Uutiset (muokattu 20.1. 18:05) Jaana Selander

Lapset sekä vanhukset ovat ykkösinä

LASTEN, nuorten ja vanhusten hyvinvoinnin tulee olla kaupungin palveluissa ykkösenä, näin kiteyttää Niina Knuutinen, kun kysyimme Facebookissa, mihin kaupungin tulisi satsata ja mistä säästää.

KIURUVEDEN kaupungissa on menossa talouden tasapainottaminen yhteistyössä konsulttiyhtiö Perlaconin kanssa. Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Mira Kokkonen (kesk.) kertoo, että Perlaconin on tarkoitus kulkea yhtä matkaa talouden tasapainotustyöryhmän ja valtuutettujen kanssa kohti säästötavoitteita. Lopullisista keinoista päättää kaupunginvaltuusto.
– Mahdollisia säästöjä haetaan viimeistään seuraavasta budjetista, mielellään jo aikaisemminkin.
Kysyimme Kiuruvesi-lehden Facebook-sivuilla, miten kiuruvetiset rivikansalaiset säästäisivät ja mistä palveluista pitäisivät kiinni.
Sini Tikkanen suosittelee kaupungin päättäjille, että nämä hommaisivat Kiuruvedelle yrityksiä, joiden mukana Kiuruvedelle tulee elinvoimaa.
– Perheellisiä ihmisiä, että palveluista ei tarvitse tinkiä. Valmiita, tyhjiä toimitiloja yrityksille tai tontteja. Kiuruvettä olisi tehtävä tunnetuksi yrittäjäystävällisenä paikkakuntana.

SARI KLEMETTI pitäisi kiinni terveydenhoidosta ja Irma Helena Kettunen toivoo Kiuruvedelle uutta vanhusten palvelutaloa.
– Senioritalo hyväkuntoisille vanhuksille. Hyvä terveydenhoito on säilytettävä, lääkäreitä lisättävä. Sosiaalipuolelle ammattitaitoisia työntekijöitä. Nuorille viihtyisä paikka, missä voivat viettää aikaa. Lapsiperheitäkin olisi tuettava, että pysyvät paikkakunnalla.
Maija Helena Kekäläinen huolehtisi puolestaan työllisyydestä.
– Yrityksiä olisi tuettava ja ohjeistettava hakemaan kaikki mahdolliset tuet. Terveydenhoito on tärkeä, asiakasta ei pidä ujuttaa monen pömpelin kautta.
Erkki Rintakuusi ei puolestaan usko, että Kiuruvesi selviytyy niin kauan kuin nykyhallitus istuu.
– Rahaa paiskotaan aivan vääriin kohteisiin, unohdetaan ne ihmiset, jotka ovat tämän hyvinvoinnin ja maailman parhaan sosiaaliturvan luoneet. Mukaan lukien myös lapset, joissa on tulevaisuutemme. Esitänkin vastakysymyksen. Mitä me voisimme tehdä yhdessä saadaksemme muutoksen aikaan?
Anne Kyröläisen mielestä kaikkia palveluita tarvitaan. Vanhuksille kerhotoimintaa, etteivät ikäihmiset jäisi kotiin. Nuorille kerho tai joku tila, missä olisi erilaisia pelejä ja missä voisi viettää aikaa kavereiden kanssa, ettei tarvitsisi olla kylällä yömyöhään rellestämässä. Päivähoidossa lapset oppivat uusia asioita ja sosiaalista elämää. Lääkäreitäkin tarvittaisiin enemmän.
Hanne Tuononen pitäisi kiinni kaikesta.
– Olisihan se ihan kiva työllistyä vakituisesti joku päivä, ammattiin, josta tykkää. Jää nähtäväksi, onko se täällä vai muualla.

LASSI-PEKKA PÖKSYLÄINEN epäilee, ettei koulujen sulkemisella kaupunki paljon säästä.
– Pari opettajan virkaa ja koulurakennukset, joista ei pääse kuin purkamalla eroon. Tarvitaan työpaikkoja, yrityksiä ja niiden ympärille sitten sitä koulutusta kyseisten yritysten tarpeeseen. Yritysten toimintaedellytyksiä tulisi parantaa: kiinteistövero, vesimaksu ja sähkönsiirto.
Annamiira Lehto ei tinkisi lapsista ja nuorista, sillä heissä on tulevaisuus.
– Tarvitaan lisää yrityksiä ja kasvavia yrityksiä ja sitä kautta saamme uusia asukkaita työntekijöistä. Yritykset eivät pysy pystyssä, ellemme me asukkaat hyödynnä oman kylän palveluita.
Juho Lappi kaipaa uusia yrityksiä ja työpaikkoja. Juho Saastamoinen lisää, että ”nimenomaan omillaan eikä kunnan ja tai valtion varoilla toimivia yrityksiä”.
Anja Hokkanen höyläisi tasaisesti kaikista kaupungin palveluista. Jos se auttaisi, niin kaikki tahot voisi säilyttää.

MARIKA LASANEN huomauttaa, että helmikuussa Kiuruvedellä oli 30 avointa työpaikkaa ja kysyy, onko asuminen todella työpaikan saannista aina kiinni.
– Lapsiperheille tarvitaan hyviä perhepalveluita. Naapurikaupungin ajatus poistaa päivähoitomaksut on todellinen ja tuntuva kädenojennus veroja maksaville lapsiperheille. Pedagogisessa mielessä valtion suuntaus on varhaiskasvatuksen olevien lasten määrän kasvattaminen. Tietysti omista ikääntyvistä on pidettävä hyvä huoli samaan aikaan.
– Teknologian kehitys tuo varmaan itsessään säästöä kaupungin organisaatioon. Ihmisen tekemän työn tarve pienenee. Mitä kolmas sektori voisi ottaa hoitaakseen? Haluaako järjestötyö osallistua tasapainotustalkoisiin? Koko kylä sopeuttaa -hengessä? heittää Lasanen.