Uutiset (muokattu 20.1.2021) Aku Laatikainen

Iskut ja potkut viuhuivat vinhasti

TURPAANVETO-TALAKOOT tarjosi jälleen vauhdikasta viihdettä ja hyvää tunnelmaa kamppailu-urheilun ystäville.
TURPAANVETOTALAKOISSA nähtiin viime lauantaina hieno kattaus kamppailu-urheilua, kun nuoratussa neliössä ottivat toisistaan mittaa niin nyrkkeilijät, potkunyrkkeilijät kuin lukkopainijatkin. Ottelemassa oli eri-ikäisiä miehiä ja naisia.
Kiuruvetisistä Matti Lappalainen voitti oman ottelunsa. ”Jyväjemmari” kukisti isojen miesten nyrkkeilymatsissa iisalmelaisen ”Pörsänmäen paronin” Kari Monosen tuomariäänillä.
– Kyllä tuli melkoinen hiki, sen verran paljon joutui töitä tekemään, Lappalainen tunnusti.
Hän oli tyytyväinen voittoon, sillä vastustaja oli Lappalaista pidempi.
– Jos totta puhutaan, niin minua pelotti astua kehään tuollaisen korston kanssa, Lappalainen sanoi parimetrisestä Monosesta.
Tunnelma oli Lappalaisen ja Monosen ottelun aikaan hyvä, mutta vieläkin korkeammalle se kohosi Mikko Hyvärisen ja Mikael Mäenpään vauhdikkaassa ja hyvätasoisessa potkunyrkkeilyottelussa.
Sekä kiuruvetislähtöinen Hyvärinen että seinäjokelainen Mäenpää innostuivat esittämään parastaan usean sadan katsojan edessä ja lopulta ottelu päättyi tasapeliin.
Jotain taiston intensiteetistä kertoo se, että kamppailun tuoksinassa Hyvärisen nenä aukesi, mutta hän taisteli verta vuotaen ja adrenaliinin voimalla loppuun saakka.
– Oli kyllä kovaa kyytiä, mutta ihan mukavaa kuitenkin, sanoi äskettäin kahta potkunyrkkeilyn MM-kisaottelijaa sparraamassa ollut Hyvärinen.
Hänen ottelemisensa oli vaakalaudalla, sillä Hyvärinen oli murtanut nenänsä alkuviikosta. Mies saatiin kuitenkin parsittua ottelukuntoon.

ILLAN odotetuimpia taistoja olivat kaksi nyrkkeilyn ammattilaisottelua. Niistä ensimmäisessä 25-vuotias tamperelainen Antti Hietala kohtasi 39-vuotiaan ukrainalaisen Ivan Ivanovin.
66-kiloisten miesten nelieräisessä kohtaamisessa nuoruus oli valttia, kun Hietala oli lopulta konkaria parempi pistein 40–35. Oma osansa lienee myös ollut äänekkäällä ja innokkaalla kannustusjoukolla, joka oli Hietalan tukena.
– Kyllähän tässä huomasi, että minulla oli melko pitkä ottelutauko takana. Niinpä homma oli hieman hakusessa, mutta onneksi se riitti voittoon, kommentoi Hietala.
– Jatkossa pääsen onneksi panostamaan entistä kovemmin nyrkkeilyyn. Sitä tarvitaan, sillä tulevaisuuden tavoitteenani on maailmanmestaruus, nuorukainen linjasi.
Hietalan ammattilaisura on edennyt tähän mennessä mallikkaasti, sillä hänellä ei ole vielä yhtään tappiota. Hän on voittanut seitsemästä taistostaan kuusi, joista kolme tyrmäyksellä. Yksi ottelu on päättynyt ratkaisemattomana.
Toisessa ammattilaisottelussa kohtasivat puolestaan yläsavolaisia sukujuuria omaava Oskari Metz ja ukrainalainen Vitali Maksymiv.
Metz hallitsi kuuden erän ottelua ja lopulta tuomarit palkitsivat hänet voitolla pistein 60–54.
– Yritin kyllä tyrmätä, mutta sen verran vikkelä vastustaja oli, etten siihen tällä kertaa kyennyt, Metz kommentoi.
Hän oli kuitenkin tyytyväinen voittoonsa ja näin ollen myös 28-vuotiaan Metzin ura etenee edelleen tappioitta. Metz on iskenyt ammattilaisena 11 kertaa ja voittanut kaikki ottelunsa. Voitoista neljä on tullut tyrmäyksellä.
Metziä pidetäänkin yhtenä Suomen seuraavista kansainvälisistä nyrkkeilytähdistä.

MUISSA otteluissa iisalmelainen Kari Riihola oli potkunyrkkeilyssä varpaisjärveläistä Jukka Väänästä parempi. Naisten potkunyrkkeilyssä puolestaan Hanna Heiskanen kukisti Hanna-Kaisa Mäen.
Lukkopainiottelulle oli varattu aikaa kymmenen minuuttia, mutta lopulta sitä tarvittiin vain reilut kaksi, kun MMA Joensuun Stefan Kok voitti NHB Iisalmen Tuomas Lappalaisen käsilukolla.
Kokin temppua voi pitää kovana suorituksena, sillä hän saapui Kiuruvedelle pikahälytyksellä. Kok sai kutsun Turpaanvetotalakoisiin lauantaina päivällä, kun eräs toinen ottelija oli yllättäen joutunut perumaan osallistumisensa.
Kokin voiton arvoa nostaa myös se, että Lappalainen on tuore sotilaiden vapaaottelun SM-hopeamitalisti.
Illan viimeisenä otteluna nähtiin raskaansarjan tanssahtelua, kun iisalmelaislegenda Jarmo ”Ironman” Mäkäräinen kohtasi Juho ”Härmän Häjy” Haapojan.
56-vuotias ”Jape” antoi kyllä kaikkensa uransa viimeisessä nyrkkeilymatsissa, mutta joutui kuitenkin lopulta tunnustamaan entisen Suomen mestarin paremmakseen.

TURPAANVETOTALAKOIDEN tuotto oli tällä kertaa 2 500 euroa ja se tullaan lahjoittamaan edellisvuosien tapaan hyväntekeväisyyteen. Puuhamiehiin kuuluva Matti Lappalainen myös lupasi, että ensikin vuonna tapahtuma aiotaan järjestää.
Hän sanoi olevansa tyytyväinen siihen, että Turpaanvetotalakoot on joka vuosi onnistunut ja saavuttanut vankan suosion yleisön ja ottelijoiden keskuudessa.
– Erityiskiitos on annettava sponsoreille, sillä ilman heitä tämä ei olisi mahdollista.
Yläsavolaisten ohella myös muualta tulleet ovat tykästyneet tapahtuman rentoon tunnelmaan.
Muun muassa nyrkkeilyn keskisarjan entinen Euroopan mestari Amin Asikainen on ollut tuttu näky Turpaanvetotalakoissa. Hän oli nytkin mukana, joskaan ei ottelemassa vaan kulmamiehenä ja kannustusjoukoissa.
Matti Lappalainen sanoi, että niin sanottua isoa nimeä oli yritetty saada tälle vuodelle myös kehän puolelle, mutta aikataulut eivät olleet antaneet myöten. Kenties ensi vuonna tällainen onnistuu. Se toisi varmasti lisää yleisöä.
Toinen hyvä lisäys voisi olla vapaaottelutaisto, joskin sen ”kevytversio” eli lukkopaini on jo omalta osaltaan tuonut lisäväriä tapahtumaan.