Vieraskynä (muokattu 20.1. 18:03) Kiuruvesilehti

Maidon lyspsymaa – Suomi

Maidon lyspsymaa – Suomi

TUNNUSTAN ajatelleeni etukäteen kirjoittavani jostain aivan muusta kuin koronaviruksesta, mutta on se virus vaan mainittava minunkin. Uutisia ei ole juuri jaksanut seurata, kun niissä käsiteltävät asiat pyörivät vain tuon viruksen ympärillä. Tuntuu, että kaikkeen mitä tapahtuu tai on tapahtumatta, liittyy tuo virus.

RUUANTUOTTAJANA koronauutisten virrasta on mieleen jäänyt juttu Italian korkean korona-viruksen aiheuttaman kuolleisuuden syistä. Yksi syy on antibiootille vastustuskykyiset keuhkokuumeen aiheuttajabakteerit. Suomalainen tapa tuottaa ruokaa, erityisesti eläinkunnan tuotteita, maitoa ja lihaa, on kansanterveyden ja antibioottiresistenssin kannalta erinomainen. Lääkkeitä ja antibiootteja käytetään vain sairauksien hoitoon eläinlääkärin määräyksestä ja silloinkin valtaosin pärjätään ihan peruspenisilliinillä ja laajakirjoisia antibiootteja käytetään harvoin.

TÄMÄ asia ei välttämättä ole kuluttajan tiedossa tai mielessä, kun ruokaostoksia kaupassa liha- ja maitohyllyillä tekee. Ei siis ole yhdentekevää lukeeko juustopakkauksessa maidon lypsymaa Suomi tai liha- tai makkarapaketissa – teurastettu Suomessa. Joutsenlippu- eli Hyvää Suomesta – merkki, kun löytyy elintarvikepakkauksesta, silloin voi olla varma lihan ja maitotuotteiden olevan Suomessa tuotettuja.

VIIMEPÄIVIEN uutisoinnissa huoltovarmuuskeskus ja sen suojanvarustehankinnat ovat olleet otsikoissa. Otsikoihin on noussut, miten hoitotyössä tarvittavat kertakäyttökäsineet ja hengityssuojaimet ovat olleet lopussa. Sitä ei moni tule ajatelleeksi, että kertakäyttökäsineet ovat tärkeä osa tautisuojausta ja hygieniaa myös monessa muussa työssä kuin terveydenhuollossa.

MINÄKIN maidontuottajana laitan aamua iltaa navetalle lypsylle mennessä nuo käsineet käteen ennen töiden aloittamista ja otan viimeisenä pois. Ne suojaavat niin omia käsiäni kuin myös auttavat esimerkiksi parempaan lypsyhygieniaan, ehkäisevät utaretulehdusbakteerien leviämistä, ne ovat olennainen osa tautisuojausta kotieläintiloilla työskennellessä. On iso kynnys palata käyttämään paksumpia kestohanskoja kertakäyttöisten sijaan, ellei kertakäyttöisiä riitä maatalouden käyttöön.

KORONASTA huolimatta kesä tulee, puoli kuuta peipposesta sanotaan lorussakin. Ollaan kotona, pestään käsiä, pysähdytään ihailemaan luonnon heräämistä kasvuun ja syödään Suomessa tuotettua ruokaa.

KAISA HUTTUNEN
MTK-Kiuruveden johtokunnan jäsen