Uutiset (muokattu 20.1. 18:05) Jaana Selander

Kiuruveden pelastustoiminta on pitkälle puolivakinaisten varassa

REILU viikko sitten lauantaina Kiuruveden paloaseman yksiköt sammuttivat varastopalon Kalliontiellä. Tullessaan paikalle pelastushenkilökunta sai niskaansa arvostelua siitä, etteivät he olleet ihmisten mielestä tulleet kohteeseen ajoissa ja huudattivat hälytyssireeniä. Arvostelijat olivat ulkopuolisia.
Pelastuslaitos sai varaston palon hallintaansa ja esti viime hetkellä palon leviämisen kolmen metrin päässä sijaitsevaan asuinrakennukseen.
Kiuruveden palomiesyhdistys kirjoitti asiasta omille Facebook-sivuilleen samana päivänä seuraavasti: ”Kohteeseen tultaessa sivulliset ihmiset arvostelivat rajusti, missä oikein viivyimme ja emmekö osaa kohteeseen, kun pillit vieläkin huutavat! Ymmärrämme, että hädän hetkellä minuutit ovat todella pitkiä, mutta on varmaankin syytä hieman kertoa todellisuudesta”.
Postauksessaan palomiehet kertovat, että arkipäivinä kello 8–16 asema on miehitetty vakinaisella miehistöllä, jolloin lähtö tapahtuu ensimmäisellä yksiköllä välittömästi. Vakinaisia on neljä. Paikalla on minimissään kolme vakinaista viranhaltijaa. Lisäksi yksi sivutoiminen päivystää tarvittaessa, jos henkilöstöä on lomilla.
Muuna aikana, viikonloppuisin, iltaisin ja arkipyhinä päivystää kolme henkilöä (yksi vakinainen ja kaksi sivutoimista) kotona varallaolossa. Paloasema ei ole miehitetty.
– Eli 4.1. lauantaina hälytykseen lähdimme omista kodeistamme, ajoimme paloasemalle, puimme varusteet päälle, siirryimme ajoneuvoille ja ajoimme kohteeseen. Hälytys tuli kaikille, myös vapaalla oleville. Tehtävälle tuli yhteensä 9 henkilöä. Lisäksi hälytettiin Pyhäjärveltä yksi sammutusauto ja Ylä-Savon päivystävä palomestari. Ensimmäinen Kiuruveden yksikkö lähti matkalle 6 minuuttia hälytyksestä ja oli kohteessa 3 minuutin päästä. Tämän parempaan emme valitettavasti pysty, palomiesyhdistyksen sivuilla kirjoitetaan.
– Niin ja kyllä me kohteeseen osaamme, jos vaan osoite on oikein. Vielä se pillien huudattaminenkin johtui siitä, kun säiliöauto ja ambulanssi tulivat perässä.
– Toivottavasti tämä kertomus avaa hieman miten Kiuruvedellä pelastuslaitos toimii. Henkilöstö haluaa auttaa kaikkia hädässä olevia ja vastata tehtäviin niin nopeasti kuin se vaan on mahdollista. Valitettavasti uhkakuviakin on olemassa varallaolon jatkumisen suhteen. Siitä, miten toiminta mahdollisesti jatkuu tai muuttuu, emme osaa kertoa enempää. Toivottavasti palvelut säilyvät ennallaan, eikä turvallisuudesta tarvitse tinkiä.

PALOTARKASTAJA Marko Marjoniemi vahvistaa, että Kiuruvedellä on enää neljä vakinaista henkilöä. Parhaillaan vakinaisia oli 10.
– Vuodenvaihteessa Pohjois-Savon pelastuslaitos jätti täyttämättä yhden palomiehen viran Kiuruvedeltä johtuen Kuopion kaupungin säästösyistä. Kuopiosta vähennettiin kaksi hallinnosta ja yksi tekniikasta. Kiuruvedeltä operatiivinen henkilö, Marjoniemi sanoo.
Sivutoimista henkilöstöä on paloaseman kirjoilla 23.
– Harjoituksia pidämme joka tiistai-ilta. Henkilöstö tekee tätä työtä motivoituneena ja autamme aina parhaan kykymme mukaan. Vahvuudet määrittää työnantaja, eikä siihen meillä paikallisilla ole sanomista. Paloaseman hälytysvalmius on kiinni rahasta ja siitä millaista palvelua kaupungin päättäjät meiltä haluavat, Marjoniemi kertoo.