Uutiset (muokattu 20.1.2021) Jaana Selander

Muuten hyvä vuosi, raha on vain vähissä

KIURUVEDEN kaupunginvaltuusto keskusteli ensi vuoden talousarviosta parisen tuntia ja hyväksyi esityksen äänestysten jälkeen alkuperäisessä muodossaan. Eniten puhetta syntyi 130 000 euroa maksavasta latukoneesta.

KOKOOMUKSEN ryhmän Sari Lappalainen esitti, että latukonetta ei hankita tässä taloustilanteessa, ”vaikkakin se on vain rikka rokassa, eikä pelasta”.
– Mutta, eikö sitä pidä yrittää säästää sieltä mistä pystytään? kysyi Lappalainen.
Lappalaisen esitystä kannatti saman puolueen Ahti Kilvensalmi. Kilvensalmi uskoi, että vanha latukone palvelee vielä ja vaati viranhaltijoilta faktaa koneen käyttöhistoriasta.
Äänestyksessä latukoneen jättämistä pois ensi vuoden budjetista kannatti 9 valtuutettua ja latukoneen puolesta äänesti 23 valtuutettua. Latukoneen hankintaa vastustivat Marita Grönfors (kd) sekä perussuomalaisten ja kokoomuksen ryhmät.
Latukoneen puoltajat perustelivat uutta latukonetta kansanterveydellisistä syistä, kun ihmiset liikkuvat, se vähentää sotemenoja. Keskustelussa tuli myös esiin, että vanha latukone on tiensä päässä. Se vaatii jatkuvaa korjaamista.

MYÖS kyläkoulujen kunnostukseen varatusta 70 000 euron määrärahasta äänestettiin. Vasemmistoliiton Rauno Pikkarainen esitti, että kunnostus poistetaan budjetista ja palautetaan, kun tiedetään säilyvätkö kyläkoulut. Tänä vuonna Kiuruvedelle on syntynyt vain 42 lasta. Pikkaraisen esitystä kannatti saman puolueen Pentti Ahponen. Äänestyksessä poistamisen kannalla oli 11 valtuutettua ja puolesta oli 20 valtuutettua. Pikkaraisen esitystä kannattivat myös Marita Grönfors, perussuomalaiset ja kokoomus.
Rauno Pikkarainen esitti myös, että ulkopaikkakuntalaisten työmatkoihin varataan 35 000 euroa ensi vuodelle, tuki hillitsisi työssäkäyvien intoa muuttaa pois Kiuruvedeltä. Esitystä kannattivat Sari Lappalainen ja Pentti Ahponen. Äänestyksessä äänet menivät tasan 16–16, puheenjohtaja Kari Saastamoisen ääni ratkaisi, ettei tukea tule budjettiin.

HALLITUKSEN puheenjohtaja Mira Kokkonen (kok) sanoi olevansa pettynyt Kiuruveden kaupungin taloudentasapainotusryhmän tuotoksiin, vaikka puheenjohtajana siinä toimiikin. Oikein mitään tuntuvaa ei ole jäänyt näppiin, eikä mullistavia esityksiä saati sitten päätöksiä ole tullut.
– Hyväksytty hallituksen jäsen -koulutuksessa on kirkastanut ajatus siitä, että päättäjät päättävät, virkamiehet valmistelevat ja esittelevät sekä toimivat operatiivisella puolella. Tuntuu, että joutuu jatkuvasti nitkuttamaan ja natkuttamaan, muistuttelemaan ja hoputtamaan. En ole ajatuksieni kanssa yksin, myös kuntalaiset ja muut yhteistyötahot ovat ihmetelleet asiaa.
Kokkosen mukaan Kiuruvedellä ei ole enää varaa voivotteluun ja odotteluun, vaan on pakko löytää tehostamiskeinoja niin kaupungin kuin sotenkin toiminnasta.
– Sotemenojen selän taakse emme voi enää piiloutua!
Kokkonen kertoi, että tasapainotusryhmä kokoontuu ulkopuolisen konsultin, Perlaconin asiantuntijoiden kanssa, heti tammikuun alussa.
– Ollaan toiveikkaita, että keinoja meillekin löytyy.
Kokkonen kertoi myös pyytäneensä talousjohtajaa selvittämään, paljonko säästöä syntyisi valtuutettujen määrän laskemisella 33:sta 29:ään. Edellisellä kaudella vähentäminen jäi puolitiehen. Myös lautakuntien jäsenmäärää pienennettäisiin.
– Asia tullee aikanaan valtuuston päätettäväksi ja valmistelu aloitetaan taloudentasapainotusryhmässä.

KESKUSTAN ryhmäpuheenvuoron käyttänyt Tommi Tikka sanoi pelkäävänsä, ettei maksukykymme tule riittämään alati kasvaviin palvelutarpeisiin seuraavan kolmivuotiskauden aikana.
– Alijäämänpeikko ja alijäämän kattamisen velvoite tulevat kummittelemaan tulevina vuosina ja meillä on iso uhka ajautua talouden kriisiin, ellemme reagoi nopeasti. Aikaa ei ole tuhlattavaksi.
Tikka halusi kuitenkin uskoa parempaan tulevaisuuteen.
– Luottamushenkilöiden rooli on tehdä viranhaltijoiden valmistelun pohjalta päätöksiä, ideaali tilanne olisi, että päätöksenteon tueksi tulisi selviä vaihtoehtoja ja seurannaisvaikutusten arvioinnin kanssa. Olen oppinut, että asioiden valmistelu päätöksenteon pohjaksi ei ole helppoa, mutta tänä vuonna minua on vaivannut joissakin tapauksissa lievästi puutteellinen valmistelu ja jopa oikeiden tunnuslukujen puuttuminen. Me olemme viranhaltijoiden valmistelun varassa, valmistelu tulee vain korostumaan tiukassa taloustilanteessa tulevaisuudessa, viestitti Tikka.

VASEMMISTOLIITON ryhmäpuheenvuorossa Pentti Ahponen kiteytti Kiuruveden suurimmaksi ongelmaksi rahan, sitä on liian vähän. Syntyvyyskin laskee ja se aiheuttaa paineita kouluille. Sotemenot kasvavat ja kaupungin asuntoja on tyhjillään.
– Muuten meillä olisi ihan mukava vuosi ja seuraavakin. Tulevaisuutta on katsottava valoisin mielin.
Kuntalaiset ovat voimavara, keskustassa ovat liiketilat täyttyneet, on tapahtumia, nyt näyttää elävältä. Ja Kiuruvesi-lehtikin valittiin ”maailman” parhaaksi paikallislehdeksi. Ei siis pidä kaikissa asioissa vaipua synkkyyteen, muistutti Ahponen.
Sari Lappalainen jätti Marita Grönforsin kannattamana ponnen, jossa esitetään, että jätevesipuhdistamohankkeessa selvitetään, onko siihen mahdollista saada avustusta.
– Tuntuu pelottavalta mihin suuntaan olemme menossa alati kiristyvässä taloustilanteessa, joko alkavat paukut loppua ja kriisikuntakriteerit täyttyä? kysyi Sari Lappalainen

PERUSSUOMALAISTEN Juha Tapaninen ilmoittautui kyläkoulujen kannattajaksi, mutta epäili niin ikään, kannattaako Lahnajoen koulun ikkunoita korjata tässä vaiheessa, kun ei tiedetä, riittääkö kouluihin lapsia.
Myös Marita Grönfors kiitteli Kiuruveden hyvää tekemisen meininkiä yrittäjien keskuudessa.
Grönfors esitti, että olisko syytä järjestää kuntalaisten kuulemistilaisuus tulevana vuonna?