Uutiset (muokattu 20.1. 18:05) Jaana Selander

Yksinyrittäjätuki tuli tarpeeseen

TAKSIYRITTÄJÄ Eija Laitinen on yksi niistä yksinyrittäjistä, joka on saanut kaupungilta 2000 euron koronatuen. Laitinen on ajanut taksia yrittäjänä 19 vuotta. Koskaan aikaisemmin hän ei ole tukia saanut. Laitinen haki tukea heti ja sai sen nopeasti. Tukea hän käyttää muun muassa Yel-maksuihin.
– Kyllä tuesta on ollut apua, sillä 90 prosenttia kyydeistäni on koulukyytejä ja koulukyyditys loppui pari kuukautta sitten. Jonkin verran on ollut soteasiakkaita, mutta heillekin osalle tuli määräys pysyä kotona. Yhtä nuorempaa soteasiakasta olen kuljettanut kerran viikossa, ajot ovat olleet siinä. Olihan se melkoinen muutos, kun 20 vuotta on tottunut lähtemään.

EIJA LAITINEN sai tuesta tietoa kaupungilta ja taksiliitosta. Saatuaan tuen hän kannusti muitakin hakemaan sitä.
– Eihän tämä ajojen loppuminen ole meidän vika. Jos ajoja ei ole, laskut tulevat kuitenkin ja ne pitäisi maksaa.

EIJA LAITINEN odottaa jo torstaita, kun koulukyyditys taas käynnistyy, lapsia on mukava nähdä.
– Vuosi sitten vaihdoin uuden, monikäyttöisen taksin. Uskoin tulevaisuuteen, jos autolla menisi eläkkeelle saakka, mihin on matkaa.

TOINEN jännityksen paikka takseilla on koulukuljetusten kilpailutus. – Ei auta kuin uskoa ja toivoa, että me kiuruvetiset autoilijat saisimme ajoa. Jäisivät veroeurot Kiuruvedelle. Saa nähdä miten pitkään tämä koronaepidemia jatkuu. Mitä se merkitsee, jos syksyllä koulut eivät ala? Kesällä Iskelmäviikko oli hyvä työllistäjä. Nyt ei ole sitä. Jospa on lomalaisia ja ravintolat auki.

Vajaa puolet haki yritystukia

POHJOISSAVOLAISISTA pk-yrityksistä vajaa puolet on hakenut valtion myöntämiä yritystukia koronaepidemian aikana. Tämä kävi ilmi Savon Yrittäjien jäsenyrityksilleen lähettämästä kyselystä, joka toteutettiin vapun aikana.

HUHTIKUUSSA myynti laski selvimmin yksinyrittäjillä ja 1–5 henkilöä työllistävissä yrityksissä. Noin kolmannes vastaajista kertoi myynnin laskeneen yli 60 prosenttia. Viidenneksellä yksinyrittäjistä liikevaihto loppui kokonaan. Sen sijaan yli kuusi henkilöä työllistävissä yrityksissä vajaalla kolmasosalla myynti pysyi ennallaan. Yli kuuden työntekijän yrityksissä touko-elokuulle ulottuvat näkymät ovat haasteellisempia kuin koronaepidemian alussa. Lähes kolmannes kyselyn vastaajista arvioi myynnin laskevan merkittävästi eli yli 60 prosenttia.

VAHVIN usko koronasta toipumisessa oli yksinyrittäjillä sekä alle viisi henkilöä työllistävissä yrityksissä, joissa myynnin odotukset paranevat hieman tämänhetkisestä.
Käyttöpääomissa pisimmät, noin kuukauden mittaiset puskurit, ovat isommissa työllistävissä yrityksissä. Pienimpien yritysten käyttöpääoman riittävyys lasketaan parissa viikossa. Vasta puolet yrityksistä on hakenut avustuksia. Yrityksissä pohditaan nyt, riittävätkö hallituksen myöntämät avustukset.

LIIKETOIMINNAN lopettamista tai yrityksensä myymistä joko koronasta tai muista syistä johtuen pohtii vastanneista yrityksistä noin viidennes.Yli kolmannes yli kuusi henkilöä työllistävistä yrityksistä pitää konkurssin uhkaa mahdollisena.