Uutiset (muokattu 20.1. 18:05) Tiina Kilvensalmi

Lehden kemuista unohtumaton elämys

DUO ARPISET HAAVAT -bändi ei jätä ketään kylmäksi Kiurusalissa lauantaina Kiuruvesi-lehden KIITOSkemuissa. Bändi tarjoaa unohtumattoman elämyksen soittaen ja laulaen.

LUVASSA on musiikkia meiltä ja maailmalta, elämän ylä- ja alamäkiä kelaillen.
Muusikkojen, Ari Satomaan ja Santtu Kärkkäisen, yhteinen bänditaival alkoi erikoisista soittimista. Molemmat olivat kiinnostuneita kansansoittimista ja niinpä miehet perustivat viime keväänä Duo Arpiset haavat -bändin.
– Soitamme hauskaa musiikkia erikoisemmilla soittimilla. Keikkaa on jo heitetty paljon. Nämä soittimet ovat meidän bändin juttu. Me soitetaan biisejä, joista itse pidetään. Soitamme paljon juomalauluja ja tasan tarkkaan emme soita harrasta musiikkia. Myymme keikkoja baarikeikoista koiranulkoilutuskeikkoihin. Synttärit sekä muut pienet ja intiimit juhlat ovat parhaita, sillä niissä ollaan iholla, bändikaksikko kertoo.
Yksi erikoisimmista soittimista on satavuotias, itävaltalainen matkaharmoni, joka on ostettu Ville Valolta.
– Tuo soitin on tehty käsityönä ja ainut laatuaan koko maailmassa. Se on pääinstrumenttini bändissämme, Ari kertoo.
Ari soittaa myös erilaisia puhallinsoittimia, kuten munniharppua ja kazoota, joka on sorsapillin tapainen pieni soitin. Santtu soittaa kitaraa, mandoliinia, pillejä ja buzukia, mikä on irlantilainen kansansoitin. Molempien instrumenttina on myös oma ääni.

SANTTU valmistui viime vuonna muusikoksi Kajaanin konservatoriosta. Myös Ari opiskelee musiikin perustutkintoa Kajaanissa ja hänkin valmistuu pian muusikoksi.
Molemmat aloittivat musiikin harrastamisen lapsuudessa, mutta kunnon kipinä musiikkiin syttyi vasta kolmikymppisenä. Santtu on mukana monessa bändissä. Duon lisäksi hän on mukana Hasta la Vista Social Clubissa, Doors of Savossa ja Neuvotteluhuone 2:ssa. Santtu työskentelee tällä hetkellä musiikinopettajan sijaisena yläkoulussa ja opettaa musiikkia myös kansalaisopistossa.
– Tavoitteeni on ymmärtää musiikkia oikeasti syvemmin. Pitää olla kärsivällinen, koska musiikkia ei opi muuten kuin treenaamalla, eikä tässä ammatissa ole valmis koskaan, Santtu sanoo.
Ari muutti Kiuruvedelle 14 vuotta sitten. Hän on kotoisin Mikkelistä. Hänen isänsä puolen suku on kanttorisukua. Ari soittaa Arpiset haavat duon lisäksi Doors of Savossa sekä erilaisissa kokoonpanoissa. Viimeksi hän oli mukana 50-luvun konsertissa. Hän johtaa Viihdeorkesteri Kilimua.
– Soitan myös teattereiden lavalla. Seuraavan kerran soitan Iisalmessa teatteriesityksessä lauantaina heti Kiuruvesi-lehden kemujen jälkeen, Ari kertoo.

ARI ja Santtu haluavat kannustaa nuoria musiikkiharrastuksen pariin. Santtu muistaa kuinka hänen nuoruudessaan oli paljon aktiivista bänditoimintaa. Kiitos kuulunee kansalaisopistossa opettaneelle Heikki Komulaiselle.
– Nuorisotalolle ei tahtonut saada bändien treenivuoroja, kun tilat oli niin kovassa käytössä. Muistan kuinka siistiä oli seurata esimerkiksi Hedelmäpommia ja muita sen ajan suosittuja bändejä, Santtu muistelee.
– Nykypäivänä Kiurusali on hyvä esiintymispaikka nuorille ja vanhemmillekin. Se ruokkii innostuneisuutta, kun nuoret näkevät konsertteja ja teatteria näin hienossa ympäristössä ja siitä syntyy positiivinen lumipalloilmiö. Myös nuorisolippu on hieno juttu, Ari sanoo.
Molemmat kuuntelevat paljon musiikkia monipuolisesti eri genreistä. Santulla on aina kitara kädessä ja hän soittaa jopa televisiota katsellessa mainosmusiikkia.
– Jos musiikki kiinnostaa vähänkin, kannattaa hankkia soitin. Musiikki on kyllä terapiaa. Soittaminen ja laulaminen tuovat hyvää oloa itselle ja hyvin todennäköisesti muillekin, Santtu nauraa.
Duo Arpiset haavat toivottaa kaikki tervetulleeksi Kiuruvesi-lehden paikallislehtikilpailun voittoa juhlistavaan KIITOSkemuihin.
– Tulkaahan nauttimaan erilaisesta elämyksestä. Yleisön toivotaan eläytyvän mukana. Tässä konsertissa saa ihan vapaasti tanssia, taputtaa, vislata ja laulaa mukana. Rohkeimmat saavat tulla tanssimaan vaikka lavalle, Ari ja Santtu kannustavat.
Bändi soittaa juhlassa covereita esimerkiksi Juicesta Doorsiin.