Uutiset (muokattu 20.1. 18:05) Jaana Selander

Kotirintamamuistoja ryhdytään keräämään

KIURUVETISTEN ja Kiuruvedellä vaikuttaneiden kotirintamamuistoja ryhdytään keräämään Kiuruvedellä. Tarkoituksena on koota muistot kirjaksi. Kirjaan liitetään Veteraanimatrikkeli, josta otetaan uusi painos.
Veteraanimatrikkeli ilmestyi veteraanipäivänä vuonna 2018. Veteraanimatrikkelin puuhamies Esko Kaikkonen valittelee, että kaikkien veteraanien kantakorttitiedot eivät matrikkeliin ennättäneet painoaikataulun takia. Nyt matrikkelia on tarkoitus päivittää.
Kotirintamalla oli paljon naisia ja lapsia, nuoria ja vanhempia miehiä sekä evakkoja. Myös lottien, marttojen, sotilaspoikien ja sotalapsien muistot kuuluvat keräyksen kohteisiin. Varsinkin naiset joutuivat vastaamaan myös miesten töistä.
Kotirintamamuistoja voi kirjoittaa itse. Mahdollista on, että muistot otetaan ylös myös haastattelussa. Haastattelut on lupautunut tekemään joukko vapaaehtoisia. Myös kaikki valokuvat ovat tervetulleita.
Jokainen vuosina 1939–1945 elänyt suomalainen joutui tavalla tai toisella tekemisiin sodan kanssa. Koko kansan yhtenäisyys näkyi vahvasti myös kotirintamalla. Kotirintaman rooli on toimia valtion sotaa käyvän armeijan tukena ja kotina. Koska rintamalle tarvittiin kipeästi lisää miehiä, koulutettiin lottia kiireesti tehtäviin, joilla miehet voitiin vapauttaa maanpuolustustehtäviin.
Sotiemme vuodet -veteraanimatrikkelissa on 472 sivua, joista matrikkeli käsittää yli puolet. Keskeinen sisältö veteraanimatrikkelissa on yli 3 000 veteraanin tiedot.
Lisäksi kirjassa on runsaasti veteraaneilta tallennettuja muisteluja ja keskeisten kiuruvetisten joukko-osastojen historiaa. Tiedot on saatu Kansallisarkistosta nimen ja syntymäajan perusteella lähes kaikille veteraaneille. Kirjassa on myös liitteitä ja valokuvia sekä Kiuruveden lotta- ja suojeluskuntaosastojen historiaa, jota löytyi Kansallisarkistosta.
Veteraanimatrikkeli koottiin talkootyönä, jossa oli mukana yli 50 tietojen kerääjää eri puolilla pitäjää. Työssä olivat apuna myös Kiuruveden kaupunki, seurakunta ja Kiuruvesi-lehti.
Kaikkonen ryhtyi työstämään matrikkelia vuoden 2015 marraskuussa Kiuruveden rintamamiesten ja Kiuruveden sotainvalidien toimeksiannosta.

KOTIRINTAMAMUISTOJA voi laittaa osoitteeseen raimo.jokisalmi@gmail.com, esko.kaikkonen@kotinet.com tai tuoda tekstit Kiuruvesi-lehden toimistoon. Lehdessä myös otetaan valokuvista kopiot kirjaa varten.