Uutiset (muokattu 20.1. 18:05) Jaana Selander

Iskelmä odottaa päätöksiä

MAAN hallitus on luvannut linjata tänään keskiviikkona, salliiko koronaepidemia kesäfestareiden järjestämisen. Viimeistään ensi viikolla olisi tulossa lopullisia päätöksiä siitä, miten käy Iskelmäviikon?

ISKELMÄVIIKON tapahtumajohtaja Juha Vartiainen toteaa, että tällä hetkellä näyttää siltä, ettei hallitukselle jäisi juuri muita vaihtoehtoja kuin kieltää kesätapahtumat.
– Suurissa kokoontumisissa voi nyt hallinnassa oleva epidemia räjähdysmäisesti levitä uudelleen. Yleisesti ottaen on huonoin vaihtoehto, että hallitukselta tulisi vain ”vahvoja suosituksia” ja silloin vastuu päätöksistä jäisi tapahtumien harteille, Vartiainen sanoo ja odottaakin nyt selkeitä päätöksiä kesäfestivaalien järjestämisen suhteen.
Jos valtiovalta kieltää tapahtumien järjestämisen tältä kesältä (15.–19.7. 2020), siirtyy Iskelmäviikko vuodelle 2021. Tälle vuodelle suunnitellut ohjelmat pyritään mahdollisuuksien mukaan sopimaan ensi vuodelle. Uusi ajankohta Iskelmäviikolle olisi 14.–18.7.2021.
Iskelmäviikko on koronaviruksen takia perunut keväältä kaikki SenioriMestarit-laulukilpailun ja IskelmäMestarit-laulukilpailun karsinnat. Laulukilpailun karsinnat peruttiin ravintoloiden kiinniolorajoitusten vuoksi toukokuun loppuun saakka. Uusia karsintoja on sovittu kesäkuulle.
Aluehallintovirastot kielsivät yli 10 hengen yleisten kokousten ja yleisötilaisuuksien järjestämisen maaliskuun 17. päivänä. Yleisötilaisuus on pääsääntöisesti yli 10 hengen tilaisuus, johon osallistuja osallistuu omasta aloitteestaan.

ISKELMÄVIIKON tapahtumajohtaja Juha Vartiainen ja tapahtumakoordinaattori Timo Marjoniemi esittelivät Iskelmäviikon kävijätietoja kaupunginhallitukselle viime viikolla.
Iskelmäviikolla oli viime vuonna noin 45 000 konserttikävijää, erillisiä henkilöitä oli noin 10 000. Karavaanareita tuli 781 vaunukuntaa, edelliseen vuoteen verrattuna määrä lisääntyi 35:llä. Karavaanareiden määrä on kasvanut vuosi vuodelta, vuonna 2014 karavaanareita oli 545.
SenioriMestarit-laulukilpailuun ja IskelmäMestarit-laulukilpailuun osallistui viime vuonna ympäri Suomen ja Ruotsin noin 1 200 ihmistä.
Kaiken kaikkiaan Iskelmäviikon kävijöiden keski-ikä oli noin 55 vuotta.
Iskelmäviikko työllisti viime vuonna kaksi kokoaikaista ja kahdeksan osa-aikaista työntekijää. Talkoolaisia oli noin 300, talkoopalkkoja maksettiin kiuruvetisille yhdistyksille noin 25 000 euroa.
Iskelmäviikon liikevaihto oli viime vuonna noin 540 000 euroa (alv nolla). Liikevaihto nousi vuoteen 2017 verrattuna noin 76 000 euroa. Passeja myytiin 2 300 ja lippuja noin 6 000 kappaletta.
Karavaanarit käyttävät rahaa IskelmäAreenan ulkopuolella noin 225 euroa per yksi ihminen. Keskimäärin karavaanarikunnan koko on kaksi ihmistä. Toisin sanoen yksi vaunukunta käyttää kiuruvetisiin tuotteisiin ja palveluihin 450 euroa.
– Iskelmäviikon markkinointiin käytetään paljon työaikaa ja rahaa, kiteyttää Timo Marjoniemi.
Kiuruveden kaupungin markkinointi- ja yhteistyösopimus kattaa markkinoinnista noin 40 prosenttia, jos yhdityksille palaavaa talkoorahaa ei lasketa.
Suurimmat kuluerät markkinoinnissa ovat televisio- ja radiomainonta sekä mainostoimistopalvelut ja markkinointitarvikkeet.
– Suurin osa markkinointipalveluista pyritään ostamaan paikallisesti Kiuruvedeltä, Marjoniemi sanoo.
Iskelmäviikon markkinoinnin kokonaiskatto on paikallisesti ja valtakunnallisesti noin 2,5 miljoonaa tavoitettua kontaktia. Iskelmän oman lehden levikki oli 60 000 kappaletta. Omaa mainosta on jaettu 40 000 kappaletta.

ISKELMÄVIIKOLLE olisi tulossa tulevana kesänä liki 30 esiintyjää, muun muassa A. Aallon Rytmiorkesteri, Katri Helena, Markku Aro, Katri Ylander, Laura Voutilainen, Kake Randelin, Kyösti Mäkimattila & Varjokuva, Simo Silmu & Yölintu, Raskasta Iskelmää, Muumipeikko ja Pikku Myy.
Lisäksi ohjelmassa on oheistapahtumia Kiuruveden kirkossa, Pyhäsalmen Suurlavalla ja Iisalmessa Kyllinkinrannassa.