Uutiset (muokattu 20.1. 18:05) Tiina Kilvensalmi

Naapuriapu tuo kauppaostokset kotiovelle

Naapuriapu Kiuruvesi -ryhmä auttaa vapaaehtoisten voimin riskiryhmään kuuluvia. Ryhmän vapaaehtoinen Maritta Grönfors teki Merja Ruotsalaisen kauppaostokset ja toimitti ne hänen kotiovelle.

Ulkona paistaa kevätaurinko. Linnut ovat pesänrakennuspuuhissaan Merja Ruotsalaisen etupihan koivuun viritetyssä linnunpöntössä. Merja katselee ulos kotinsa ikkunasta, kohta pitäisi tulla ruokakassi kotiovelle.
Pian ulko-oven eteen ilmestyykin nainen kasvoillaan hengityssuoja ja kädessään kertakäyttöhanskat. Maritta Grönfors laskee kauppakassin oven eteen ja siirtyy kauemmas. Merja avaa ulko-oven ja naiset alkavat vaihtaa kuulumisia.
Maritta on ostanut kaupasta maitoa, leipää, perunoita ja muita välttämättömiä elintarvikkeita, jotta Merja pärjää taas viikon kodissaan. Merja lähetti ostoslistan tekstiviestillä ja ostokset Merja maksaa Marittan tilille.

Keuhkokuume vei tehohoitoon

Merja ei pysty nyt tekemään itse kauppaostoksiaan, koska hän kuuluu koronaviruksen riskiryhmään. Kolme vuotta sitten hän sairasti keuhkokuumeen, joka vei hänet tehohoitoon Kuopion yliopistolliseen sairaalaan. Merja oli 15 vuorokautta sairaalassa, josta viikon teho-osastolla.
– On ihme, että selvisin siitä. Muistan kuinka hirveää aikaa se oli sairastaa niin rankka tauti. Nyt teen kaikkeni, etten joudu uudelleen tehohoitoon ja hengityskoneeseen, Merja sanoo.
Nyt Merja on ollut yli kaksi viikkoa kodissaan. Hän käy ainoastaan kävelylenkeillä tai pyöräilemässä.
– Onhan tämä arki muuttunut, kun ei voi käydä enää kansalaisopiston käsityöpiirissä ja huonekalujen entisöinnissä. Avantouintikin on nyt jäänyt.
Merja harrastaa myös vapaaehtoistyötä vanhusten parissa.
– Harmittaa tosi paljon vanhusten puolesta, kun kerhoja ei nyt voi pitää. Yhteiset kokoontumiset kerhoissa ovat olleet heille monelle tärkeä henkireikä, Merja sanoo.
Vaikeinta Merjalle kotikaranteenissa on, kun hän ei näe pieniä lapsenlapsiaan.
Merjan pojalla on reilun vuoden ikäiset kaksostytöt. Mummo seuraa tyttöjen arkea poikansa lähettämistä videoista. Merjalla on yhteensä kolme poikaa ja viisi lastenlasta.
– Kyllähän se harmittaa, kun heitä ei nyt näe. Kaksostytöt kerkeävät kasvaa aika tavalla, jos tämä jatkuu pitkään.
Arkipäivät kuluvat kuitenkin ihan mukavasti kotona. Nyt Merja on aloittanut uuden harrastuksen, leipomisen.
– En ole pitkään aikaan leiponut ja nyt olen tehnyt sämpylöitä sekä kuivakakkuja. Siinä samalla tulee käytettyä kuiva-aineet kaapista. Kotoillessa on aikaa sellaisiin asioihin, mitä ei aiemmin ole kerinnyt tehdä. Nyt kiire loppui eläkeläiseltäkin, Merja sanoo.
Merja suunnittelee jossain vaiheessa tekevänsä loppuun kaikki keskeneräiset käsityöt.

