Uutiset (muokattu 20.1. 18:05) Aku Laatikainen

Valokuitu veisi uudelle tasolle

KIURUSALISSA järjestetyssä infotilaisuudessa perusteltiin, miksi Kiuruveden taajamaan olisi hyvä saada valokuituverkko nykyisen kupariverkon tilalle, ja miksi valokuitu olisi esimerkiksi 5G:tä parempi ratkaisu.

KIURUVEDEN taajamaan yritetään jälleen puuhata valokuituverkkoa. Parhaillaan Savon Kuituverkko Oy:n internet-sivuilla on menossa kysely, jossa tiedustellaan taajama-alueen asukkaiden ja yritysten halukkuutta moderniin tietoliikenneyhteyteen.
– Muutama vuosi sittenhän tällaista hanketta jo yritettiin, mutta silloin se painottui lähinnä vuokra-asuntojen varaan, joten asiat eivät edenneet, muisteli kaupunginjohtaja Jarmo Muiniekka Kiurusalissa pidetyssä infotilaisuudessa, jossa kerrottiin valokuidun mukanaan tuomista eduista.
Muiniekan ja Savon Kuituverkko Oy:n toimitusjohtaja Tomi Moilasen mukaan taajaman tietoliikenneyhteydet olisi tärkeää saattaa nykyaikaan ja vastaamaan myös tulevaisuuden tarpeita, sillä tällä hetkellä käytössä on kupariverkko, joka on tulossa tiensä päähän.
– Kuparilla ei voida enää tuottaa yhteyttä, joka olisi riittävän hyvä koko ajan kasvaville tiedonsiirtovaatimuksille. Lisäksi kupariverkon ylläpito heikkenee tulevaisuudessa ja jossain vaiheessa siitä luovuttaneen kokonaan, Moilanen sanoo.

VALOKUITU olisi Moilasen mukaan paras ratkaisu ja investointi pitkälle tulevaisuuteen. Se on nopea ja luotettava yhteys, joka tarjoaa lähes rajattoman kapasiteetin riippumatta yhtäaikaisesta käyttäjämäärästä, säätilasta tai omasta sijainnista tukiasemaan nähden.
– Valokuitu mahdollistaisi monipuoliset palvelut ja työskentelymahdollisuudet. Sen käyttöikä on pitkä, jopa yli 50 vuotta. Lisäksi yhteysnopeutta voidaan nostaa tulevaisuudessa helposti.
Moilasen mielestä valokuitu olisi myös langattomia yhteyksiä parempi ratkaisu.
– Mobiiliverkoissa liikkuvan tiedon määrän on arvioitu kasvavan 150-kertaiseksi vuoteen 2030 mennessä. Vaikka langattomiin yhteyksiin onkin panostettu Suomessa viime vuosina paljon, ovat keskimääräiset yhteysnopeudet silti laskeneet.
– Valokuidun kanssa ongelmaa ei olisi, vaan yhteys olisi vakaa ja nopea koko ajan jokaiselle käyttäjälle.

MOILANEN korosti, ettei langattomien yhteyksien varaan kannata laskea siitäkään huolimatta, vaikka nykyistä 4G-verkkoa ollaan tulevaisuudessa korvaamassa 5G:llä.
– 5G ei ratkaise nopeiden tietoliikenneyhteyksien tarpeita. Ensinnäkin 5G-verkkoa varten tarvitaan arviolta jopa 10–100 -kertainen määrä tukiasemia nykyiseen verrattuna.
Eikä 5G ole vielä edes nurkan takana. Tavoitteena nimittäin on, että 5G alkaisi yleistyä vasta vuonna 2025 ja tuolloinkin se tulisi ainoastaan suuriin asutuskeskuksiin ja liikenteen pääväylille.
– Voi siis mennä pitkään, ennen kuin Kiuruvedellä päästään nauttimaan 5G:stä. Ja mikäli 5G on tullakseen, tarvitaan sitä varten valokuitua, sillä viimekädessä kaikki nykypäivän tietoliikenne perustuu valokuituun, Moilanen painottaa.

KULUTTAJILLE liittymismaksu valokuituverkkoon olisi 990 euroa ja kuukausimaksu 39,50 euroa, paitsi taloyhtiön asukkaille 23,50 euroa per huoneisto. Mahdollista olisi saada myös kotitalousvähennystä.
– Toivottavasti valokuidusta kiinnostuneita löytyy tarpeeksi, jotta hanke toteutuisi ja pääsisimme jo tänä vuonna viemään asiaa eteenpäin, Moilanen sanoo.

SAVON Kuituverkko Oy:n nettikysely on n avoinna tammikuun loppuun saakka.