Uutiset (muokattu 20.1. 18:05) Aku Laatikainen

”Toivottavasti edessä on paras saavutus”

TUOMAS PAKKANEN ohjasti viime vuonna 850 lähdössä ja ajoi näistä 74 ykkössijaa. Hän oli Pohjois-Savon vuoden voitokkain raviohjastaja.

KIURUVEDEN Rantakylästä kotoisin oleva Tuomas Pakkanen kiersi viime vuonna ahkerasti kaviouraa. Hän osallistui peräti 850 lähtöön.
Menestystäkin tuli, sillä kokenut hevosmies ajoi 74 ykkössijaa, 98 kakkossijaa ja 108 kolmossijaa. Pakkasen ohjastamat hevoset käärivät palkintorahoja yli 300 000 euroa. Hän oli Pohjois-Savon vuoden 2019 voitokkain raviohjastaja.
– Hyvältähän se tuntuu, vaikka hieman yllätyksenä tämä tieto tulikin, hän iloitsee.
Pakkanen on ollut hevosmies koko ikänsä. Hänen kotonaan oli hevosia ja Pakkanen kiersi ahkerasti raveissa isänsä mukana, joten kiinnostus kavioeläimiin alkoi jo nuorena.
– Alkuun se oli enemmän harrastusluonteista toimintaa, joten kovasti siinä piti tehdä töitä, ennen kuin touhu saatiin ammattimaiseksi. Täällä päin Suomea olosuhteet ovat niin erilaiset kuin vaikkapa Etelä-Suomessa, mies muistelee.

PAKKANEN suoritti hevosajoneuvokortin 16-vuotiaana ja ammattilaisuus alkoi hieman ennen 30 ikävuotta.
– Ohjastaminen on sellaista sopivan sähäkkää touhua. Kovaa kilpailua tiukoissa paikoissa, mikä sopii meikäläisen luonteelle.
Pakkanen on ohjastanut urallaan satoja eri hevosia ja kilpaillut viidellä eri vuosikymmenellä. Hänellä onkin hyvä näkemys siitä, mitä menestyvältä ohjastajalta vaaditaan.
– Pitää olla ennen kaikkea hyvä hevostuntemus ja osata reagoida nopeasti vaihtuviin tilanteisiin. Lisäksi on oltava kova halu kehittyä.
– Ohjastaminen on siinä mielessä haastavaa, että yksi tapahtuma ei yleensä kestä kauan ja sitten vielä ollaan eläinten kanssa tekemisissä, joista jokainen on omanlaisensa yksilö. On osattava lukea hevosta ja tultava nopeasti sinuiksi sen kanssa.

SUOMEN raviratojen ohella Pakkanen on kilpaillut myös muualla Euroopassa, kuten esimerkiksi Ranskassa.
– Suomessa kevät ja kesä ovat hektisempää aikaa, mutta syksyllä ja talvella on hiljaisempaa. Tällöin ehtii käydä myös ulkomailla kisaamassa.
Äskettäin Pakkanen suuntasi Ruotsiin, jossa hän viettää Tukholman lähistöllä pari kuukautta valmentamiensa starttihevosten kanssa. Yhteensä mukana on 12 ravuria.
– Ruotsissa on talvella paremmat kilpailumahdollisuudet, Pakkanen perustelee ratkaisuaan.
Suomeen hän aikoo palata kevään korvalla, kun kotimainen ravikausi alkaa taas kiihtymään.

OHJASTAMISEN ohella Pakkanen toimii myös valmentajana. Hän on vaikuttanut 2000-luvun alusta lähtien Siilinjärven Pöljällä, missä miehellä on parinkymmenen hevosen valmennustalli.
– Muutto tapahtui, koska halusin kehittää toimintaa ja saada siihen lisää volyymiä. Pöljältä on myös mukavan lyhyt matka Kuopion raviradalle, hän perustelee.
– Valmentaminen on hyvin monipuolista hommaa ja siihen minulla suurin osa ajasta on mennytkin. Ohjastus on tullut lähinnä siinä sivussa.
Pakkanen uskoo, että hänellä on vielä monia vuosia hevosmiehenä edessään.
– Tokihan se hieman terveydestäkin on kiinni, mutta esimerkiksi Jorma Kontio on 67-vuotias ja hän ohjastaa edelleen aktiivisesti, 51-vuotias Pakkanen sanoo.
– Valmennuspuolellakin pyrin vaikuttamaan niin pitkään kuin pystyn, vaikka toki se on vaativampaa hommaa kuin ohjastaminen. Esimerkiksi ruumiillista työtä on enemmän. Mutta kova polte minulla on edelleen siihenkin ja haluan viedä toimintaa eteenpäin, ahkera yrittäjä sanoo.
Komean uransa parasta saavutusta kysyttäessä Pakkanen vastaa hevosmiesten tyyliin.
– Se on toivottavasti vielä edessä päin, hän virnistää.