Uutiset (muokattu 20.1. 18:05) Aku Laatikainen

Lehti on tärkeä osa omaa yhteisöään

SANOMALEHTIEN liiton järjestöpäällikkö Ilona Hannikaisen mukaan hyvä paikallislehti luo yhteenkuuluvuutta. Tämä näkyi Kiuruvesi-lehden juhlassa, minne saapui mukavasti väkeä.

HYVÄÄ musiikkia, kiinnostavia puheenvuoroja, retrovalokuvia, arvontaa, kahvia ja pullaa. Niistä koostuivat Kiuruvesi-lehden Kiitoskemut Kiurusalissa.
– Ihanaa, että meitä on täällä näin paljon, sillä lehti on yhtä kuin Kiuruvesi ja kiuruvetiset, sanoi päätoimittaja Jaana Selander.
Hän nosti esiin myös sen, kuinka asiat eivät ole paljoakaan muuttuneet reilussa 60 vuodessa. Kiuruvesi, kiuruvetisyys ja Kiuruvesi-lehti ovat edelleen ihmisille hyvin tärkeitä.
Esimerkkinä voi mainita juhlaan saapuneet Raili Turpeisen ja Olavi Salon. Heille Kiuruvesi-lehti on tullut jo vuosikymmenien ajan.
– Lehteä on tilattu kotiin vuodesta 1953 alkaen, joten meidän suvussa on luettu Kiuruvesi-lehteä jo viidessä eri polvessa, he sanoivat.
– Yleensä lehti tulee luettua useaan kertaan. Se on niin monipuolinen ja hyvä kokonaisuus.
Lehti on yleensä tärkeä vielä senkin jälkeen, vaikka muuttaisi muualle. Kiuruvesi-lehteä tilataan paljon ympäri Suomea, sillä se on ikään kuin kirje ja kuulumisten päivitys kotiseudulta. Side, joka pitää kiinni juurissa.
– Äskettäin tilasin Oulussa asuvalle lapsenlapselleni Kiuruvesi-lehden, Turpeinen sanoi.

JUHLASSA puhunut Sanomalehtien liiton järjestöpäällikkö Ilona Hannikainen onnitteli kiuruvetisiä Suomen parhaasta yksipäiväisestä paikallislehdestä.
– Lehti sai nyt voiton toista kertaa viiden vuoden sisään. Edellinen oli vuonna 2016 ja sitä ennen 1988.
Helsingissä asuva Hannikainen onnitteli Kiuruvettä myös hienosta talvesta ja hiihtokeleistä.
– Kun pääsin vihdoin ensimmäistä kertaa ladulle tänä talvena, aloin miettiä, että mitä yhteistä on hyvällä paikallislehdellä ja kunnollisella talvella.
– Mielestäni molempia pidetään herkästi itsestäänselvyyksinä. Niitä ei aina välttämättä osaa arvostaa, paitsi jos ne jonain päivänä puuttuvat.
Aivan kuten ilmaston, myös lehden tulevaisuuden turvaaminen vaatii Hannikaisen mukaan konkreettisia tekoja.
– On tärkeää, että lehteä tilataan, sitä luetaan, ja että siinä ilmoitetaan. Menestyäkseen lehti tarvitsee ympärilleen ennen kaikkea yhteisön. Ihmisiä, joista ja joille kirjoittaa.
– Yhteisöllisyys on paikallislehden suuri voimavara. Se luo tärkeää me-henkeä, jossa ketään ei jätetä yksin.
– Erästä lukijaa lainatakseni: lehden kolahtaessa luukkuun on osallinen olo. Se, että kuuluu jonnekin ja kokee kiintymystä paikkakunnan asioihin. Se on arvokasta. Lehti on muistutus yhteenkuuluvuudesta ja se kannustaa puhaltamaan kaikkia yhteen hiileen.
– Ja kuten eräs toinen Kiuruvesi-lehden lukija kommentoi: me kiurukkaat hajottais kuin akanat tuuleen ilman lehteä.

HANNIKAISEN mukaan jokainen on paikallislehden arvoinen. Lehden tehtävä on nostaa kaikenlaisia asioita esiin ja antaa ääni erilaisille ajatuksille, vaikka ne saattavat ihastuttaa ja vihastuttaa.
– Iloja on jaettava ja epäkohtiin on puututtava.
Jaana Selander vertasi hyvää paikallislehteä juhlassa kuultuihin The Doorsin biiseihin, joita esitti Duo Arpiset haavat.
– Aivan kuten The Doors, hyvä paikallislehti haastaa kuulijansa ajattelemaan asioita.
Hannikainen otti vielä puheessaan esille muuttuvan maailman. Perinteisen paperilehden rinnalle on tullut viime vuosina uusia tapoja lukea paikallislehteä.
– Mutta vaikka maailma muuttuu, olennaisinta on lopulta sisältö. Siinä Kiuruvesi-lehti onnistuu hyvin.
Lehdellä on myös hyvä vuorovaikutus lukijoihinsa niin paperilehden kuin internetinkin kautta, hän kehui.