Uutiset (muokattu 20.1.2021) Aku Laatikainen

Menneen puintia ja tulevan suunnittelua

MTK-Kiuruvesi piti sääntömääräisen syyskokouksensa. Puheenjohtaja Jukka Huuskosen mukaan yhdistys kaipaa lisää aktiivisuutta toimintaansa. Hän myös kannusti viljelijöitä ympäristöystävällisyyden lisäämiseen.

MTK-KIURUVESI piti viime torstaina sääntömääräisen syyskokouksensa Kiurusalissa, jossa käytiin muun muassa läpi kulunutta vuotta sekä vahvistettiin toimintasuunnitelma ja talousarvio vuodelle 2020. Lisäksi edustajia valittiin eri toimielimiin.
Yhdistyksen puheenjohtaja Jukka Huuskonen korosti, ettei koskaan voi olla liian tyytyväinen, vaikka Kiuruvedellä onkin varsin hyvin toimiva yhdistys verrattuna moneen muuhun paikkakuntaan.
MTK-Kiuruvesi oli muun muassa Pohjois-Savon toiseksi paras yhdistys tänä vuonna, kun suoritettiin itsearviointia.
– Tämä siitäkin huolimatta, vaikka Huttusen Kaisan kanssa melkoisen kriittisesti meidän toimintaa arvioitiin.
Huuskonen kaipaisi ensi vuodelle enemmän tapahtumia ja esillä olemista. Varsinkin valtakunnantason näkyvyys ja kuuluvuus olisi tärkeää.
Tänä vuonna suurimpia tapahtumia olivat helmikuinen hiilineutraaliuspäivä, Iskelmäviikon aikana pidetty maatilapäivä kuluttajille sekä eilen tiistaina pidetty tilaisuus ”Suomalainen nautakarjatalous ilmastonmuutoksen pyörteissä”, josta on tulossa juttua ensi viikon Kiuruvesi-lehteen.
– Joka vuosi joitakin hyviä hankkeita kuitenkin hautautuu. Suunnitelmia kyllä tehdään keväisin, mutta kesällä ei aika tahdo riittää tai sitten ei ole aktiivisia toimijoita tarpeeksi.
Lisäksi yhteistyötä kaupungin kanssa olisi Huuskosen mielestä varaa lisätä.
– Välit sinne ovat kyllä kunnossa, mutta enemmän voitaisiin saada konkreettisia toimia aikaan, hän listasi tavoitteita.
Huuskonen kannusti viljelijöitä hiilijalanjäljen pienentämiseen ja ympäristöystävällisyyteen, vaikka pitikin viimeaikaista julkista keskustelua kohtuuttomana suomalaisen maatalouden näkökulmasta.
– Meidän on saatava kuluttajille oikeaa tietoa.
Keskustelussa oli myös esillä yhdistyksen Rantasalo-niminen lomamökki Kuusamossa. Sen käyttöaste ei ole ollut kovin korkea, joten tulovirta on jäänyt pieneksi ja niinpä suuria remontteja ei ole pystytty tekemään.
Jotta mökki saataisiin pidettyä kunnossa, olisi sinne saatava lisää kävijöitä. MTK-Kiuruvesi suunnitteleekin panostavansa paikan markkinointiin terhakammin.

YHDISTYKSEN toimintasuunnitelma säilytettiin ennallaan ja samoin jäsenmaksut. MTK-Kiuruvedellä on tällä hetkellä jäsentiloja 460 ja kaiken kaikkiaan jäseniä on hieman päälle tuhat.
MTK:n jäsenmaksut ja -palvelut ovat uudistumassa, kunhan keskusjärjestön uudistustyö saadaan maaliin.

MTK-KIURUVEDEN johtokunnan kokoonpanoon ei tullut suuria muutoksia. Entiset jäsenet jatkavat ja samoin tekevät erovuorossa olleet Jukka Huuskonen, Sanna Lång-Lappalainen ja Henri Pietikäinen.
Sen sijaan Hannakaisa Heikkinen oli pyytänyt eroa johtokunnasta, mikä myös myönnettiin. Hänen tilalleen tulee Kaisa Huttunen, joka jatkaa Heikkisen kauden loppuun saakka.
Edustajina MTK Pohjois-Savon kokouksissa ovat ensi vuonna Jukka Huuskonen (varalla Terho Luttinen), Sanna Lång-Lappalainen (Juha Nieminen), Matti Lappalainen (Eero Kyllönen), Sami Heinonen (Tuomo Tikka), Henri Pietikäinen (Markus Halonen), Bartje Harmoinen (Matti Kauhanen), Tuomo Tikkanen (Esko Pennanen), Esa Auvinen (Anna-Saara Tikka), Valtteri Nuutinen (Antti Jauhiainen), Hannakaisa Heikkinen (Henry Partanen) ja Kaisa Huttunen (Tanja Pesonen).
Toiminnantarkastajina jatkavat Matti Niskanen ja Jarno Kämäräinen ja varalla ovat Sisko Toivanen sekä Eero Heinonen. Lisäksi Jukka Huuskonen on valtuuskuntaedustajana.
Luottamustoimiin kaivattaisiin lisää etenkin nuoria ja naisia eri puolilta Kiuruvettä. Myös kevät- ja syyskokouksiin toivotaan lisää osanottajia, sillä nyt paikalla oli vain kourallinen väkeä.