Vieraskynä (muokattu 20.1. 18:03) Kiuruvesilehti

Nöyränä uuden edessä

Nöyränä uuden edessä

MAAILMASSA yksi asia on muuttumaton: taukoamaton muuttuminen, lausui Herakleitos noin 2500 vuotta sitten. Tämä muinainen viisaus pitää entistä hektisemmäksi käyvässä maailmassa aina vain paremmin paikkansa.

KOSKA muutos on pysyvää, sitä vastaan on turha taistella. Omalla toiminnallamme voimme vaikuttaa uusien ja vieraiden asioiden kohtaamisen vaikeuteen. Monien tuntema mielensäpahoittaja on fiktiivinen hahmo, jonka piirteitä löydämme kuitenkin sekä itsestämme että lähipiiristämme. Hän kohtaa muutoksen uppiniskaisesti ja tuntee ylpeytensä kärsivän kolauksen, jos joutuu entisistä toimintatavoistaan poikkeamaan.

VIISAS kohtaa uudet asiat toisaalta nöyränä, sillä eihän kukaan ole seppä syntyessään, mutta toisaalta vilpittömästi ja ennakkoluulottomasti, koska tähän asti kehitys on tuonut tullessaan parempaa elintasoa, helpompaa elämää ja enemmän elinvuosia. Muutos on kuin pyörivä kivi – se ei sammaloidu, mutta sen päällä pysyminen tuntuu hankalalta. Paikallaan töröttävä lohkare saattaa tuoda pysyvyyden tunnetta, mutta silti jäätyvä vesikin saa sen halki.

AINA muutos ei tietenkään näyttäydy pelkästään hyvänä. Usein siihen havahdutaan, kun sen kylkiäisenä saadaan jokin lisävaatimus, uusi sääntö tai entisestä poisoppimisen tarve.

PANKKIEN asiakkaat usein ihmettelevät miksi nykyään pankissa kysellään niin paljon asioita, miksi uusia turvamenetelmiä on pakko ottaa käyttöön ja miksi vanhoista käytännöistä luovutaan. Aluksi se voi tuntua jouhevuuden vähenemiseltä, mutta tällaisen muutoksen ytimessä onkin turvallisuuden lisääntyminen.

MONET huijaukset ja väärinkäytökset, jotka olivat ennen arkipäivää, eivät ole enää nykyään mahdollisia. Harmaata talouttakin enemmistö suomalaisista vastustaa, mutta tällaisina tekoina se näyttäytyy käytännön arjessa. Sitä vain harvemmin tulee ajatelleeksi.

SAMA koskee lisääntynyttä rahoituksen ja sijoitusneuvonnan sääntelyä. Kaiken tavoitteena on asiakkaan olosuhteiden parantaminen. Se voi näyttäytyä kielteisenä lainapäätöksenä, mutta tavoitteena onkin ylivelkaantumisen estäminen. Vastuullinen luotonanto on mitoitettu asiakkaan tilanteen mukaan.

SE voi myös tuntua ylitsevuotavalta tietomäärältä ja asiakirjojen tulvalta, kun keskustellaan sijoituksista. Mutta lopputulemana asiakas on paremmin tietoinen tilanteestaan, oikeuksistaan ja mahdollisuuksistaan. Tällä vältetään tilanne, että esim. kurssien laskiessa nousisi myyntipaniikki ja asiakkaat tekisivät tappiollisia ratkaisuja puutteellisen tiedon varassa.
”Jos se ei ole rikki, älä korjaa sitä” kuuluu lentävä lause. Mutta moniko vaihtaa autoa vasta siinä vaiheessa, kun entinen savuaa pientareella? Jos Niskasen Iivo hiihtää jo hyvin, pitäisikö hänen lopettaa harjoittelu, kun sujuuhan se jo nytkin? Teen nyt uskaliaan teon ja väitän, että tuo lentävä lause on täyttä hölynpölyä.

VILLE PEKKALA
Ylä-Savon aluekonttorin johtaja
Säästöpankki Optia