Uutiset (muokattu 20.1. 18:05) Jaana Selander

Kallionsydämen hoitajat: Media luo painetta, mutta kukkiakin tulee

ATTENDON hoivakoti Kallionsydämessä myös hoitajat ovat saaneet elää raskaita aikoja. Hoivakodissa ei ole aikaisemmin kärsitty edes noroviruksesta.
Kallionsydämen hoitajat viestittävät, että hoivakodissa on taisteltu näkymätöntä vihollista vastaan. Jokainen päivä voi olla tartuntapäivä. Myös media on asettanut hoitohenkilöstölle lisäpaineita. Toisaalta hoitajat ovat saaneet paljon myös tsemppiviestejä ympäri Suomea, pieniä lahjojakin on tullut. Muun muassa kukkia, mikä on auttanut jaksamaan työssä.
Pahinta on hoitajien mielestä omaisilla, sillä he ovat menettäneet läheisiin ja eivät ole päässeet tapaamaan omaisiaan. Silti myös omaiset ovat kannustaneet hoitajia.
Hoitajat ovat harmissaan, että koronavirus pääsi jylläämään hoivakotiin. Epidemia on nyt päällä hoivakodissa ja voi olla että se edelleen pahenee, työntekijöillä on epidemiasta realistinen kuva.
Hoivatyöntekijät työskentelevät nyt Kallionsydämessä täydessä suojavarustuksessa, koronaan sairastuneita hoitaessaan heillä on kaksinkertainen varustus. Vain toimistotiloissa varustusta hieman kevennetään. Suojavarustuksessa työskentely on raskasta ja varustus on kuuma.
Hoitajat toivovat ymmärtämystä ja voimia kaikille hoivatyötä tekeville ympäri Suomen.
– Samassa sodassa ollaan. Sota voitetaan, mutta kuinka monta uhria sota vielä vaatii.

ITÄ-SUOMEN aluehallintoviraston (AVI) yhdessä Valviran kanssa tekemän tilannearvion mukaan Kallionsydämen toiminta siirrettiin kuntayhtymän vastuulle asiakas- ja potilasturvallisuuden varmistamiseksi. AVI:n mukaan asiakas- ja potilasturvallisuus on toimintayksikössä vaarantunut, koska asiakkaiden lääkehoitoa ja sairaanhoitoa ei ole pystytty toteuttamaan asianmukaisesti, henkilöstörakenne ei ole ollut riittävä, eikä esimerkiksi siivouksesta ja hygieniasta ole pidetty riittävästi huolta. Nopeasti vaikeutuneessa tilanteessa palveluntuottajan korjaustoimenpiteet eivät kaikilta osin ole olleet riittäviä.

TERVEYDEN ja hyvinvointilaitoksen (THL) mukaan Kiuruvedellä on tällä hetkellä 29 koronavirustartuntaa. Attendon hoivakodissa kuoli noin viikon sisään 9 vanhusta koronavirukseen.