Uutiset (muokattu 20.1. 18:05) Aku Laatikainen

Virastotalolle senioriasuntoja?

Virastotalolle senioriasuntoja?

RATSASTUSKESKUS Lupiksen sivuilla on auennut äskettäin kysely senioriasumiseen liittyen. Sen toteuttaa Niva Kiinteistöt Oy yhteistyössä Ylä-Savon Sote -kuntayhtymän ja Kiuruveden kaupungin kanssa.

KYSELYSSÄ kartoitetaan esteettömien senioriasuntojen tarvetta aivan Kiuruveden ydinkeskustassa. Samalla kysely palvelee myös entisen valtion virastotalon asuntojen peruskorjaamista senioriasumiseen soveltuviksi.
Kyselyssä voi kertoa omasta, sukulaisen tai tuttavan kiinnostuksesta asua keskustassa ja lähempänä palveluja. Lisäksi tiedustellaan mieluista asuntokokoa sekä sitä, millaisia palveluja arvostaa.
Anonyyminä tehtävä kysely on Lupiksen kotisivuilla, koska se on samaa yritysperhettä NivaKiinteistöt Oy:n ja Rapis Oy:n kanssa.
– Nettikyselyn ohella on tarkoitus, että lähiaikoina K-Supermarketille ja mahdollisesti myös S-Marketille tulisivat infopisteet, joista saisi paperisia kyselylomakkeita täytettäväksi.
– Kyselyt voisi sitten palauttaa näihin infopisteisiin, sanoo yrittäjä Jarkko Riikonen, joka nykyisin omistaa virastotalon.

RIIKOSEN mukaan virastotaloon olisi mahdollista toteuttaa noin 30 senioriasuntoa riippuen hieman siitä, että minkäkokoisia asunnot olisivat.
– Lisäksi sinne olisi mahdollista saada muita tukevia tiloja, kuten jalkahoitolaa, parturia, liikuntatilaa ja niin edelleen.
– Alakerrassahan on jo valmiina ruokapuolen yrittäjä, joka pystyisi tekemään senioreille ateriat. Lisäksi aivan lähietäisyydellä ovat kaupat, pankit, apteekki ja posti.
Myös monet sosiaali- ja terveyspalvelut olisivat lähellä.
Riikonen sanoo, että vastauksia kyselyyn on tullut jo toistasataa.
– Koko ajan niitä tulee lisää. Jo nyt voidaan todeta, että tarvetta erikokoisille senioriasunnoille olisi. Tammikuun lopulla todennäköisesti suljemme kyselyn ja alamme viemään asioita eteenpäin.
– Sen jälkeen alkaisi sitten saman tien suunnittelu ja toteutus. Tavoite on, että ennen ensi talvea porukkaa pääsisi jo muuttamaan senioriasuntoihin.
Parhaillaan virastotalolla uusitaan vesikattoa ja jatketaan räystäitä. Riikonen pitää tärkeänä sitä, että virastotalo saataisiin taas eläväiseksi.
– Kyllähän se luo elinvoimaa, kun keskustassa palaa valoja. Virastotalolla on huippuluokan sijainti ja mahdollisuudet senioriasumiseen.
– Kun ehdotin tällaista senioritaloideaa kaupungille, näytettiin sieltä varsin pian vihreää valoa. He ovat kuulemma jo jonkin aikaa kartoittaneet paikkaa uusille asunnoille, sillä ikäihmisten määrä on ollut kasvussa.

KIURUVEDEN virastotalo valmistui 1967. Taloon muuttivat heti posti, verotoimisto, poliisi, tuomiokunta ja työnvälitys. Rakennuksen suunnitteli yliarkkitehti E. Hirvonen. Rakennus maksoi 1 870 000 markkaa.
Hanketta edelsivät useat lähetystöjen matkat Helsinkiin ja kunta luovutti tontin keskeiseltä paikalta virastotalolle.
Rakennukseen tuli asuinhuoneistoja kahdelle poliisille, postinhoitajalle, nimismiehelle, puhelinpiirin toimihenkilöille ja talonmiehelle.