Uutiset (muokattu 20.1. 18:05) Kiuruvesilehti

Tauno Tikkanen lähti viimeiselle partioretkelle

KIURUVEDEN vanhin, sotaveteraani Tauno Tikkanen kuoli sunnuntaina 103-vuotiaana.
– Minua pyydettiin sunnuntaiaamuna tulemaan sairaalalle, koska isän vointi oli heikentynyt yllättävästi, kertoo Tikkasen poika Tenho Tikkanen.
– Sovittiin, että voisin tavata samalla myös lääkärin osastokierroksen päätteeksi. Tapaaminen sovittiin hoitajan kanssa. Lääkärin tulo viivästyi, joten istuskelin isän vuoteen vierellä. Isä sai sanotuksi, että vointi on heikko. Annoin nukkua, koska hän oli niin väsynyt.
– Odottelin lääkäriä vuoroin isän huoneessa ja vuoroin huoneen vieressä lepotilassa. Vihdoin hoitajat tulivat syöttämään päivällistä. Mennessämme sisään isä ei enää reagoinut puheeseen ja hoitajat totesivat isän juuri menehtyneen. Pulssia ei enää tuntenut.
Lääkäri saapui ja pahoitteli tullessaan sekä esitti surunvalittelunsa.
– Hyvästelin isän todeten, että se ”partioretki Sinun pitää vielä kestää”, Tenho Tikkanen toteaa.

TALVISODASSA Tauno Tikkanen taisteli Kannaksella 1./JP 2:n riveissä. Sodan alkaessa 30.11.1939 aamulla klo 7 hän oli vartiovuorossa rajalla Lipolan mutkan tähystystornissa. Tikkanen haavoittui karkauspäivänä 29.2.1940 vihollisen lentopommituksessa Kämäriltä perääntymisen jälkeen Pilppulassa Viipurin lähellä.
Talvisodassa Tikkanen toimi komppanianpäällikkö Esko Verhon lähettinä. Luutnantti Verho ja hänen toinen lähettinsä kaatuivat 23.2.1940.
Jatkosodassa Tikkanen taisteli Rukajärven suunnalla ensin 2./Kev. Os. 2:ssa ja 1.11.1941 alkaen 7./JR 10:ssä, aluksi ryhmänjohtajan ja vuoden 1942 helmikuusta lähtien puolijoukkueenjohtajan tehtävissä kersanttina.
Nämä joukot toimivat Rukajärven erämaan kenttävartioissa ja suorittivat päivittäin näiden kenttävartioitten välistä yhdyspartiointia.
Sodan jälkeen Tikkanen ylennettiin ylikersantiksi.
Tauno Tikkanen osallistui Osasto Majewskin Muurmannin radalle vihollisen selustaan suuntautuneelle partioretkelle (14. –23.1.1942) vasemman sivustan varmistusjoukoissa. Pakkanen laski alle -40 asteen. Varmistusjoukko yöpyi taivasalla lumikuopissa. Retkelle osallistui 1 924 sotilasta ja 268 hevosta.
Jatkosodan lopulla Tikkasen komppanianpäällikkö, luutnantti Seppo Hänninen kaatui 16.8.1944 Suomen ja neuvostoarmeijan välillä käydyssä jatkosodan viimeisessä taistelussa.
Nämä viimeiset rajut taistelut liittyvät Rukajärven suunnalla ns. Tahkokosken Tsirkka-Kemijoen (2.–16.8.1944) taisteluihin, joissa kaatui noin 200 aseveljeä.
19.9.1944 solmitun aselevon jälkeen joukot marssivat jalan Rukajärveltä kotiin. Kävelymatkaa kertyi yhteensä 462 kilometriä.

SODAN jälkeen Tikkanen toimi kotitilallaan Salmenkylässä maanviljelijänä. Sivutyönä hän teki metsätöitä aluksi Lapissa ja myöhemmin kotipitäjässään. Lisäksi hän kutoi täkänöitä Helmi Vuorelmalle.
Tauno Tikkanen oli Linnan juhlissa vieraana vuonna 2016 pojantyttärensä kanssa.
Rollaattorin tukemana ja poikansa avustamana Tikkanen kävi äänestämässä kevään 2019 eduskuntavaaleissa. Ensimmäisen kerran hän oli äänestänyt vuonna 1936.
Tauno Tikkanen oli pitkään hyvässä kunnossa, hän asui Salmenkylässä ja pilkkoi halkoja vielä yli 100-vuotiaana.
Tikkanen oli vaimonsa omaishoitaja vuoteen 2017. Viimeiset pari vuotta Martta oli hoidossa palvelutalossa ja lopuksi terveyskeskuksessa. Martta-vaimo kuoli tammikuussa 2019, pariskunta oli naimisissa 75 vuotta.