Uutiset (muokattu 20.1. 18:05) Aku Laatikainen

Ylijäämäruoan myynti alkaa tänään

LUKIOLLA, yläkoululla ja Nivan koululla alkaa ylijäämäruoan myynti, jolla pyritään minimoimaan biojätteeseen menevän ruoan määrää. Ylijäämäruokaa voi ostaa kuka tahansa ruokalipulla, joka maksaa 3,20 euroa.

KIURUVEDELLÄ on jo pitkään pyritty hillitsemään ylijäämäruoan määrää koko tuotantoketjun eri vaiheissa. Lisäksi kouluissa on ruokailujen loppua kohden käytetty pienempiä astioita.
Huolimatta tarkasta seurannasta, on lähes jokaisessa ruoanjakopisteessä syntynyt päivittäin ainakin jonkin verran ylijäämäruokaa.
– Linjastossa tarjolla ollutta ruokaa ei pystytä hyödyntämään enää uudelleen muulla tavalla kuin myymällä se ulos. Niinpä lukiolla, yläkoululla ja Nivan koululla aloitetaan nyt tammikuun alusta lähtien ylijäämäruoan myynti, sanoo Kiuruveden kaupungin ruokapalvelupäällikkö Helena Laitinen.
Ylijäämäruoan myynnillä Kiuruveden kaupunki haluaa minimoida biojätteeseen menevän ruoan määrää.

YLIJÄÄMÄRUOAN myynti tapahtuu Kiuruvedellä siten, että ruokaa on ostettavissa heti kouluruokailun loputtua viidentoista minuutin ajan. Näin ollen ylijäämäruoan myynti tapahtuu kello 11.45–12.00 välisenä aikana, ellei poikkeuksia ole.
– Myytäväksi asetetaan vain se ruoka, mitä ei itse pystytä hyödyntämään esimerkiksi koululaisten ja opiskelijoiden välipaloissa.
Ylijäämäruoan voi maksaa ainoastaan ruokalipuilla, joita on ostettavissa ennakkoon kaupungintalon infosta, kirjastosta ja uimahallilta niiden aukioloaikoina.
Tilauksia keittiöt eivät ota vastaan, eikä ylijäämäruokaa voi varata. Nopeat syövät siis hitaat.
Maksuvälineenä ylijäämäruokalippuja ostettaessa käyvät sekä kortti että käteinen. Lipun hinta on 3,20 euroa riippumatta ruokalajista. Käyttämättömiä ylijäämäruokalippuja ei lunasteta takaisin.
Kun ylijäämäruokaa tulee hakemaan, tulee ruokalippu antaa koulun keittiöhenkilökunnalle. Tämän jälkeen itselleen voi ottaa yhden rasiallisen ruokaa. Rasian tilavuus on yksi litra ja se sisältyy hintaan. Omiin rasioihin ylijäämäruokaa ei myydä.
Ruokapalvelun henkilöstö ei ole myynnin aikana käytettävissä, vaan asiakas pakkaa ruokansa itse. Ruokaa saa jakelulinjastosta ja rasiaan voi ottaa noin puolet perunaa, pastaa ja riisiä sekä toisen puolikkaan kastiketta ja muuta pääruokaa.
Laatikkoruokaa voi ottaa koko rasiallisen ja lisäksi salaattia pussiin noin kaksi desilitraa, mikäli salaattia on jäljellä.
Jos aterian kaikkia ainesosia ei ole saatavissa, voi rasian täyttää jäljellä olevalla ruoalla.
Ruokahuolto vastaa ruoan omavalvonnasta siihen saakka, kunnes asiakas on pakannut ruoan rasiaan. Ostettu ylijäämäruoka on vietävä mukanaan pois ruokasalista ja keittiön tiloista.

LAITINEN korostaa, että oppilaat ja opiskelijat ovat aina ensisijaisia ruokailijoita. Oppilaiden ruokailuaikataulun muuttuessa voi myös myyntiaika muuttua.
– Lisäksi myytävän ruoan määrä selviää vasta oppilaiden ruokailun päätyttyä ja joka päivä ruokaa ei välttämättä ole ollenkaan myytäväksi asti tai tiettyä raaka-ainetta ei ole riittävästi.
– Myytävästä ruoasta ilmoitetaan koulujen sisääntulo-ovilla oveen laitettavilla lapuilla. Vihreä lappu viestittää, että myytävää ruokaa on jäänyt ja punainen lappu tarkoittaa, että ylijäämäruokaa ei ole. Tällainen systeemi on havaittu hyväksi muutamissa muissa kunnissa ja ajattelimme ottaa sen Kiuruvedelläkin käyttöön.
Ajantasaiset ruokalistat löytyvät internet-osoitteesta www.kiuruvesi.fi/ruokalistat ja paperitulosteena kouluilta.
Ylijäämäruokaa voi ostaa myös kaupungin oma henkilökunta samoilla ehdoilla kuin muutkin. Ehtoja voidaan soveltaa myös kyläkouluilla ja päiväkodeissa.