Uutiset (muokattu 20.1. 18:05) Jaana Selander, Aku Laatikainen

Poliisi selvittää Kallionsydämen tapahtumia

Hoivakodissa kuoli 11 iäkästä asukasta koronaviruksen takia. Esiselvitys oli esitutkintalain mukaan aloitettava, koska poliisi sai esiselvitysilmoituksen. Poliisista ei kerrota tarkemmin, miltä taholta esiselvitysilmoitus on tullut. Esiselvityksessä katsotaan, että onko syytä epäillä rikosta ja aloittaa esitutkinta.
Poliisi tekee yhteistyötä valvovan viranomaisen eli Itä-Suomen aluehallintoviraston kanssa. Avi ei ole esiselvitysilmoituksen takana. Avi on tehnyt selvityspyynnöt Attendolle ja Ylä-Savon sotelle. Vastaukset saatuaan se pohtii yhdessä Valviran kanssa, että onko Kallionsydämen tapahtumista syytä tehdä tutkintapyyntö ja rikosilmoitus.
Ylä-Savon Sote -kuntayhtymän hallitus käsitteli perjantaina hoito- ja hoivajohtaja Anne Mikkosen ja asumispalvelujen päällikkö Mikko Uuksulaisen antamaa sisäistä selvitystä Kallionsydämen toimintaan liittyen. Yhtymähallitus toteaa päätöksessään, että poliisi tekee parhaillaan esiselvitystä, johon myös kuntayhtymältä pyydetään erillisselvityksiä. Näiden selvitysten jälkeen yhtymähallitus harkitsee lopullisen kannan mahdollisille jatkotoimille.
Attendon toimitusjohtaja Virpi Holmqvist kertoo, että Ylä-Savon Sote -kuntayhtymän sijoittama, lyhytaikaiseen hoitoon tullut asiakas oli ollut jo yli viikon pois hoivakodista, kun sotekuntayhtymän lääkäriltä tuli perjantaina 27. maaliskuuta tieto asukkaan koronavirustartunnasta.
– Tämä näkymätön vihollinen oli saanut levitä yksikössämme yli 14 päivää tietämättämme asiasta, eikä meillä ollut mitään syytä olettaa, että tämä oireeton asukas kantoi tartuntaa, Homqvist kirjoittaa blogissaan.
Osa Kallionsydämen asukkaista oli alkanut oireilla, joten kuntayhtymän lääkäri päätti torstaina 26.3. testata heidät. Päätös koronavirustestin tekemisestä sekä testin ajankohdasta on aina lääkärin vastuulla, ei hoivakodin henkilökunnan.
Suojatoimet ja -varusteet oli Kallionsydämessä otettu ohjeiden mukaisesti oireiden alkaessa käyttöön. Ohjeiden mukaisesti myös kaikki yhteisissä tiloissa tapahtunut toiminta, kuten ruokailu, päättyi ja kaikki asukkaat pyrittiin pitämään jatkuvasti huoneissaan.
– Muistisairaiden asukkaiden erillään pitäminen ja turvaväleistä huolehtiminen on vaikeaa. Tilanne hoivakodissa eteni hyvin nopeasti. Myös puolet vakituisesta henkilökunnastamme sairastui itse koronaviruksen seurauksena. Osa vakavasti.
Holmqvistin mukaan hyvin nopeasti kävi selväksi, että hoivakotiin tarvitaan normaalista toiminnasta, eli hoiva- ja asumispalveluista, poikkeavaa, vaativaa sairaanhoidollista osaamista. Viranomaiset ovat linjanneet, että hoivakodeissa asuvia, usein monisairaita ja viruksille erittäin haavoittuvaisia ikäihmisiä ei lähtökohtaisesti siirretä sairaalan teho-osastoille, vaan heidän hoitonsa pyritään antamaan hoivakodeissa. Tällöin on tärkeää, että varsinkin kaikkein vakavimmissa ja nopeimmin edenneissä koronavirustilanteissa aloitetaan hyvä ja tiivis yhteistyö kunnan ja sairaanhoitopiirin kanssa tarvittavan vaativan sairaan- ja terveydenhuollon tuen saamiseksi.
– Kävimme ensimmäisistä oireista lähtien jatkuvasti vuoropuhelua kuntayhtymän lääkärin kanssa, sillä asukkaiden perusterveydenhuolto kuuluu kuntien vastuulle. Keskustelimme tarvittaessa läheisten kanssa, mikäli asukkaan terveydentilassa tapahtui muutoksia. Näin toimimme luonnollisesti myös normaalitilanteessa.
Attendosta järjestettiin nopeasti tukea hoivakodin johtamiseen tässä poikkeustilanteessa.
– Tarvitsimme apua myös siivouksen tehostamiseen, joten otimme avuksi ulkopuolisen yrityksen siivoojan heti huhtikuun alussa. Pian ulkopuolisia siivoojia oli käytössämme kaksi. Konsultoimme myös hygienia-asioissa sotekuntayhtymää useasti: saimme neuvoja puhelimitse.
Kun Itä-Suomen aluehallintovirasto pyysi sotekuntayhtymää käymään hoivakodissamme tarkastuskäynnillä, heidät vastaanottivat iltavuorossa olleet työntekijät. Tarkastuskäynnin tuloksena hoivakotiin tuli muun muassa ensihoitoyksikkö, joka totesi, että yhtäkään asukasta ei ole tarvetta siirtää sairaalaan.
– On myönnettävä, että hoivakodin jokaisessa huoneessa ei oltu ehditty järjestellä tavaroita kunnolla ja että suojavarusteille ei vielä oltu ehditty tehdä omaa hyllyä. Henkilökuntaa oli paikalla asukkaiden sosiaalihuollon palveluiden (hoivan) kannalta tarvittava määrä, ja hoivakodin palvelut toimivat sovitusti. Sairaalatasoista toimintaa ei ollut tarjolla, kuten ei pitänytkään ja kuten ei edellytetty.
Neuvotteluissa 8.4. tultiin siihen tulokseen, että asukkaat tarvitsevat niin paljon sairaanhoidollista apua, että toiminta keskeytetään ja siirtyi sotekuntayhtymän vastuulle 9.4. alkaen.
– Hoivakodin henkilökunta on tehnyt parhaansa pelon ja paineen alla. On muistettava, että heistäkin yli puolet sairastui itse. Hoivakodin johtajan taakka on ollut raskas. Hän on saanut johtamiseen tukea, mutta kukaan ei tiedä, minkälaiset jäljet tämä pyöritys jättää.
– Moni hauras ikäihminen on kuollut, mikä on hyvin surullista. Toivon, että niin meidän henkilökuntamme kuin kaikkien muidenkin suomalaisten hoivakotien väki saa työrauhan, ja heidän ammattitaitoaan arvostetaan tässä hyvin vaikeassa poikkeustilanteessa.