Uutiset (muokattu 20.1. 18:05) Aku Laatikainen

Tähtäimessä Tokion tenniskentät

KIURUVETISLÄHTÖINEN Taneli Tenhunen himoitsee paluusta paralympialaisiin 12 vuoden tauon jälkeen.

VUOSI 2020 on se, jota kiuruvetislähtöinen Taneli Tenhunen on odottanut. Vuonna 2016 paluun kilpakentille tehnyt Suomen paras pyörätuolitenniksen pelaaja on asettanut tähtäimekseen Tokion paralympialaiset, jotka käydään elo-syyskuun vaihteessa.
– Paralympiaprojektihan alkoi itse asiassa toden teolla jo viime kesäkuussa, kun ryhdyttiin keräämään rankingpisteitä Tokiota varten. Mikäli saisin kaksinpelisijoitukseni nostettua noin 50:n tuntumaan maailmanlistalla, olisi paralympialaisiin mahdollista päästä, Tenhunen sanoo.
Tällä hetkellä Tenhunen on sijalla 92. Hän kokee, että listasijoituksen kohentaminen on hyvinkin mahdollista.
– Tiedän, että se vaadittava pelillinen taso on minulla olemassa ja että pystyn itseäni korkeammalla sijoituksella olevia pelaajia voittamaan. Vaikka tänä vuonna tuli tappioita enemmän kuin olisin halunnut, olivat monet ottelut hyvin tiukkoja ja pienestä kiinni.
– Osittain tappioihin vaikutti se, ettei oma pelini ollut toivotulla tasolla, mutta välillä sain kyllä aika pahoja kaavioitakin ja tosi kovia vastustajia.
– Tulosten valossa haasteellinen vuosi on siis takana, mutta olen kuitenkin ihan tyytyväinen omaan kehitykseeni ja kisarutiiniin. Ja onneksi tässä on vielä aikaa pisteiden keräämiseen ja listasijoituksen kohentamiseen. Tokioon lähtijät valitaan ensi kesäkuun rankingien perusteella, oikealla kädellä lyövä Tenhunen sanoo.
Rankingpisteiden saaminen edellyttää ennen kaikkea ahkeraa turnauksissa kiertämistä. Kukaan pelaaja ei ole niin hyvä, että voittaisi jokaista turnausta johon osallistuu, vaan välillä tulee parempia ja välillä huonompia kisoja. Niinpä on jaksettava reissata paljon maailmalla.
Etenkin paralympialaisten lähentyessä kilpailu on odotetun kovaa. Tenhusen ohella moni muukin pelaaja himoitsee paikkaa Tokioon, ja lisäksi pyörätuolitennis on koko ajan kehittynyt siitä lähtien, kun laji tuli paralympiaohjelmaan vuonna 1992. Pelaajat ovat entistä nopeampia ja vahvempia. Lisäksi taistoa käydään henkisellä puolella.

TENHUSEN kisavuosi 2019 päättyi marraskuussa, ja viime ajat hän on viettänyt ahkeran harjoittelun merkeissä.
– Ihan normaalia ammattiurheilijan arkea on eletty. Harjoittelen 5-6 kertaa viikossa ja 2-3 kertaa päivässä. Olen parantanut fysiikkaani ja pyrkinyt saamaan pelillisiäkin asioita eteenpäin.
– Mitään taikatemppujahan tässä ei ole ollut aikaa tehdä, mutta sellaista vahvuuksien vahvistamista ja heikkouksien kehittämistähän tämä harjoittelukausi usein on.
Piakkoin Tenhusella alkaa taas turnausten kiertäminen. Ensimmäiseksi hän on lähdössä Unkariin, jossa on heti tammikuussa pari kisaa luvassa. Helmikuussa hän aikoo kilpailla Iso-Britanniassa.
– Yhteensä käyn noin 14-15 turnausta ennen kesäkuuta, jolloin Tokion paralympiavalinnat tehdään. Paljon saa siis olla poissa kotoa.
– Helmikuun jälkeen pitää katsoa sitten tilanteen mukaan, että mihin turnauksiin osallistuu. Eli lähteekö hakemaan niin sanottua ”isoa kalaa” vai meneekö johonkin alemman kategorian kisaan. Molemmissa on kyllä puolensa.

PARALYMPIALAISTEN jälkeistä aikaa Tenhunen ei ole vielä suuremmin miettinyt, vaan haluaa ensin keskittyä täysillä Tokioon. Uran jatko riippuu muun muassa omasta motivaatiosta.
– Treenata jaksaisin nykyisellä tahdilla vielä montakin vuotta, vaikka viisikymppiseksi asti. Mutta turnausten kiertäminen ja maailmalla reissaaminen on sellainen asia, mitä pitää pohtia, 34-vuotias Tenhunen sanoo.
– Lisäksi taloudellinen puoli sanelee tietysti oman osuutensa. Muutoin ammattilaisena jatkaminen ei ole mahdollista.
Tenhunen on ollut nyt takaisin kilpakentillä reilut kolme vuotta. Hän aloitti ammattilaisuransa vuonna 2004 ja osallistui 2008 Pekingin paralympialaisiin, mutta Lontoo 2012 ja Rio de Janeiro 2016 jäivät välistä, kun nousukiidossa ollut ura katkesi vuonna 2011 munuaisen vajaatoimintaan.
Vuodet 2011–2014 menivät dialyysihoitojen parissa ja valmentajana nykyisen kotikaupungin Kuopion Tennisseurassa. Loppuvuodesta 2014 Tenhuselle löytyi kuitenkin uusi munuainen ja ajatus paluusta kilpakentille alkoi kypsyä mielessä. Vuonna 2016 hän oli jälleen ammattilainen ja toteuttamassa uudelleen lapsuutensa unelmaa.
– Alunperin ajattelin tätä comebackia tehdessäni, että menen vuoden kerrallaan. Sitten kuitenkin lähti kulkemaan sen verran hyvin, että päätin asettaa selkeäksi tavoitteeksi Tokion paralympialaiset.
Nähtäväksi jää, onko Tenhunen niiden 56 pelaajan joukossa, jotka mittelevät paremmuudestaan ensi heinä-elokuun vaihteessa.

PYÖRÄTUOLITENNISPELAAJA Taneli Tenhunen sanoo aina olleensa hyvä puolustamaan, mutta kehittäneensä viime aikoina myös aloitteenottokykyään ja hyökkäystään. Hänellä on kova luotto siihen, että saavuttaa Tokion paralympialaisiin vaadittavan rankingsijoituksen.