Korona, Uutiset (muokattu 21.2. 20:15) Jaana Selander

Jo kahdeksan koronakuolemaa vanhusten hoivakodissa

YLÄ-SAVON Sote -kuntayhtymän alueella on todettu 31 koronavirustartuntaa. Virukseen on kuollut kahdeksan ihmistä Ylä-Savon alueella sijaitsevassa, yksityisessä hoivakodissa. Menehtyneet ovat iäkkäitä.
Hoivakodissa on todettu laboratoriovarmistettuja koronavirustartuntoja sekä yksikön asukkailla että henkilökunnalla.
Tartunnan saaneet ovat eristettyinä ja altistuneet on kontaktoitu ja asetettu karanteeniin. Tartuntaketjut ovat tiedossa. Hoivakodin epidemiatilanteessa kaikki yksikön asukkaat ja koko yksikön henkilökunta testataan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) suosituksesta koronaviruksen varalta.
Kuntayhtymä on ohjeistanut hoivakotia tehostamaan hygieniatoimia ja siivouskäytäntöjä.

KUNTAYHTYMÄ ei anna asiasta tarkentavia lisätietoja hoivakodin toiminnan turvaamiseksi ja erityisesti sairastuneiden ja tartunnalle altistuneiden henkilöiden yksilönsuojaan vedoten. Myöskään Attendon Kallionsydämestä ei anneta tietoa asiakkaiden eikä henkilökunnan terveydentilasta yksityisyyden suojaan vedoten. Attendosta ei annettu tietoa Kiuruvesi-lehdelle reilu viikko sitten, eikä tällä viikolla.

KiIURUVEDELLÄ koronavirustartuntoja on maassamme toiseksi eniten suhteutettuna asukaslukuun. Ykköspaikkaa pitää Sipoo. Terveyden ja hyvinvoinninlaitos julkaisi kuntakohtaiset tiedot perjantaina.

KIURUVEDELLÄ toimii Ylä-Savon Sote -kuntayhtymän vanhusten hoivakoti Virranrannassa ja Veikkolassa sekä yksityinen Attendon hoivakoti Kallionsydän.
Attendon tiedotteen mukaan myös heidän hoivakodeissaan on todettu yksittäisiä koronavirustartuntoja. Näissä yksiköissä infektiolääkäri on asettanut altistuneet työntekijät ja asukkaat karanteeniin.
Tämän viikon alussa Attendolla on otettu ennakoivasti suojamaskit kokoaikaisesti käyttöön muun muassa Helsingin, Espoon ja Vantaan hoivakodeissa.
Yhtiö myös ilmoittaa kehoittaneensa välttämään vierailuja hoivakodeissa jo ennen Suomen hallituksen asettamaa vierailukieltoa.
– Olemme suuri toimija, jolla on hoiva- ja palvelukoteja ympäri Suomen. Vaikka olemme varautuneet hyvin huolellisesti ja tehneet kaikkemme tämän estämiseksi, realistisesti ymmärsimme, että tämä päivä oli valitettavasti odotettavissa, Attendon Suomen toimitusjohtaja Virpi Holmqvist sanoo.
– Tartuntojen osalta pidämme luonnollisesti Attendo-kotien asiakkaat, heidän läheisensä, henkilökunnan ja tilaaja-asiakkaamme ajan tasalla kyseisen kodin tartuntatilanteesta ja sen edellyttämistä toimenpiteistä yksityisyydensuoja huomioiden. Ymmärrämme, että tämä aihe koskettaa monia suomalaisia. Toivomme kuitenkin, että ammattilaisemme saavat edelleen keskittyä tärkeimpään eli asiakkaidemme hoivaamiseen ja suojelemiseen virukselta, Holmqvist jatkaa.
Tartunnasta epäillyt asukkaat pidetään erillään muista?Attendo-kodin asukkaista. Asukas pysyy omassa huoneessaan ja myös ruokailee siellä. Joka vuoroon nimetään yksi hoitaja, joka hoitaa vain tartunnan saanutta.

ATTENDON tiedottaja Susanna Paloheimo sanoo olevansa tavattoman pahoillaan, että yhtiötasoinen läheisviestintä on alkanut liian myöhään.
– Kun kyseessä on yksittäisen asiakkaamme terveysasiat, kyseisen asukkaan läheisten kanssa keskustellaan aina suoraan niin nyt kuin ennen tätä virustaistelun aikaa.
Paloheimo korostaa, että yhtiölle on nyt kaikkein tärkeintä se, että ketään ei syyteltäisi ja hoitajat saisivat työrauhan. Ilman heitä koko Suomi on pulassa.
– Meidän hoitajamme ovat ammattilaisia, jotka tässä virustaistelussa ovat etulinjassa. Jokainen heistä tarvitsee nyt kaiken mahdollisen tuen, minkä me muut suomalaiset voimme heille antaa.
– Korona tunnetusti leviää todella helposti, senhän me jo uutistenkin perusteella kaikki tiedämme. Virukset ovat viheliäisiä vastustajia, mutta sen pohtiminen, kuka on syypää viruksen saapumiseen Eurooppaan, Suomeen tai kenties jopa yksittäiseen tartuntaan, ei auta ketään, Paloheimo sanoo.

ERÄS omainen, jonka vanhempi on hoidossa Kallionsydämessä, ei enää ”löisi lyötyjä” ja toivoo kunnioitusta hoivakodin henkilökunnalle ja asukkaille, sillä hoivakoti on asukkaiden koti.
Omaisen mielestä niin hoitajat kuin hoidettavat ovat nyt tiukilla. Hänen mielestään Kallionsydämen hoivakodissa hoidettavia kohdellaan ammattitaidolla ja hoitajilta on mukava kuulla tavallisista arjen askareista hoivakodissa.
Toisaalta omainen itsekin sanoo tuntevansa huolta ja pelkoa koronavirusta kohtaan ja ymmärtää tätä taustaa vasten ihmisten pelon, sillä virus koskettaa kaikkia. Osa reagoi pelkoon syyllistämällä. Hän toivoo koronavirusepidemiasta asiallista uutisointia.

VIIME aikoina on tullut ilmi, ettei kotihoidossa suojavarusteita ole riittävästi hoitajien käytössä. Tämä koskee myös Kiuruveden kodinhoitajia.THL:n antaman ohjeistuksen mukaisesti työntekijöiden tulee käyttää suojavarusteita vain niissä tilanteissa, joissa tartunnan leviäminen on todennäköistä, esimerkiksi hengitystieinfektio-oireisia asiakkaita hoidettaessa.
Terveitä potilaita hoidettaessa suojaimia ei tarvitse ohjeen mukaan käyttää.
Sosiaali- ja terveysministeriö on puolestaan ohjeistanut työntekijöitä suojautumaan kaikissa asiakaskontakteissa, mikä tarkoittaa sitä, että käytössä olevat suojavarustevarastot loppuvat nopeasti.
Uusien suojavarusteiden saamisessa toimittajilta on ollut ongelmia ja huoltovarmuuskeskuksen kautta epävarmaa.
Ylä-Savon Sote -kuntayhtymän hallitus on linjannut perjantaina, että jos suojavarusteita ei ole riittävästi, etusijalle menevät ne yksiköt, joissa hoidetaan kriittisesti sairaita potilaita, koska suojavälineiden riittävyyttä ei voida taata.