Korona, Uutiset (muokattu 21.2. 20:15) Tiina Kilvensalmi

Koronavirus pysäyttää koko kylän

Suomessa siirryyttiin poikkeusoloihin, kun Suomen hallitus linjasi maanantaina uusia toimenpiteitä koronavirustilanteen takia. Suomessa otetaan käyttöön valmiuslaki, joka vaikuttaa kiuruvetistenkin arkeen mittavasti.

Kiuruveden kaupunki julkaisi ensimmäisen tiedotteen koronaviruksen ennaltaehkäisemiseksi perjantaina. Maanantaina tilanne muuttui täysin, kun Suomen hallitus kertoi Suomessa otettavan käyttöön valmiuslain. Nyt Suomessa ja Kiuruvedelläkin eletään poikkeusoloissa. Julkiset kokoontumiset rajoitetaan kymmeneen henkilöön ja valtioneuvosto suosittelee välttämään tarpeetonta oleilua yleisillä paikoilla. Yli 70-vuotiaita ohjeistetaan pysymään kotona karanteenissa.
Koulut ja oppilaitokset suljetaan. Samoin suljetaan kulttuuritalo, kirjasto, jäähalli, uimahalli, liikuntahalli, kuntosali, voimailusali. Kaikki kansalaisopiston lähiopetustunnit perutaan, samoin liikuntaryhmät. Myös nuorisotalon toiminta suljetaan, koskien myös työpajoja ja etsivää nuorisotyötä. Edellä mainitut toimipisteet ja toiminnat suljetaan tänään keskiviikkona.
Myös kaupungintalon toimistot suljetaan ja kaupungin työntekijät siirtyvät tekemään mahdollisuuksien mukaan etätöitä. Kaupungin työntekijöihin saa yhteyden puhelimitse ja sähköpostilla.
Kiuruveden kaupunki seuraa aktiivisesti koronavirustilannetta ja tiedottaa kaupunkilaisia tilanteen edetessä.
Kaupunginjohtaja Jarmo Muiniekka toivoo, että kiuruvetiset noudattavat ohjeita ja käyttävät tervettä maalaisjärkeä.
– Nyt pitää olla rauhallisin mielin, eikä ole syytä paniikkiin. Tilannetta kannattaa seurata ja me kaupungissa tiedotamme kyllä asioista. Meillä Ylä-Savossa on hyvät valmiudet toimia tässä poikkeuksellisessa tilanteessa, Muiniekka kertoo.
Kaupungilla on viime vuonna päivitetty valmiussuunnitelma, joka turvaa yhteiskunnan toiminnan poikkeusoloissa, kun valmiuslait otetaan käyttöön.
– Kiuruvetisten kannattaa nyt noudattaa yleisiä ohjeita. Matkustamista myös kotimaassa tulisi välttää. Hyvää käsihygieniaa tulee noudattaa. Elintarvikkeita ja muita tavaroita ei kannata ruveta hamstraamaan, Muiniekka muistuttaa.
Kiuruveden kaupunki varautuu omalta osaltaan ehkäisemään koronavirustartuntojen leviämistä. Kaupungin johtoryhmä seuraa koronavirustilannetta sekä koordinoi ja johtaa varautumistoimenpiteitä.

Paras tapa suojautua koronavirukselta ja miltä tahansa hengitystieinfektiolta on noudattaa hyvää käsi- ja yskimishygieniaa. Hyvä käsihygienia on ratkaisevassa roolissa tartuntojen ehkäisemisessä. Kädet pestään runsaalla vedellä ja pesunesteellä tai saippualla erityisesti ennen ruokailua.
Muista myös suojata suusi ja nenäsi kertakäyttönenäliinalla, kun yskit tai aivastat. Laita tämän jälkeen käytetty nenäliina välittömästi roskiin. Jos sinulla ei ole nenäliinaa, yski tai aivasta puserosi hihan yläosaan, älä käsiisi.

Kaupungin henkilöstön yhteystiedot löytyvät kaupungin verkkosivuilta www.kiuruvesi.fi/yhteystiedot. Kaupungin henkilöstön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@kiuruvesi.fi

Tietoa koronaviruksesta ja Ylä-Savon SOTE kuntayhtymän Koronavirukseen liittyvät tiedotteet löytyvät osoitteesta: www.ylasavonsote.fi/tietoa-koronaviruksesta