Vieraskynä (muokattu 20.1. 18:03) Kiuruvesilehti

Kova kevät

KEVÄÄN piti olla kohtalaisen rankka muutenkin, mutta sitten saatiin vähän lisäkertoimia ”tavallisten” haasteiden lisäksi. Korona iski, ja vielä kovemmin kuin mihinkään muualle Suomessa tähän asti. Luomu-Suomen pääkaupungista tuli Suomen koronakaupunki ja hiljaista kylänraittia näytettiin tv-kanavien pääuutislähetyksissä ja kaupunginjohtajaa ja kyläläisiä haastateltiin valtakunnallista sanomalehteä myöten. Mietin tuona viikonloppuna, että mikä ihme siinä on, ettei mikään asia voi mennä kohtuudella – talouskurimuksen rinnalle ja ohi puski koronakurimus. Selvitys Kalliosydämen tapahtumista on käynnissä ja viranomaiset tekevät tehtävänsä. On hyvä tutkia perinpohjin, mistä on kysymys, jotta mahdollisista virheistä voidaan ottaa opiksi. Pelkkä syyllisten etsiminen ei vie asiaa eteenpäin.

Korona on vaikuttanut moniin kaupungin palveluihin: kouluissa etäopetusta jatketaan ainakin 13.5. asti, ja myös kulttuuri- ja liikuntatoimi ovat asiakkailta fyysisesti kiinni. Onneksi kulttuuri- ja liikuntapalveluja on voitu tuottaa myös etänä. Tuskin olen ainoa, jonka kotona koko perhe on treenannut oman kylän liikunnanohjaajien tekemien videoiden tahtiin.

TIUKASSA taloustilanteessa myös Kiuruveden kaupungin on valitettavasti lomautettava työntekijöitä, joiden työnteko on koronan vuoksi estynyt tai radikaalisti vähentynyt. Varsinkaan tässä tilanteessa ei ole mahdollista jatkaa palkanmaksua, jos työtä ei pysty tekemään eikä korvaavaa työtä löydy. On selvää, että esimerkiksi sotemenot tulevat olemaan tältä keväältä korkeammat kuin on arvioitu, vaikka osa kiireettömistä hoidoista on siirretty hamaan tulevaisuuteen. Sotella on niin sanotusti piikki auki, eikä tarkkaa summaa voida arvioida. Siksi täytyy varautua siihen, että lisäsäästöjä varmasti tarvitaan. Verotulotkin jäävät varmasti ennakoitua alhaisemmiksi. Koronasta huolimatta, ja oikeastaan juuri senkin takia, kaupunki jatkaa taloudentasapainotustyötä yhdessä Perlacon Oy:n kanssa. Selvä on, että koko kaupunkiorganisaatiota on tiivistettävä ja tehostettava – se tarkoittaa myös palvelujen karsimista, ikävä kyllä. Nyt meidän jokaisen tulisi miettiä, mikä on meille riittävän hyvää.

ENSIN kalenteri tyhjeni, sitten se täyttyi Teams- ja Skype-palavereilla. Varsin näppäriä ne ovat olleetkin. Onneksi aika ei mene autossa istumiseen; en kaipaa yhtään Kuopion kokouskeikkoja, kun autossa menee enemmän aikaa kuin varsinaisessa kokouksessa. Uskon, että koronasta jää käteen myös paljon positiivisia muutoksia, kuten vaikkapa etätöiden mahdollistaminen ja sähköiset kokouskäytännöt. Jos yleensäkin pitää suosia paikallista ja kotimaista, nyt se on entistäkin tärkeämpää. Kaikki, mitä saa Kiuruvedeltä, kannattaa ostaa Kiuruvedeltä. Jos ei itsellä ole juuri nyt tarvetta millekään, silloin kannattaa ostaa lahjakortti. Jos oma taloudellinen tilanne sallii, hanki nyt uudet vahvuuksilla olevat aurinkolasit, kesävaatteet ja -sandaalit, lukemista. Jos mietit, ajatko samoilla kesärenkailla vielä yhden kesän, tuumaapa toisen kerran.

ELÄMME historiallista aikaa ja koronan vaikutukset, huonot ja hyvät, näkyvät vielä pitkään yhteiskunnassamme. Realisti pitää olla, mutta paniikin lietsomisella ja uhkakuvien maalamisella ei saada mitään aikaan. Moni tuntuu tietävän, miten tilanne pitäisi ratkaista, mutta liian usein unohtuu, etteivät asiat ole niin mustavalkoisia kuin äkkiseltään ajattelisi. Esimerkiksi kummasta pitää olla enemmän huolissaan, terveydestä vai taloudesta? Moni vastaa, että tottakai terveys on tärkein. Jos talous sakkaa, se ei tarkoita pelkkää rahan menetystä, vaan inhimillistä kärsimystä myös kodeissa. Moni lama-ajan kasvatti muistaa tämän liiankin hyvin.