Uutiset (muokattu 20.1. 18:05) Aku Laatikainen

Arto ja Topias viäntävät kilpaa

Topias Riikonen ja Arto Tikkanen kilpailevat kädenväännössä ja ovat myös menestyneet siinä. Laji vaatii monipuolista osaamista ja ahkeraa harjoittelua.

Moni on joskus vääntänyt kättä kaverin kanssa enemmän tai vähemmän tosissaan, mutta kilpaurheiluna laji on harvalle tuttu.
Kiuruveden Urheilijoiden Arto Tikkanen ja Topias Riikonen sen sijaan tietävät mistä on kyse. Tikkanen hurahti kädenvääntöön tosissaan kolmisen vuotta sitten ja Riikonen on vääntänyt kilpaa noin puoli vuotta.
– Kädenväännössä vaaditaan monipuolista osaamista: raakaa voimaa, hyvää tekniikkaa ja nopeutta. Kaikki nämä kolme pitää osata yhdistää toimivaksi kokonaisuudeksi. Lisäksi kädenvääntäjä tarvitsee vahvaa henkistä kanttia. Muun muassa nämä kiehtoivat lajia aloittaessa, kaksikko sanoo.
– Sekin tässä innostaa, ettei kukaan voi tulla koskaan täysin valmiiksi. Aina voi oivaltaa jotain uutta ja kehittää itseään. Laji on myös sosiaalinen.
Vastustajiakin on paljon erilaisia, joten paitsi että on tunnettava itsensä ja osattava käyttää vahvuuksiaan, on perehdyttävä tarkoin myös kilpakumppaneihin kisataktiikkaa laatiessa.
Kiuruveden Urheilijoissa on tällä hetkellä yhteensä kuusi aktiivista lajin harrastajaa ja muutama satunnaisempi. 18-vuotias Riikonen on porukan nuorin ja 53-vuotias Tikkanen vanhin.
– Kaikki harrastajat ovat tällä hetkellä miehiä, mutta tämä sopii kyllä naisillekin. Molemmille sukupuolille on olemassa omat kilpailunsa.
Lisäksi kilpailijat jaotellaan iän ja koon mukaan eri luokkiin, ja kisoissa jaetaan mitalit sekä vasemman että oikean käden osalta. Jokaiselle halukkaalle löytyy siis haastetta, mutta myös mahdollisuuksia menestyä.
– Kisaaminen aloitetaan noviiseista, mikä on tarkoitettu alle vuoden treenanneille. Kun kehittyy, voi edetä pro-luokkaan, missä taso kovenee. Kiuruvedellä on tällä hetkellä kaksi pro-tason vääntäjää, eli minä ikämiehissä ja Santeri Hukkanen yleisissä sarjoissa, sanoo Arto Tikkanen.

Monipuolista harjoittelua

Kädenväännössä menestyäkseen tulee harjoitella monipuolisesti ja useita kertoja viikossa.
– Hyvällä kädenvääntäjällä pitää olla koko kroppa kunnossa. Käden ja olkapään ohella tarvitaan vahvaa keskivartaloa, sillä tämä tuntuu aina vatsalihaksissa saakka. Kilpaillessa ei väännetä pelkästään kädellä, vaan koko vartaloa hyödyntäen, Riikonen sanoo.
– Niinpä harjoitteluun sisältyy vääntötreenien ohella monia apuliikkeitä, kuten ranteen ja hauik-sen vahvistamista sekä perinteistä kuntosaliharjoittelua, hän luettelee.
Myös tekniikoita hiotaan. Kädenväännössä voidaan erottaa kolme perustekniikkaa ja näistä ensimmäinen on toproll eli yläkautta vääntäminen, joka vaatii ennen kaikkea ranteen kiertovoimaa ja vahvat sormet.
Toinen on hook eli koukku, jossa ranteet kietoutuvat toistensa ympäri. Tässä tekniikassa hauiksella on suuri merkitys, vaikka rannevoimiakaan ei sovi täysin unohtaa.
Pushissa eli työnnössä vastustajan käsi yritetään saada tyynyyn painamalla sitä ylhäältä päin. Tämä tekniikka vaatii etenkin hyvää ojentajalihasta.
Kovin loukkaantumisherkkänä lajina Tikkanen ja Riikonen eivät kädenvääntöä pidä.
– Jos jotain sattuu, niin yleensä kyynärpään, ranteen tai olkapään kanssa tulee ongelmia. Alkuun kädenvääntö aiheuttaa myös hermosärkyjä käteen, mutta ajan mittaan ne kyllä häviävät, kun vääntämiseen alkaa tottua.

Kisamenestystä

Äskettäin Arto Tikkanen ja Topias Riikonen menestyivät Oulussa pidetyissä Junior ja Master -sarjojen SM-kisoissa. Näistä Tikkanen saavutti yhden kullan (Master +95 kg vasemmalla kädellä) ja kaksi hopeaa (Grandmaster +95 kg vasemmalla ja oikealla kädellä).
Samassa yhteydessä pidettiin myös SISU Arms 2020 -kilpailut. Näistä Riikonen sai kaksi kultaa (Noviisi -95 kg vasemmalla ja oikealla kädellä).
– Kyllä siellä muutama huonompikin sijoitus tuli ja ne jäivät harmittamaan, mutta ainakin itseäni tässä lajissa motivoivat nimenomaan häviöt eivätkä voitot, Riikonen sanoo osuvasti, Tikkasen nyökytellessä vieressä.
Kisat ehdittiin pitää juuri ennen kuin Suomessa otettiin käyttöön valmiuslaki.
– Toki koronavirus vaikutti jo silloin kisojen osanottoon. Noin yksi kolmasosa perui tulemisensa. Ja nythän pro-luokkien SM-kisat päädyttiin siirtämään huhtikuulta myöhempään ajankohtaan, Arto Tikkanen sanoo.
– Toivotaan, että tilanne normalisoituisi pian. Tässä lajissa kisakokemus on hyvin tärkeää. Ja kun ei ole tietoa seuraavista kisoista, vaikuttaa se myös harjoitteluun. Tällöin on hankalaa rytmittää ja jaksottaa omaa treenaamista sekä ajoittaa kuntohuippua.
Tikkasen mukaan hyvä vuosittainen kilpailumäärä kädenväännössä olisi puolenkymmentä kisaa.
– Kisoja pidetään SM-, EM- ja MM-tasolla. Lisäksi on erilaisia haastekisoja ja mm. Häjy Power -tapahtuma.