Ratsastus, Urheilu, Uutiset (muokattu 21.2.2021) Aku Laatikainen

Joulunavauksessa tunnelmaa ja joulumieltä

JOULUNAVAUS kerää ihmiset jälleen yhteen. Luvassa on muun muassa puuro- ja glögitarjoilua, monipuolista ohjelmaa sekä mahdollisuus ostoksiin ja hyvän tekemiseen.

JOKU lienee jo aloittanut lähtölaskennan jouluun, mutta virallisemmin starttinappulaa painetaan lauantaina 30.11.
On nimittäin jälleen se aika vuodesta, kun vietetään Kiuruveden joulunavausta, joka on monille tärkeä yhteisöllinen tapahtuma ja alkutalven tunnelman luoja.
Torilla pidettävän tapahtuman järjestävät viime vuosilta tuttuun tapaan Kiuruveden leijonaklubit eli LC Kiuruvesi, LC Kiuruvesi/Niva ja LC Kiuruvesi Helmiinat.
– Järjestelyt ovat sujuneet hyvin ja aiemmista vuosista tutulla rutiniilla, sanovat LC Kiuruvesi/Nivan presidentti Mikko Pennanen ja hänen puolisonsa Marja, LC Kiuruveden presidentti Sami Piippo ja LC Kiuruvesi Helmiinoiden sihteeri Kaisa Kämäräinen.
Kello 10 alkavassa tapahtumassa on monenlaista ohjelmaa koko perheelle, kuten musiikkia ja laulua. Avauspuheen pitää kaupunginvaltuutettu Risto Juntunen ja seurakunnan tervehdyksen tuo kirkkoherra Matti Oikarinen.
Talli Taitavat Kaviot tarjoaa poniratsastusta ja lisäksi partiolaiset laulattavat ja leikittävät lapsia. 4H-kerhon Topi-karhu ottaa tonttujen kanssa vastaan joulupostia sekä MLL Kiuruveden yhdistys Joulupuu-keräyksen kautta kiuruvetisille vähävaraisille lapsiperheille meneviä joululahjoja. Ja totta kai paikalla on myös joulupukki.
Myynti torilla alkaa heti kello 10. Kaikki kiinteät myyntipöydät on jo varattu, mutta oman pöytänsä kanssa voi myös tulla myymään veloituksetta.

MONELLE yksi tärkeimpiä asioita joulunavauksessa on syöminen. Perinteinen puurotarjoilu starttaa kello 11 ja tarjolla on myös glögiä. Puurotarjoilusta vastaa LC Kiuruvesi/Niva.
– Puuron keittää talkoohengessä Kiurun Leipomo, jolla on isot kattilat. Näin ollen puuron pystyy hauduttamaan hyvin, joten siitä tulee taatusti maukasta, lupaavat Marja Pennanen ja Sami Piippo.
Ja koska ollaan yhdessä Suomen johtavista maitopitäjistä, tulee puuroa varten tarvittava maitokin luonnollisesti lähitiloilta.
– Käytössä on laktoositon maito, joten se sopii varmasti kaikille. Maidon ovat toimittaneet Milkkivei ja Maitoaho. Riisi ja voi tulevat puolestaan K-Supermarketilta ja astiat S-marketilta, Mikko Pennanen sanoo.
Glögitarjoilusta vastaa LC Kiuruvesi Helmiinat ja ohjelmapuoli sekä torin koristelu ovat LC Kiuruveden vastuulla.

LEIJONAKLUBIT lupaavat joulunavauksessa riittävän aimo annoksen lämmintä joulumieltä.
– Kelitkin on tilattu. Sellainen muutama sentti puhdasta lunta ja pikkupakkanen, Mikko Pennanen virnuilee.
Osaltaan tunnelmaa luovat jouluvalot ja -kuusi, mutta leijonat korostavat ihmisten merkitystä.
– Väkijoukon vilskeestähän se paras tunnelma syntyy. Joulunavauksessa on erityisen mukavaa, kun näkee Kiuruveden eläväisenä.
Tapahtuma päättyy noin kello 13. Yleisön on hyvä ottaa huomioon, että joulunavaus aiheuttaa jonkin verran poikkeusjärjestelyjä, sillä Kiurukatu ja Torikatu suljetaan liikenteeltä joulunavauksen ajaksi.