarmo “Jape” Mäkäräinen antaa taas nyrkkiensä puhua. Hänen haasteensa on kova, sillä vastaan tulee ylihärmäläinen raskaansarjan entinen Suomen mestari, “Härmän häjy” Juho Haapoja.
Tapahtuman juontaa monelle yläsavolaiselle tuttu kamppailulajimies Matti Kokkonen. Shown ohella luvassa on myös hiljainen hetki jo edesmenneen Jussi Pippurin muistolle. Hän oli aikoinaan yksi Turpaanvetotalakoiden ideoijista.