Ajatelkaa rakkaita ja läheisiä

Merja ja Maritta toivovat, että ihmiset ajattelisivat nyt kaikkia lähimmäisiään.
– Toivoisi, että ihmiset noudattaisivat ohjeita. Kaikkien pitäisi nyt välttää toisten näkemistä ja ottaa etäisyyttä. Ja voi kun nuoret ja lapset säästyisivät koronavirukselta, Merja sanoo.
Merja Ruotsalaisen oli helppoa pyytää apua Naapuriapu Kiuruvesi -ryhmän vapaaehtoiselta Maritta Grönforsilta, sillä he ovat kotoisin samalta kylältä Pyhäjärven Liittoperältä. Siksi ovella oli mukava vaihtaa kuulumisetkin.
Merja kyseli myös Porttilan vanhusten Irja ja Feija Grönforsin kuulumiset samalla.
– Ihan mukavasti on mennyt, mutta onhan se arki muuttunut. Porttilan ovet ovat nyt kiinni tämän koronaepidemian takia. Se on todella poikkeuksellista, että meillä ei käy vieraita. Porttilan ovet kun ovat olleet aina avoinna kaikille. Mutta meidän kaikkien pitää nyt ottaa tämä tosissaan, Maritta Grönfors sanoo.
– Tämän päivän sankari ei ole se joka uhmaa ohjeita ja sääntöjä. Tämän päivän sankareita ovat ne, jotka ajattelevat omia rakkaitaan ja läheisiään, Maritta muistuttaa.

Vapaaehtoisia auttajia tarvitaan lisää

Naapuriapu Kiuruvesi -ryhmä perustettiin, jotta kiuruvetiset riskiryhmäläiset voisivat pysyä kotikaranteenissa. Autettava voi soittaa Naapuriavun numeroon arkipäivisin kello 9-18. Numerosta saa vapaaehtoisen auttajan yhteystiedot, jonka jälkeen riskiryhmään kuuluva voi sopia ostosten tekemisestä hänen kanssaan.
Ryhmän ylläpitäjät Minna Piippo ja Jarmo Lappalainen kertovat, että ryhmä syntyi, jotta riskiryhmäläiset olisivat turvassa koronavirukselta. Kaikkia riskiryhmään kuuluvia on kehotettu olemaan kotikaranteenissa ja välttämään ihmisjoukkoja.
Tällä hetkellä ryhmässä on viitisenkymmentä vapaaehtoista auttajaa, jotka toimittavat kauppa- ja apteekkiasioita. Ostoslistan voi lähettää tekstiviestillä tai soittamalla vapaaehtoiselle.
Ostokset suositellaan maksamaan suoraan tilille, jotta ei tulisi turhia kohtaamisia.
Vapaaehtoinen toimittaa ostokset kotioven taakse. Auttajille maksetaan vain ostosten hinta, sillä vapaaehtoiset eivät ota vastaan palkkioita.
Vapaaehtoiset lähtevät kauppareissuille vain täysin terveinä ja huolehtivat tarkkaan käsihygieniasta. Tarvittaessa voi käyttää kertakäyttöhansikkaita.
– Autetaan toinen toistamme, näin pääsemme vaikean ajan yli, Piippo ja Lappalainen sanovat.
Yhdellä riskiryhmäläisellä voi olla useampikin auttaja, jottei yksi henkilö kuormitu liikaa.
– Jotkut vapaaehtoisistamme on kolmivuorotyössäkin, joten aina aikataulut eivät käy yhteen. Tarvitsemme lisää vapaaehtoisia, joten kannattaa olla yhteydessä meihin joko puhelimella tai Naapuriapu Kiuruvesi -ryhmässä Facebookissa.
Piippo muistuttaa, että riskiryhmään eivät kuulu pelkästään yli 70-vuotiaat.
– Nuorellakin voi olla jokin perussairaus, jonka takia kuuluu riskiryhmään. Toivomme, että ihmiset lähtisivät nyt rohkeasti pyytämään apua, Piippo sanoo.

NAAPURIAPU PUHELIN, ma-pe klo 9 – 18

041 7533 976