Uutiset (muokattu 20.1. 18:05) Aku Laatikainen

Lakko hiljensi myös Kiurutimberin

VIIME viikolla alkanut Teollisuusliiton ja Paperiliiton lakko on vaikuttanut myös sahatavaraa tuottavan Kiurutimber Oy:n toimintaan. Toimitusjohtaja Eero Poutasen mukaan tuotanto on ollut pysähdyksissä viime viikon maanantaista lähtien.
– Jotain pientä on kuitenkin pystytty esimiesvoimin tekemään. Olemme esimerkiksi ottaneet tukkeja vastaan ja lajitelleet niitä jonkin verran sekä panneet tavaraa pakettiin.
Poutanen sanoo, että lakko aiheuttaa luonnollisesti menetyksiä Kiurutimberille.
– Ja jos tämä alkaa pahasti venyä, niin kyllä se tuo ongelmia myös tavaroiden toimitusvarmuuteen. Se on tietysti ikävää, kun asiakkaat kärsivät, hän harmittelee.
Lakko sattui myös siinä mielessä ikävään saumaan, että Kiurutimberille keskitalvi on usein parasta tuotantoaikaa.
– Näihin aikoihin on yleensä puuta hyvin liikkeellä, joten kyllä tämä lakko varsin merkittävä asia on.
– Se tietysti tuo vielä lisäharmitusta, että samaan aikaan naapurien isoilla sahoilla sahataan. Tuntuu kohtuuttomalta, että me pienenä 20 työntekijän sahana joudumme sitten kärsimään.
– Kiky-tunnithan ne siellä varmasti eniten ovat lakon taustalla hiertämässä, hän arvelee.

KIURUTIMBERIN pääluottamusmies Toni-Ville Toivonen toteaa, että vaikka lakkoilu ei olekaan mukavaa, on silti hyvä tukea ammattiliiton kantaa.
– Kukaan muu ei kuitenkaan aja työntekijän etuja. Jos ei olisi liittoa, niin olisimme melko heikoilla jäillä.
Toivonen sanoo Kiurutimberin työntekijöiden olevan yksimielisiä ja ymmärtäväisiä sen suhteen, että miksi lakossa ollaan.
– Työnantajapuolen esittämät heikennykset ovat sen verran kohtuuttomia. Jos heikennykset menisivät läpi, vaikuttaisivat ne vuositasolla kymmenen prosenttia yksittäisen 2-vuorotyötä tekevän henkilön ansioihin.
– Työnantajapuoli on esittänyt muun muassa kolmea päivää kikyä ja kahta arkipyhää, sairausajan palkan pienentämistä ja lakko-oikeuden supistamista. Myös työajan lyhennyksiä haluttaisiin leikata.

TOIVONEN kertoo, että lakon alkuvaiheessa hän ja kolme muuta olivat lakkovahteina.
– Muutamana päivänä käytiin vahtimassa, mutta sen jälkeen ei ole koettu sitä enää tarpeelliseksi, koska meillä on sen verran pieni ja tiivis työyhteisö.
– Jospa sieltä neuvotteluista saataisiin piakkoin sopu aikaan, hän sanoo toiveikkaana.