Uutiset (muokattu 20.1. 18:05) Tiina Kilvensalmi

Ilmainen kouluruoka on iso säästö

KAUPUNKI aloitti viime keskiviikkona kouluruuan jakamisen peruskoululaisille ja lukiolaisille. Ruokaa jaetaan kolme kertaa viikossa niille, jotka ovat sen ennakkoon tilanneet.
Viime viikon keskiviikkona lukion pihassa kävi kuhina, kun vanhemmat olivat tulleet hakemaan kouluruokaa lapsilleen. Pitkä jono kiemurteli lukion pihamaalla. Jonottajia oli ohjeistettu pitämään kahden metrin turvaväli.
Elina Impiö-Hynynen haki ruokaa kolmelle lapselleen, sillä yksi lapsista ei kuulu enää ilmaisen kouluruuan piiriin.
– Kyllä tämä helpottaa tosi paljon meidän arkeamme ja tuntuu kukkarossa, kun ei enää tarvitse tehdä kahta lämmintä ruokaa neljälle hengelle, Impiö-Hynynen iloitsee.
Arki on aikamoista palapeliä, kun kotona etäkoulua käyvät 4. luokkalainen Ansa, 6. luokkalainen Asta ja 7. luokkalainen Antti.
– Onhan se haastavaa, kun yhden käden sormet ei riitä laskemaan niitä sovelluksia mitä koulutyössä käytetään. Arki on myös välillä väsyttävää, kun vielä itsekin opiskelen, Impiö-Hynynen kertoo.
Tällä hetkellä Impiö-Hynynen olisi työharjoittelussa Kiuruveden kirjastossa, mutta harjoittelu meni tauolle, kun kirjasto suljettiin asiakkailta. Hän opiskelee Haapaveden opistossa kirjastoalaa.
– Koronakriisin keskellä olen yrittänyt pysyä rauhallisena, mutta kyllähän tämä mietityttää, että entä jos läheiset joutuvat kärsimään, kertoo Impiö-Hynynen liikuttuneena.

KAUPUNKI aloitti kouluruoan jakamisen peruskoululaisille ja lukiolaisille viikko sitten. Wilman kautta ennakkoon tilattu ruoka haetaan maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin lukion keittiön takaovelta.
Ruokaa jaetaan kahdesti päivässä, jotta myös työssä käyvät vanhemmat pääsevät sen hakemaan.
– Viikko sitten vielä opeteltiin tätä systeemiä, sillä tämä oli kaikille uusi asia. Meidät yllätti se, että ruokaa haettiin 300 lapselle ja nuorelle, mikä tarkoitti 600 annosta. Jäähdytys, pakkaaminen ja jakelu veivät arveltua enemmän aikaa ja siksi odotusajat venyivät pitkäksi, kertoo ruokapalvelupäällikkö Helena Laitinen.
Nyt ruoka pakataan 350 gramman rasiaan, mikä on yhden päivän annos. Ruoka on aina laktoositonta ja ruokalista on suunniteltu siten, että se sopisi mahdollisimman monelle.
– Uskon, että nyt jakelu on jo sujuvampaa, kun kaikki rutinoituvat ja ruokaa ei enää punnita, vaan se jaetaan annosrasioihin, Laitinen kertoo.
Ruokajakelua ei toteuteta syrjäkylille, vaikka vanhemmilta on tullut toivetta ruokajaosta myös syrjäkylien kouluille. Kaikkien kouluruoka haetaan siis lukiosta.
– Valitettavasti emme pysty toteuttamaan ruokajakoa syrjäkylille. Rahkeet eivät riitä siihen. Mutta kaikilla lapsilla on siis mahdollisuus saada ilmaista kouluruokaa. Tässäkin tilanteessa voisi käyttää naapuriapua. Yksi perhe voisi hakea useamman perheen ruuat kerralla ja perheet vaihtaisivat vuoroa keskenään, Laitinen ehdottaa.

RUOKAA jonotetaan lukion pihamaalla kahdessa eri jonossa. Toisessa jonossa jaetaan ruoka yhdelle lapselle ja toisessa jonossa perheisiin joissa on useampi kouluruokailija.
– Jonottaessa pitääkin muistaa turvavälit, jotta tartuntariski olisi mahdollisimman pieni, Laitinen sanoo.
Nyt ruoanjaon tekevät koulunkäynninohjaajat. Tällä turvataan heille töitä ja varmistetaan että henkilökuntaa riittäisi keskuskeittiöllä.
– Haluamme turvata ruokahuollon toiminnan poikkeusoloissa, koska keskuskeittiöltä lähtee ruokaa myös vanhusten hoitolaitoksiin, jotka ovat täysin ruokamme varassa. Ruuantuotanto on turvattava viimeiseen asti, Laitinen sanoo.