Uutiset (muokattu 20.1. 18:05) Aku Laatikainen

Kiuruvedellä hyvä vire yritysrintamalla

POHJOIS-SAVON ely-keskuksen uusi ylijohtaja Pasi Patrikainen kävi Kiuruvedellä. Hän vieraili PLG Oy:ssä ja keskusteli yrittäjien sekä kaupungin luottamushenkilöiden kanssa ajankohtaisista asioista.

POHJOIS-SAVON ely-keskus sai vuoden alusta uuden ylijohtajan, kun 55-vuotias yhteiskuntatieteiden maisteri ja yhdyskuntatekniikan insinööri Pasi Patrikainen aloitti tehtävässään.
Juuasta kotoisin oleva Patrikainen on toiminut viimeksi Keski-Suomen ely-keskuksen ylijohtajana neljä vuotta. Myös Pohjois-Savo on hänelle tuttu, sillä aiemmin Patrikainen on ollut työurallaan sekä Pohjois-Savon TE-toimiston johtaja että Pohjois-Savon tiepiirin kunnossapitopäällikkö.
Kuopiossa perheineen asuva Patrikainen sanoo alkuvuoden olleen työntäyteinen.
– Tammikuu meni pitkälti uuteen työnkuvaan ja organisaatioon tutustuessa. Vaikka olen ollut Keski-Suomen ely-keskuksessa ylijohtajana, on jokaisella alueella aina omat erityispiirteensä.
– Pohjois-Savo on muun muassa selvästi maatalouspainotteisempi kuin Keski-Suomi, ja täällä teollisuutta ja yritystaloutta on tasaisemmin läpi koko maakunnan, Patrikainen vertaa.
Eroja löytyy myös EU-rahoituksesta ja yritysasiantuntijapuolelta. Siinä missä Keski-Suomen ely-keskus vastasi rakennerahastotehtävistä koko Länsi-Suomessa ja alueen yritysasiantuntijat työskentelivät Jyväskylässä Patrikaisen alaisuudessa, on Pohjois-Savon vastaavat tehtävät keskitetty Etelä-Savon ely-keskukseen Mikkeliin.
Yksi Patrikaisen tehtävistä onkin nyt miettiä, kuinka toimiva nykyinen systeemi on. Ely-keskuksen tavoitteena on tukea Pohjois-Savon elinkeinoelämää ja edistää yrittäjyyttä sekä yritysten kehittymistä ja kasvua mahdollisimman hyvin. Lisäksi eri toimijoiden välistä yhteistyötä on tarkoitus parantaa tulevaisuudessa.

HELMIKUUN alettua Patrikainen on päässyt jo tekemisiin sidosryhmienkin kanssa ja tehnyt ahkerasti kuntavierailuja.
Viime viikolla hänen ohjelmassaan oli Kiuruvesi, missä hän pääsi vierailemaan lasinvalmistaja PLG Oy:llä ja tutustumaan yrittäjiin sekä kaupungin luottamushenkilöihin, joiden kanssa käytiin läpi ajankohtaisia asioita.
Patrikaisen mielestä Kiuruvedellä ja laajemminkin Pohjois-Savossa on hyvä vire meneillään. Ihmisillä on halua puhaltaa yhteen hiileen ja yrittäjillä ilahduttavasti uskoa tulevaan sekä investointi- ja kasvuhalukkuutta.
– Esimerkiksi PLG vaikutti mielenkiintoiselta. Ala on kehittynyt paljon viime vuosina ja täälläkin on uusittu halleja ja kalustoa.
Patrikainen haluaa rohkaista yrityksiä astumaan myös kansainvälisille markkinoille ja edistämään vientiä, vaikka monissa muissa maissa tuotteita tehdään halvemmalla. Toisaalta suomalaiset tuotteet ovat usein laadukkaampia.
– Kotimaan ohella ulkomaillakin on kasvupotentiaalia. Sinne ei tosin välttämättä kannata lähteä niin laaja-alaisesti hakemaan kasvua, vaan voi katsoa myös jonkin tietyn osa-alueen tai tuotteen, hän ehdottaa.
– Valtio voi tukea tätä omalta osaltaan. Esimerkiksi Pohjois-Savoon on saatavilla kuljetustukea, sillä maakunnasta on niin pitkä matka moneen paikkaan, ja monella yrityksellä tuotteita menee nimen omaan kauemmas.
Haasteita

PATRIKAISEN mukaan yksi suurimmista haasteista Pohjois-Savossa on riittävän ja osaavan työvoiman saaminen. Paitsi että maakuntaan tulisi saada muuttoliikettä, olisi hyvä pitää jo olemassa oleva väki aloillaan.
– Tässä on mielestäni kunnilla ja yrityksillä markkinoinnin petraamisen paikka. Ensinnäkin pitäisi saada viesti läpi, että Pohjois-Savo on hyvä paikka elää ja asua. Sitten tulisi kertoa paremmin siitä, että millaisia työolosuhteita on tarjolla. Monilla työnhakijoilla voi olla hieman vanhentuneita käsityksiä esimerkiksi tehtaassa työskentelemisestä. Ei se enää ole sellaista kuin aiemmin. Moni ammatti on muuttunut teknologian myötä paljon.