Uutiset (muokattu 20.1. 18:05) Jaana Selander

Alkaako kyläkoulujen alasajo?

BUDJETTIVALTUUSTOSSA joulukuussa 2019 valtuutetuista 11 oli sitä mieltä, ettei Lahnajoen koulun ikkunaremonttia kannata tehdä, koska lapsimäärä laskee, eikä siksi kyläkoulua kannata kunnostaa.
Määrärahan poistamista esitti Rauno Pikkarainen (vas.) ja häntä kannatti saman puolueen Pentti Ahponen. Äänestyksessä Pikkaraisen esitystä kannattivat KD, kokoomus ja perussuomalaiset. 20 valtuutettua oli ikkunaremontin tekemisen puolella eli käytännössä koko keskustan valtuustoryhmä.
Nyt kun Kiuruveden kaupungin taloutta ollaan tasapainottamassa ja siinä apuna on käytetty konsulttiyhtiö Perlacon oy:tä, sanoo yhtiön hallituksen puheenjohtaja Eero Läesterä, että karsimisen paikka väestötappiokunnassa on lasten ja nuorten palveluissa syntyvyyden laskusta johtuen ja satsauksen paikka ikääntyvien palveluissa, sillä vanhusväestön määrä kasvaa.

SIVISTYSLAUTAKUNNAN puheenjohtaja Juha Nieminen (kesk) piti Kiuruvesi-lehdessä tammikuun alussa 2020 kirjoittamassa Postia-palstan kirjoituksessa edesvastuuttomana ikkunaremonttia vastustaneiden perusteluita, että joka tapauksessa muutaman vuoden päästä Lahnajoen kyläkoulu pistetään kiinni ja muistutti, että talousarviosuunnitelman tavoitteissa vuosille 2021–2022 on lause: Kaikki koulurakennukset ovat turvallisia ja asianmukaisessa kunnossa.
– Jos nyt siis alamme jäähdyttelemään ja jätämme korjaukset tekemättä, on se signaali sivukylien asukkaille ja kouluilla työskenteleville: emme tarvitse teitä.
Niemisen mielestä kyläkouluista pitäisi tehdä kilpailuvaltti, vaikka hän tunnustaa tosiasian, että syntyvyys laskee ja uusi kouluverkkoselvitys on tehtävä ehkä 3–5 vuoden päästä, ensi valtuustokaudella. Viime vuonna syntyneet 52 vauvaa ovat esikouluikäisiä 5–6 vuoden kuluttua.
– Silloin olemme viisaampia, oliko viime vuoden vauvasaldo poikkeus vai pysyvämpi trendi. Tällä hetkellä kaikilla kouluilla on ihan hyvä määrä oppilaita. Edellinen selvitys tehtiin vuonna 2006 ja kuntotarkastukset 2015. Tämänkin puolesta uusi tarkastelu on ajankohtainen, koska edellisestä on kulunut lähes kaksikymmentä vuotta.
Uudessa selvityksessä on Niemisen mukaan kuitenkin otettava huomioon muun muassa, riittääkö oppilaita kouluille, mikä on kuljetettavien oppilaiden määrä ja pystytäänkö heidät kuljettamaan lakisääteisissä aikamäärissä. Kiuruveden kokoisessa kunnassa 2,5 h/päivä on lyhyt aika. Huomioon olisi otettava myös Nivan koulun tulevaisuus (keskustan koulujen mietintähän on paraikaa menossa) ja nähdäänkö kyläkoulut Kiuruvedellä vetovoimatekijänä. Myös Kiuruveden taloudellinen tilanne vaikuttaa päätöksiin, muistuttaa Nieminen.

LAHNAJOEN koululla ikkunaremontti käynnistyy näillä näkymin tänä vuonna. Kustannusarvio on noin 50 000 euroa.
– Valtuusto on vahvistanut joulukuussa tämän vuoden talousarvion, jossa on yhtenä investointikohteena kyläkoulujen korjaukset. Niihin sisältyy Lahnajoen koulun ikkunoiden uusiminen, vahvistaa kiinteistöpäällikkö Matti Jokitalo.
Hanke kilpailutetaan huhti- toukokuussa ja uudet ikkunat asennetaan vuoden loppuun mennessä.
Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Mira Kokkonen (kesk) lisää, että teknisessä palvelukeskuksessa vielä varmistetaan, onko ikkunoiden hankkiminen pakollista ja jos ei ole, ikkunoiden hankkimista saatetaan harkita uudestaan.
Lahnajoen koulun remontissa korjattiin viime vuonna liikuntasalin lattia, poistettiin yhdyskäytävä rakennuksen eri tilojen välistä, tehtiin entisestä keittiöstä pääsisäänkäynti ja eteinen, huonejärjestystä muutettiin niin, että keittiöstä ja ruokailutilasta saatiin asianmukaiset. Jokitalon mukaan rakennuksen vesikaton uusiminen on ajankohtainen 2– 5 vuoden kuluttua.

LAHNAJOEN koulun opettaja Sanna Help pitää ikkunaremonttia tarpeellisena, sillä ikkunat ovat luultavasti alkuperäiset, vuodelta 1963. Vanhanaikaisina ne ovat hankalat aukoa ja vaaralliset pestä. Ikkunat myös vetävät pakkasella.
– Muuten koulu on mielestäni hyvässä kunnossa, sisäilmaoireita ei ole tietääkseni henkilökunnalla eikä lapsilla, eikä liioin kosteusvaurioita. On järkevää, että rakennuksesta pidetään huolta.
Lahnajoen koulussa on 29 oppilasta ja kaksiopettajaisena koulu on nyt toista talvea. 2000-luvun alkupuolella, kun Help tuli koululle töihin, oppilaita oli jopa 50.
– Kyläkouluja tarvitaan, ne ovat rikkaita oppimisympäristöjä lapsille ja koulu on kylän keskus, tärkeä asia kylälle ja kyläläisille.
Help muistuttaa, että Lahnajoella on iso koulupiiri, lapsia tulee koululle laajalta alueelta, jopa 25 kilometrin päästä.
– Tuntuisi hurjalta, jos Kiuruvedellä olisi yksi koulu keskustassa. Itse tykkään tehdä töitä kyläkoulussa, yhteisö on tiivis, opettajat tuntevat lapset. Yhteistyö vanhempien kanssa on toimivaa, kiittelee Help.