Uutiset (muokattu 20.1. 18:05) Jaana Selander

Kassala uudistumassa

YLÄ-SAVON Osuuspankki on käynnistänyt hankkeen, jossa selvitetään ja päätetään pankin omistamien liike- ja asuinrakennuksen tilojen peruskorjaamisesta, uudisrakentamisesta tai muusta mahdollisesta tilaratkaisusta, esimerkiksi vuokraamisesta. Vaihtoehtoja kartoitetaan ja päätös etenemisestä tehdään alkuvuoden aikana. Kassala-nimisen tilan omistaa pankki kokonaisuudessaan.

KAIKKI vaihtoehdot ovat avoinna. Selvää on tässä vaiheessa se, että pankille itselleen Kassalan rakennuksessa on aivan liikaa neliöitä, turhaa tilaa on vajaa puolet nykyisin käytössä olevista neliöistä.
Kassalan liike- ja asuinrakennus on tehty kahdessa vaiheessa. 1950-luvulla on rakennettu ”vanha osa”, jossa on liiketiloja katutasossa sekä asuinhuoneistoja 2. ja 3. kerroksessa. Pankin käytössä on 1970–1980-lukujen taitteessa valmistunut ”uusi osa”.
– Rakennus on tehty aikanaan sillä ymmärryksellä, opeilla ja materiaaleilla, mitä rakentamiseen on liittynyt. Pankkitoiminnan käytössä olevat tilat eivät kaikilta osin vastaa nykytarpeisiin laajuutensa ja toiminnallisuutensa vuoksi, kuvailee Mikko Paananen.
Paanasen mukaan pankin käytössä olevat neliöt ovat epätarkoituksenmukaisia. Jos pankille tehtäisiin uudet tilat, ne rakennettaisiin aivan uudella sapluunalla.
– Tässä rakennuksessa ja näillä neliöillä pankin tarpeet ja resurssit eivät kohtaa toisiaan, kiteyttää Paananen.

LOPPUKESÄSTÄ ja syksyn aikana pankin rakennuksessa on tehty kuntotutkimus ja sen mukaan rakennuksessa tulisi tehdä hyvin laaja peruskorjaus, korjausvelka on suuri.
Kuntokartoituksen pohjalta pankin hallitus on käynnistänyt kiinteistöhankkeen, jossa käydään läpi eri vaihtoehdot. Tuleeko kysymykseen nykyisten tilojen peruskorjaus, uudisrakentaminen vai muu mahdollinen tilaratkaisu?
– Tulemme punnitsemaan, onko järkevämpi tehdä uudet tilat kuin saneerata vanhat. On esimerkkejä, että kun vanhaa korjataan, se maksaa enemmän kuin uuden tekeminen, eikä lopputuloskaan sitten tyydytä. Entä olisiko Kiuruvedellä tiloja, jotka sopisivat pankille? Tarjonta ei ainakaan vielä vakuuta, jatkaa Paananen.
Paananen sanoo, että ratkaisu kiinteistöstä tehdään alkuvuoden aikana.
– Kiinteistöhankkeella haluamme antaa viestin kiuruvetisille, että Kiuruvedellä on varmasti konttori jatkossakin, panostamme paikkakunnalle, toteutustapa on vain auki.
Joka tapauksessa kyse tulee olemaan isosta hankkeesta.
– Näin suurelle tontille ja näin suureen rakennukseen sopisi paljon muutakin kuin pankin toimintaa, josko löytäisimme vaikka hyvän kumppanin tähän, miettii Paananen.
Pankki on informoinut vuokralaisia, että kiinteistön tilannetta selvitellään.
– Vanha osa vaatii kaavakäsittelyn. Luotamme, ettei kaupunki näe pahana pyrkimystämme kehittää kyläkuva, huomauttaa Paananen.

HALLITUKSEN puheenjohtaja Mika Strömberg sanoo, että nyt hallituskin pääsee puntaroimaan kiinteistöhanketta kaikessa rauhassa. Loppuvuosi 2019 kun meni Hyväksytty hallituksen jäsen -koulutuksessa. Myös Sonkajärven Osuuspankin fuusio on työllistänyt toimivaa johtoa.

ALUKSI Kiuruveden kirkonkylän Osuuskassa toimi Kiuruveden Osuusmeijerillä ja vuosina 1929–31 Osuuskauppa Elon asuntolassa, kunnes se siirtyi vuonna 1935 nykyiselle paikalleen vuokralle. Rakennus oli alkuaan yksikerroksinen, mutta pankki korotti sitä toisella kerroksella. Osuuspankki toimi tässä rakennuksessa vuoteen 1951, jolloin sen viereen valmistui arkkitehti Aarne Timosen suunnittelema uusi pankkikiinteistö. Ensimmäisessä kerroksessa olivat tilat pankille ja pienliikkeille sekä toisessa ja kolmannessa kerroksessa asuinhuoneistot. Kellarissa olivat karstaamo, kehräämö ja pesula. Kiinteistön omisti Kiuruveden Kassatalo Oy, vuodesta 1959 lähtien Kiuruveden Osuuskassa. Rakennusta laajennettiin vuonna 1959 Aarne Timosen suunnitelmien mukaan suurentamalla pankkisalia. Vuonna 1980 valmistui Insinööritoimisto Esko Savolaisen suunnittelema uusi laajennus.