Vieraskynä (muokattu 20.1. 18:03) Kiuruvesilehti

Voihan wiurus

VUOSI 2020 tullaan muistamaan negatiivisessa mielessä. Talven haastava aika on muuttunut katastrofaaliseksi kevääksi. Se on sitä meille yrittäjille kuin kaikille muillekin.

VUOTEEN 2020 lähdettiin monella toimialalla huonon markkinatilannesyksyn jälkeen. Työnantajapuoli osasi jo ounastellakin lakkoaaltoa, mutta niiden venyminen joillakin aloilla yllätti. Paperi- ja metsäteollisuuden puolella lakko oli noin kuukauden mittainen. Monet alalla toimivat yritykset joutuivat lomauttamaan ja varmasti käännyttiin myös rahoituslaitostenkin puoleen. Suomalaiset vientiyritykset kamppailevat suuresti kilpailukyvyn kanssa ja on sanomattakin selvää, että tällaiset ”lakkoaseet” pahentavat entuudestaan tilannetta. Lakkoilun pääsyy oli useissa tapauksissa ns. kikytunnit. Olikohan näin, että kikytunti oli noin 7 minuuttia vuorokaudessa. Missä suhteellisuudentaju, 7 minuutia per vuorokausi versus miljoonien ja taas miljoonien tappiot yrityksille, työpaikkojen vaarantuminen ja taas kilpailukyvyn heikkeneminen. Mielestäni tähän lakko-oikeuteen täytyisi tulla muutos. Ay-liikkeen pitäisi päivittää toimintaansa, niin me yrittäjätkin olemme tehneet nopeasti muuttuvassa maailmassa. Yrittäjät ovat vastuuntuntoisia työnantajia ja tietävät, että hyvistä työntekijöistä kannattaa pitää kiinni. Työntekijöistä pidetään huolta. Yrittäjät ovat ylpeitä jokaisesta luomastaan työpaikasta, tässä luomistyössä paikallinen sopiminen olisi edesauttava työkalu.

EI mennyt pitkään lakkojen loppumisesta, kun tämä Suomeenkin rantautunut viirus, jonka nimeä en suostu kirjoittamaan, vaan kutsun sitä Wiurukseksi, alkoi lyömään kapuloita rattaisiin ennen näkemättömällä tavalla. Olemmeko ennen nähneet, miten hetkessä ravintola-, matkailu-, kauppa- ja teollisuuskin pysähtyy kuin seinään. Wiurus iskee liike- ja talouselämän kanveesiin. Tämän poikkeustilan kestoa emme voi kuin arvailla ja toivoa, että Wiurus hellittäisi otetta mahdollisimman nopeasti. Olen todella tyytyväinen Suomen Yrittäjien nopeaan toimintaan Wiuruksen aiheuttamien rajoitusten tultua voimaan. Mikael Pentikäisen johdolla SY julkaisi heti toimenpiteitä, mitä rahoituslaitosten, eläkevakuutusyhtiöiden ja valtiovallan tulisi nyt tehdä, välttääksemme konkurssiaallon. Samoin maakunta- ja myös paikallistasolla Yrittäjät reagoivat heti ja perustettiin hetkessä erilaisia asiantuntiaryhmiä, mistä yrittäjät pystyvät kysymään neuvoa kiperään tilanteeseen. Suomen Yrittäjissä, sen koko kolmiportaisuudessa, tehdään nyt työtä 24/7. ”Jaksuhalien ja tsemppiviestien” lähettäminen ei nyt riitä, vaan on toimittava. Pankit, eläkevakuutusyhtiöt ja useissa tapauksissa vuokranantajat ovat luvanneet joustaa maksuissa. Tämä on hyvä alku, mutta ei tule riittämään. Maksut erääntyvät lähitulevaisuudessa, emmekä tiedä ovatko yritysten kassat valmiita siihen. Monet yritykset tarvitsevat nyt vastikkeetonta tukea valtioltamme. Yksi ja yksinkertainen keino olisi, että valtio ottaisi osan palkkauksen sivukuluista harteillensa pariksi kolmeksi kuukaudeksi. Joku ministereistämme taisi tokaista kriisin alkumetreillä, ettei yksikään yritys tule kaatumaan tämän wiuruksen takia. Näillä valtion tukitoimilla ei tule pitämään paikkaansa.

IKÄVÄÄ kirjoittaa tällaista ”pääsiäisajan kärsimysnäytelmän käsikirjoitusta” ja on muistutettavakin, että hankalilla ajoilla on tapana opettaakin jotakin. Ehkä seuraavan kriisin tullessa olemme viisaampia ja valmiimpia ottamaan iskuja vastaan. Ajatusta tästä harmaudesta on siirrettävä tulevaan, sillä tämäkään kriisi ei kestä loputtomiin ja tilanne normalisoituu. Ja elämä on muutakin kuin taloutta.

TOMI RÖNKKÖ
Kiuruveden yrittäjäyhdistyksen
puheenjohtaja