Uutiset (muokattu 20.1. 18:05) Jaana Selander

Kaupungin talous pahasti alijäämäinen

KIURUVEDEN kaupungin tilinpäätös on yli 3,2 miljoonaa euroa alijäämäinen. Suurin kuluerä ovat olleet sosiaali- ja terveysmenot.
Ylä-Savon Sote -kuntayhtymän maksuosuus ylittyi noin kahdella miljoonalla eurolla. Verokertymä jäi noin miljoona euroa alle budjetoidun.
– Verotulojen kertymän taustalla olivat verokorttiuudistus ja tulosrekisterin käyttöönotto. Verokertymä oli budjetoitu Kuntaliiton ennusteiden mukaisesti eli se oli liian suuri, kertoo kaupunginkamreeri Ella Rautio-Kuosku.
Kaupungin omat menot pysyivät budjetissaan. Henkilöstömenot, jotka ovat sote-menojen jälkeen suurin menokohta, jäivät 260 000 euroa alle budjetoidun.
Uutta lainaa otettiin 2,7 miljoonaa euroa. Mainittakoon vielä, että jo talousarvio oli 400 000 euroa alijäämäinen.

VAIKEASTA taloustilanteesta johtuen toimintoja joudutaan sopeuttamaan ja se tarkoittaa, että Rytkyn päiväkoti lakkautetaan. Rytkyn päiväkotiin on ollut haasteita löytää vakituisia työntekijöitä ja sijaisia.
Rytkyn päiväkodin varhaiskasvatuksen vakinaiselle henkilöstölle löytyy työtä kaupungin muista yksiköistä, samoin keittiöpalveluiden monitoimityöntekijälle. Varhaiskasvatuksen menot ylittyivät lisätalousarviosta huolimatta yli 60 000 euroa. Varhaiskasvatuksessa talouspaineita syksyllä 2020 tulee myös siitä, että henkilöstömitoitus tiukkenee.
Kaupungintalon ruokalan toimintaa ei enää käynnistetä. Ruokala on ollut kiinni koronapandemian takia 23.3.2020 alkaen. Samoin kuin koko kaupungintalo. Myös kaupungintalon infopisteen aukioloaikaa supistetaan. Yleispalvelukeskuksen tilajärjestelyjä kartoitetaan, tarkoituksena on, että yleispalvelukeskuksessa työskenteleville löytyisi yhteinen työtilakokonaisuus.

KAUPUNKI on käynnistänyt säästötoimien suunnittelun Perlacon Oy:n kanssa. Selvityksissä on käynyt ilmi, että tarvittavia säästöjä ei saada ilman rakenteellisia muutoksia kaupungin palveluihin.