Vieraskynä (muokattu 20.1. 18:03) Kiuruvesilehti

Valoa ikkunoissa

Valoa ikkunoissa

VIELÄ kesällä käytiin keskustelua tyhjistä liiketiloista ydinkeskustassa. Nyt tilanne on oleellisesti parantunut. Elon ja Rapiksen tyhjiin liikekiinteistöihin on tullut ja tulossa palveluyrityksiä. Kiitos ja kumarrus omille aktiivisille yrittäjillemme, jotka tilaisuuden tullen hankkivat kiinteistöt omistukseensa ja laittoivat tuulemaan. Elon kiinteistöön muuttaa Kiuruveden Apteekin ja Satuhelmen lisäksi Vaatekauppa Hannu vuoden vaihteen jälkeen. Rapiksen liikekiinteistöön tuli jo aiemmin syksyllä vuokralaiseksi Kiuruveden Autotarvike. Torin ympäristön liiketiloihin tuli eloa ja valoa.

ENTINEN valtion virastotalo herää henkiin pitkän hiljaiselon jälkeen. Rakennuksen julkisivu- ja kattorakenteet sekä huoneistojärjestelyt uudistuvat. Pitopalveluyritys Luna avaa piakkoin kiinteistöön uuden ravintolan. Kiinteistöön suunnitellaan vuokra-asuntoja ennen kaikkea senioriväestömme tulevaisuuden tarpeita ajatellen. Tässä tarkoituksessa käynnistyy kuntalaisille suunnattu kysely, jolla kartoitetaan kiinnostusta senioriasuntoihin. Kysely toteutetaan vuoden vaihteen jälkeen nettipohjaisena ja paperikyselynä ja siihen pääsee vastaamaan kaupungin ja Rapis oy:n verkkosivujen kautta. Toivon, että kyselyyn vastataan aktiivisesti. Seniori-ikäisille suunniteltujen ja keskeisellä paikalla sijaitsevien vuokrakotien tarve on tunnistettu yhdessä Ylä-Savon sote kuntayhtymän kanssa. Väestömme ikääntyy ja tarvitaan esteettömiä vuokrakoteja läheltä palveluja.

YlLÄ-SAVON OSUUSPANKKI on päättänyt käynnistää nykyisen pankin pankki- ja asuinkiinteistön osalta kiinteistöselvityksen. Alun perin 50-luvulta oleva kiinteistö kaipaa peruskorjausta niin pankkitoiminnan kuin asuntojenkin osalta. Peruskorjauksen ohella varmaan harkittavaksi tullee kiinteistön purkaminen ja uudisrakentaminen. Kiinteistöselvitys antaa aikanaan vastuksen kumpi vaihtoehto tulee valituksi kustannus – hyötyarvion näkökulmasta. Tärkeintä kuitenkin on, että Ylä-Savon Osuuspankin lähtökohtana on pysyä ja kehittää toimintaansa täällä Kiuruvedellä.

KAIKKI edellä mainitut hankkeet ovat yrittäjävetoisia Kiuruveden tulevaisuushankkeita. Kaupungilla ei ole välitöntä roolia hankkeissa. Mutta asumisen vaihtoehtojen tarjonta on varmasti kaupungin intressissä, oli sitten kyseessä seniorikodit tai muut vuokra- tai omistusasuntohankkeet.
Palvelut siirtyvät enenevässä määrin nettiin. Kaupunki on käynnistänyt yhteistyössä Savon Kuituverkko oy:n kanssa taajaman valokuituhankkeen. Savon Kuituverkko on laatinut ydinkeskustan, Yhtylän ja Hovin alueille valokuitu -runkoverkkosuunnitelman. Tällä hetkellä taajamassa käytössä on enimmäkseen vanhentuvaan kuparikaapelitekniikkaan perustuvia tietoliikenneyhteyksiä. Edistyneiden yhteyksien tarvetta on niin taajaman yrityksissä kuin kotitalouksissa. Savon kuituverkko käynnistää tammikuussa taajaman yrityksille ja kotitalouksille suunnatut markkinointitoimet ja kyselyn kuituliittymän hankkimisesta. Kyselyn vastausten perusteella ratkeavat jatkotoimet. Kuituliittymien kysyntää tulee olla riittävästi. Kyselyn perusteella määräytyy rakentamisen käynnistyminen ja suunta. Markkinointiin sisältyy lehti-ilmoittelua, somemarkkinointia ja myös ovelta ovelle tapahtuvaa myyntiä. Kaikille avoin kuituinfo järjestetään Kulttuuritalolla Kiurusalissa 15.1.2020 klo 18 alkaen. Nyt yritykset ja kotitaloudet liikkeelle! Edistyneet tietoliikenneyhteydet ovat tulevaisuuden kilpailukyvyn edellytyksiä myös meillä Kiuruvedellä.
Toivon kaikille kaupunkilaisille, yrittäjille ja tuottajille hyvää alkavaa vuotta 2020.

JARMO MUINIEKKA
Kiuruveden kaupunginjohtaja