Uutiset (muokattu 20.1. 18:05) Aku Laatikainen

Vaellus on Kiuruveden paras hevonen

KIURUVEDEN Hevosystäväinseura palkitsi vuoden parhaana hevosena ori Vaelluksen. Ykkössarjalaiseksi tähtäävä ravuri on myös haluttu periyttäjä.
Kymmenvuotiaan Ori Vaelluksen viime vuosi oli onnistunut. Ravuri starttasi 19 lähtöön, joista se voitti seitsemän ja sijoittui kerran toiseksi. Voittoprosentiksi tuli 37 ja palkintorahaa kertyi 23 300 euroa.
Menestys poiki valinnan Kiuruveden Hevosystäväinseuran vuoden parhaaksi hevoseksi, sillä Vaellus tienasi viime vuonna suurimman palkintosumman. Lisäksi se oli vuoden voitokkain suomenhevonen.
– 2019 oli lopulta ihan hyvä vuosi, vaikka alku olikin hieman takkuileva. Ylipäätään Vaelluksella on ollut monta hyvää kisakautta. Ainoastaan 2017 meni hieman heikommin sairastelujen takia, sanoo lahjakasta hevosta valmentava ja sen omistajiin kuuluva Timo Vääränen.
Raija Alahautalan kasvattaman Vaelluksen omistavat Vääräsen ohella Aulis Harmoinen ja Riina Huttunen. Vaelluksen tallipaikka on Hingunniemessä, missä Timo Vääränen toimii tallimestarina.

KOKO uran saldona Vaelluksella on nyt 24 voittoa 56 startista, eli voittoprosentiksi tulee 43. Lisäksi sillä on kahdeksan kakkossijaa ja kolme kolmossijaa. Palkintorahaa raveista on kertynyt yhteensä 116 600 euroa.
Vääräsen mielestä tämä ja seuraava kilpailuvuosi ovat hyvin tärkeitä ja ratkaisevia sen suhteen, että pystyykö Vaellus ottamaan niin sanotun seuraavan askeleen ja nousemaan ykkössarjalaiseksi.
– Vaellus on nyt suomenhevosena parhaassa iässä ja voittosummakin alkaa olla sellainen, että meidän on alettava kohtaamaan suuria ravinimiä. Tämä on hyvä tehdä senkin takia, että Vaelluksen nykysarjassa on hieman huonosti lähtöjä tarjolla, Vääränen sanoo.
– Kuninkuusraveihin emme kuitenkaan tähtää, vaan tarkoituksena on saada tästä vuodesta tasaisen hyvä. Se vaatii paitsi hyvää hevosta, myös onnistunutta treeniä ja terveyttä, sillä suomalainen raviurheilu on niin tasokasta.
Vaelluksella on yleensä 1–2 työpäivää viikossa, jolloin sitä ajetaan vastuskärryllä.
– Teemme vaihtelevia vetoja. Välillä lyhyttä ja välillä pitkää. Hevoselle on saatava erilaista rasitusta. Lisäksi Vaellus käy viikoittain Waarnan vesimatolla. Välipäivinä Aulis palauttelee sitä ja hoitaa hevosen psyykettä.
Pieniä hankaluuksia ja säätämistä treenaamiseen on aiheuttanut talvi, joka on ollut Vääräsen mukaan vaikein hänen pitkän valmennusuransa aikana.
– Olemme päässeet jäälle vain muutaman kerran ja lunta on ollut tarpeeksi vain silloin tällöin. Kova pohja ei ole suomenhevoselle ideaali, sillä treeni ei ole tällöin tehokasta ja samalla kasvaa myös loukkaantumisherkkyys. Tarvittaisiin lunta pehmikkeeksi ja vastukseksi. Onneksi on sentään nuo vastuskärryt, jotta voidaan vetää tarpeeksi tehokkaita treenejä.
Myös kisoja on jouduttu perumaan huonokuntoisten ratojen takia. Vääräsen mukaan tämä on ollut helmikuussa ennenkuulumatonta, sillä yleensä helmikuun ongelmana ovat olleet kovat pakkaset. Huonokuntoiset radat ovat olleet usein vasta kevään harmi.
– Tämän vuoden puolella Vaellus on ollut nyt kolmessa kisassa mukana. Helsingissä meni hyvin ja sieltä tuli kolmossija. Oulussa se sortui laukalle ja Kuopio jäi vähän mysteeriksi, että miksi tuli vain viides sija, Vääränen kertaa alkanutta vuotta.

VAELLUKSELLA on geenit kohdallaan, sillä se periytyy Kevasta lähtevästä tammasuvusta ja huippuperiyttäjä Turosta. Vaelluksen isä on legendaarinen Viesker, Suomen menestynein kylmäveriravuri.
Emä on puolestaan Noretta, josta ovat lähtöisin muun muassa Valtraus, Noriko ja Vieskaus. Etenkin Vaelluksen emälinjan tammoista polveutuu monta tähteä, valiojuoksijaa ja suurkilpailuvoittajaa.
Niinpä ravien ohella Vaellus on ollut myös haluttu periyttäjä viimeiset neljä vuotta. Sen astumat tammat ovat synnyttäneet jo 117 varsaa, ja lisää on tulossa tänä vuonna, sillä viime kesänä Vaelluksella oli 44 ”morsianta”.
Vanhimmat Vaelluksen jälkeläiset ovat nyt kolmevuotiaita.
– Siitospuoli ottaa toki oman aikansa toukokuun alusta elokuun lopulle, mutta se on kuitenkin taloudellisesti hyvä juttu ja se tuo myös mielenkiintoa tulevaisuuteen. On hyvin jännittävää seurata jatkossa, että miten Vaelluksen jälkeläiset pärjäävät.
– Ellei tänä vuonna, niin viimeistään ensi vuonna aletaan nähdä mitä niistä kehkeytyy, Timo Vääränen arvioi.
Vaellusta on astutettu, vaikka touhu on mennyt viime vuosina työläämmäksi. Kulkuyhteydet pitkien välimatkojen Suomessa ovat huonontuneet, mikä tuo omia haasteitaan.
– Aamulla otetut siemenet olisi hyvä olla saman päivän iltana tammassa. Niinpä joudumme nykyään aloittamaan todella aikaisin aamulla, jotta siemenet ehtivät kuljetuksen kyydissä ajoissa perille.
Vääränen uskoo, että Vaellus voi astua vielä kymmenkunta vuotta, jos kaikki menee hyvin.
– Kilpailuvuosia sillä lienee edessä noin puolenkymmentä, hän arvioi.

VUODEN 2019 palkitut hevoset:
– Paras hevonen ja vuoden voitokkain suomenhevonen: ori Vaellus.
– Voitokkain lämminverinen: tamma Lizette Sisu.
– Nopein suomenhevonen: tamma Vilma Lyydia.
– Nopein lämminverinen: ruuna Carmalt Mustang.
–Vuoden kasvattaja, valmentaja ja ohjastaja: Juhani Harmoinen.
– Vuoden onnistujat: Mirva ja Sami Mykkänen.
– Haamumailerit: ruuna Carmalt Mustang ja ruuna Neymar.
– Valiojuoksijat: ruuna Harmicrobot Tinker ja ruuna Too Rude For You.
– Suurjuoksijat: ruuna Turhalan Toivo, ruuna Joihurilla ja ruuna Eskolan Jans.
– Huippujuoksijat: ruuna Jullen Hermanni ja tamma Riituska.
– Tähtijuoksijat: tamma Pitska, tamma Hilma Hilpeämieli, tamma Mega Hertsitär ja ruuna Tellun Visu.