Uutiset (muokattu 20.1. 18:05) Aku Laatikainen

Kotimaisen ruoan ja huoltovarmuuden tärkeys nousussa

MTK Kiuruveden puheenjohtaja Bartje Harmoinen ja sihteeri Sami Heinonen vakuuttavat, että ruokaa tulee kaupoissa riittämään, eikä hamstraamiselle ole tarvetta.

MTK Kiuruveden puheenjohtaja Bartje Harmoinen ja sihteeri Sami Heinonen aprikoivat, että meneillään oleva poikkeuksellinen tilanne koronaviruksen vuoksi on mahdollisesti saanut ihmiset miettimään normaalia enemmän kotimaisen ruoantuotannon ja huoltovarmuuden tärkeyttä.
– Tokihan se on ollut tärkeää tähänkin asti, mutta ehkä nyt ihmiset ajattelevat siten, että kotimaista tuotantoa on todellakin hyvä olla. Ja ennen kaikkea siitä on hyvä pitää kiinni. Koskaan kun ei näemmä tiedä, milloin tällaisia poikkeustiloja tulee, sanoo lypsykarjatilaa pyörittävä Harmoinen.
Harmoisen ja Heinosen arkisessa aherruksessa koronavirus ei ole juurikaan näkynyt.
– Ihan tässä on työntekoa jatkettu samaan malliin kuin ennenkin. Ihmiset tarvitsevat ruokaa, joten sitä pitää heille tuottaa. Toki parempaan hygieniaan on tullut kiinnitettyä huomiota kaikkialla, Harmoinen kertoo.
– Minulla ehkä suurin muutos arkeen on ollut se, että kouluikäiset lapset ovat nyt kotona eivätkä koulussa. Mutta toisaalta kun nyt on vain lähinnä viljan ajamista, niin olemme kyllä aika jouhevasti saaneet puolison kanssa vaihdettua lastenkaitsemisvuoroja, sanoo kasvinviljelijä Heinonen.

Harmoinen ja Heinonen haluavat rauhoitella ihmisiä. Kaupoissa tulee riittämään ruokaa jatkossakin.
– Alkutuotanto ja elintarviketeollisuus kuitenkin pyörivät ja kuljetukset etenevät teiden päällä, joten kyllä sitä ruokaa tulee ihan tasaisella tahdilla hyllyihin. Ja vessapaperiakin.
– Ei tässä ole mikään pula-aika tulossa, joten huoli pois, miehet vakuuttavat ja sanovat, ettei hamstraamaan kannata ruveta.
Heillä on myös luottoa siihen, että kiuruvetiset osaavat suhtautua vallitsevaan tilanteeseen oikealla tavalla.
– Maaseutumaisella paikkakunnalla on totuttu elämään hieman eri tavalla kuin isoissa kaupungeissa. Osataan olla enemmän rauhassa kotona, eikä koko ajan ravata jossain.

MTK Kiuruvesi onnistui pitämään sääntömääräisen kevätkokouksensa tiistaiaamuna viime hetkillä, ennen kuin valmiuslaki otettiin Suomessa käyttöön.
– Toki koronavirus ehti jo tähänkin kokoukseen osittain vaikuttamaan. Muun muassa tukikoulutus jouduttiin jättämään pois, sillä kuopiolaiset kouluttajat eivät saaneet matkustaa Kiuruvedelle. Tukikoulutuksessa olisi käyty läpi muun muassa tukiehtojen muutoksia, Harmoinen sanoo.
Nyt koulutus siirtyi ja se todennäköisesti järjestetään joskus myöhemmin etänä.
– Muutoinkin lähiaikoina suositaan aina mahdollisuuksien mukaan etäyhteyksiä, Heinonen sanoo.
Kokouksessa käytiin läpi sääntömääräiset asiat, kuten tilinpäätöksen vahvistus ja toimintakertomus.
Lisäksi ylimääräisenä oli sääntömuutosasia.
– MTK:n järjestöuudistus on parhaillaan menossa, joten yhdistykset joutuvat muuttamaan sääntöjään. Jäsenmaksun määräytymistä ja keräämistä ollaan muuttamassa, Bartje Harmoinen sanoo.
– Tähän mennessä yhdistys on kerännyt rahaa ja tilittänyt ne sitten eteenpäin liittoon. Nyt asia kääntyy päinvastoin, eli liitto kerää rahat, ja sieltä niitä sitten jaetaan yhdistyksille, Heinonen selventää.
– Taustalla on muun muassa tasapuolistamisen ajatus. Jatkossa esimerkiksi perusmaksu on kaikkialla Suomessa sama, hän jatkaa.
Tulevaisuudessa kotieläinyksiköt otetaan jäsenmaksussa huomioon. Jäsenmaksujen ei kuitenkaan pitäisi nousta, Heinonen ja Harmoinen arvelevat.