Uutiset (muokattu 20.1. 18:05) Aku Laatikainen

WellO2 vähensi töistä poissaoloja

YLÄ-SAVON Sote -kuntayhtymän työntekijöitä osallistui Hapella-hankkeeseen, jossa kerättiin kokemuksia kiuruvetisen Aulis Kärkkäisen hengitysharjoituslaitteesta. Tulokset olivat hyviä.

FLUNSSAN sairastaminen väheni ja samalla myös sairauspoissaolot töistä, kun Ylä-Savon Sote kuntayhtymä järjesti viime vuoden aikana kokeilun omille työntekijöilleen yhteistyössä Hapella Oy:n kanssa.
Kokeilussa haettiin käyttäjien mielipiteitä ja omia kokemuksia laitteen käytöstä ennen kaikkea liittyen kausiflunssaan ja koettuun hyvinvointiin.
Kokeen tarkoitus oli myös auttaa kehittämään toimintamalleja paremman työhyvinvoinnin edistämiseksi sekä motivoimaan koehenkilöitä huolehtimaan paremmin omasta hyvinvoinnistaan.
Kokeiluun osallistui yhteensä 50 soten työntekijää, jotka saivat kiuruvetisen Aulis Kärkkäisen kehittelemän WellO2-hengitysharjoituslaitteen veloituksetta omakseen. Henkilöitä pyydettiin käyttämään laitetta mielellään säännöllisesti päivittäin.

YKSI tyytyväinen WellO2:n käyttäjä on ollut kiuruvetinen Pekka Hukkanen, joka toimii sotessa lähettinä.
– Laitteesta on jäänyt positiiviset kokemukset ja itse asiassa puolisonikin käyttää sitä nykyään silloin tällöin, hän sanoo.
– Minulla oli esimerkiksi keuhkoissa ongelmaa, johon antibiootit eivät tehonneet. WellO2 kuitenkin auttoi, kun se irrotti limaa niin hyvin. Nenämaski puolestaan avasi tukkoiset ylähengitystiet.
Hukkanen kokee olleensa terveempi ja jaksavansa paremmin WellO2:n ansiosta, koska unenlaatukin on parantunut.

VAIKKA kyse ei ollutkaan kliinisestä tutkimuksesta ja kovin isosta otannasta, oltiin sotessa tyytyväisiä tuloksiin. Loppukyselyyn vastanneista 34 koehenkilöstä 64 prosenttia ei ollut koko vuoden aikana sairastanut flunssaa ollenkaan.
Lisäksi 79 prosenttia ei ollut ollut flunssan takia pois töistä, koska WellO2 oli helpottanut flunssan oireita. Höyry oli rauhoittanut muun muassa ärsytystä ja tukkoisuutta sekä parantanut yleistä suorituskykyä.
– Kyselyyn vastanneista yli 75 prosenttia ilmoitti, että hengitys oli parantunut käytön aikana hyvin tai erittäin hyvin, kertoo Ylä-Savon soten työkykykoordinaattori Anne Roponen.
– Lisäksi useampi henkilö sanoi, että astmalääkettä ei ole tarvinnut käyttää enää juuri ollenkaan WellO2:n ansiosta. Ja kuulemma kuorsaaminenkin on loppunut ja unenlaatu parantunut.
Vain muutama vastaaja ei kokenut laitetta hyödyllisenä.
– Laitteen käytön aloittaminen oli koettu paikoitellen hankalaksi, mutta jo vähäisen käytön jälkeen siihen oli alettu tottua.

TULOKSET olisivat voineet olla kenties vieläkin paremmat, mikäli kaikki osallistujat olisivat käyttäneet laitetta ja sen nenämaskia säännöllisesti. Nyt käyttö jäi 56 prosentilla hyvin vähäiseksi tai vaihtelevaksi, kun taas 44 prosenttia käytti laitetta säännöllisesti eli vähintään kolmesti viikossa.
– Tuloksista voi havaita, että epäsäännöllinen käyttö kokeen aikana ei riittävästi kyennyt vahvistamaan hengityselimistöä merkittävällä tavalla, kokeilun raportissa todetaan.
Tärkeää olisi siis käyttää laitetta säännöllisesti, jotta sillä olisi kunnolla tehoa. Lisäksi olisi hyvä käyttää tarpeeksi lämmintä tai kuumaa höyryä.
– Miedot lämpötilat eivät kykene nostamaan hengitysteiden lämpöä riittävän korkealle, jotta sillä oikeasti voitaisiin vaikuttaa flunssan ilmenemiseen.