Vieraskynä (muokattu 20.1.2021) Kiuruvesilehti

Tasapainossa

Tasapainossa

KAUPUNGIN talousarvio vuodelle 2020 on tasapainossa. Sille voi pikkuisen tuulettaakin, mutta kiitos kuuluu veroprosentin korotukselle ja nousseille valtionosuuksille.
Onneksi valtionosuudet ovat Kiuruveden osalta vuonna 2020 mieluista luettavaa, sillä aina ei näin ole ollut. Jos ja kun sotemenot kasvavat samaa tahtia, eli vähintään noin kolmella prosentilla, vuonna 2021 täytyy taas muuttua miljoonaksi. Se ei onnistu enää helpoilla keinoilla.

TÄMÄN vuoden talousarviossa on hyvin mukana tärkein kaupungin toimintaa ohjaava asiakirja eli kaupunkistrategia. Jokaisen virkamiehen, esittelijän, valmistelijan ja rivityöntekijänkin on hyvä miettiä, toimiiko strategian mukaisesti. Ilman kunnollista jalkauttamista strategia on turha asiakirja.
Ensi vuonna markkinointi siirtyy yleispalvelukeskuksen toiminnan alle. On loogista, että viestinnästä vastaava hallintojohtaja organisoi myös markkinointia. Kaupungin markkinointiryhmä, julkikuvatyöryhmä ja elinkeinojaosto ovat kukin omalta osaltaan kaverina.

KAIPUNGIN yksi helmistä, eli lähi- ja luomuruokaa suosiva ruokahuolto, jatkaa hyväksi havaitulla tiellä – mahdollisimman suuri osa ruuasta on kotimaista alkuperää. Se toki lisää jonkin verran kustannuksia, mutta millään muilla hankintaperiaatteilla ei voida luomu-Suomen pääkaupungissa toimia.
Opetuspuolella yksi ensi vuoden tehtäviä on taajamakouluja koskevan yleissuunnitelman laatiminen. Suunnitelmassa on tarkoitus perehtyä ja hahmotella peruskoulu- ja lukiokoulutuksen näkymiä pitemmällä aikaperspektiivillä. Kyläkoulujen peruskorjaussuunnitelma vuodelta 2015 saatetaan loppuun.
Sivistyspalvelukeskuksen vuoden 2020 oikeastaan ainoa investointi on uusi latukone, joka varmistaa sen, että ladut ovat jokaisen omasta terveydestään ennaltaehkäisevästi huolehtivan kiuruvetisen käytössä. Ja saattaisipa joku ulkopaikkakuntalainenkin innostua latujen perässä Kiuruvedelle pistäytymään, kuten sivistystoimen vastaavamme valtuuston kokouksessa vihjaisikin.

HUONOSTA talousvuodesta 2019 huolimatta Kiuruvedellä on edelleen hyvä elää, asua ja yrittää. Meillä on muun muassa monipuoliset kulttuuri- ja liikuntapalvelut, neljä kyläkoulua ja mukavaa vipinää yrityspuolella. Kaupunginjohtajan mukaan kippeitä voimme ollakin, mutta köyhiä emme ole – ainakaan jos on osakeosuuksiin ja sijoitussalkkuun katsominen.
Tällaisen vuoden jälkeen on hyvä palautella mieliin, mitä kaikkea hyvää meillä onkaan, eikä vain miettiä, mitä kaikkea meillä joskus on ollut tai mitä sellaista naapurilta löytyy, mitä meillä ei ole.

IHANAA ja rentouttavaa joulua! Nautitaan läheistemme seurasta, mutta muistetaan myös niitä lähimmäisiämme, joilla joulu voi olla vuoden yksinäisintä tai taloudellisesti raskainta aikaa.

MIRA KOKKONEN
Kiuruveden kaupunginhallituksen
puheenjohtaja (kesk)