Vieraskynä (muokattu 20.1.2021) Kiuruvesilehti

Aivojen suojaksi

KIRJASTO ja kansalaisopisto järjestivät marraskuun alussa Villit villasukat tapahtuman, joka keräsi yhteen käsityöstä innostuneita kiuruvetisiä. Suunnittelija Niina Laitisen ja tuntiopettaja Leena Akselan luentojen aikana huokailtiin ihastuksesta, tuskailtiin ajanpuutetta, innostuttiin ja yritettiin olla innostumatta. Olen myös innokas käsityöntekijä ainakin kolmannessa polvessa ja ymmärsin täysin, mistä porukassa puhuttiin. Sehän ei ole tekijä eikä mikään, jos ei ainakin viisi työtä ole keskeneräisenä.
Aivotutkija Minna Huotilaisen mukaan ihmistä ei turhaan kutsuta kädelliseksi olennoksi. Ihmisen kädet ovat sitä varten, että niillä tehdään jotain. Nykyään kotityöt on ulkoistettu erilaisille kodinkoneille, mutta aivojen tunto ja motorinen järjestelmä kaipaavat käsillä tekemistä. Huotilainen sanoo, että aivoja voi toki suojata kypärällä, syömällä terveellisesti ja nukkumalla tarpeeksi. Tämä ei kuitenkaan vielä riitä. Niinpä tutkija suosittelee käsitöiden tekemistä kaiken ikäisille. Käsitöiden tekeminen kehittää luovuutta ja ongelmanratkaisukykyä. Kahdella kädellä tekeminen aktivoi molempia aivopuoliskoja, mikä parantaa aivopuoliskojen yhteistyötä.

LISÄKSI käsityöt voivat olla avuksi palautumiseen ja rentoutumiseen. Se voi olla tekijälleen rauhoittavaa ja positiivista tekemistä, aikaa itselle. Käsityöt ovat oivaa lääkettä nykyajan vaativan työelämän keskellä. Pitkäaikainen stressi vähentää aivojen hyvinvointia ja erilaiset harrastukset tekevät puolestaan hyvää aivoille.

LUOVA toiminta myös aktivoi oppimaan. Esimerkiksi kuulonvarainen oppiminen on tutkimusten mukaan tehokkaampaa, kun siihen yhdistyy pieni käsillä tehty motorinen liike, esim. piirtely tai käsitöiden tekeminen. Tämä perustuu kielellisen järjestelmän ja oikean käden alueen läheiseen sijaintiin aivoissa. Käsityöt ovat myös sosiaalinen harrastus. Erilaisia ihania käsityöryhmiä kokoontuu Kiuruvedelläkin. Niissä käy iloinen purpatus, materiaalia ja malleja jaetaan ja opetellaan yhdessä.

NO jos käsityöt eivät kerta kaikkiaan suju, eivätkä todellakaan rentouta, on Huotilaisen mukaan myös musiikilla aivoja stimuloiva vaikutus. Senkin harrastamiseen on Kiuruvedellä varsin hyvät mahdollisuudet..