Uutiset (muokattu 20.1. 18:05) Jaana Selander

Pyörätiet kuntoon!

TAAJAMAN pyörätiet ovat osin huonossa kunnossa. Kevyen liikenteen väylällä on vaarallisia möykkyjä ja kohoumia. Ne haittaavat pyöräilijöitä.

NOIN 200 kilometriä tänä keväänä ajanut Terho Räty sanoo, että esimerkiksi ABC-liikenneaseman ja Tokmannin yhdistävällä kevyen liikenteen väylällä on turhan paljon möykkyjä ja tie on epätasainen.
– Pyörällä ajaessa tärisyttää, vaikka pyörän edessä ja satulassa on jouset. Vielä vaikeampaa on varmaan työntää pyörätuolia, kun on epätasaisuutta ja teräviä hyppyreitä ajoradan ja kevyen liikenteen väylän välissä. Pyöräilijällä saattaa kumi puhjeta pyörästä, kun terävään kiveykseen ajaa, Räty sanoo.
Räty kertoo tänä keväänä ajaneensa kerralla 24 kilometrin lenkkejä milloin mihinkin suuntaan. Kun koronarajoitukset ovat lopettaneet kaikki harrastukset, pyöräilystä on tullut tärkeä harrastus.
– Olen ajanut kesäisin noin 500 kilometriä, näin paljon en ole ajanut yhtenäkään aikaisempana keväänä kuin nyt.

TOINEN aktiivipyöräilijä on Tapio Knuutinen, hän yhtyy Rädyn näkemyksiin, mutta lisää Kiuruvedellä olevan myös paljon hyviä pyöräteitä.
– Kaikki eivät ole huonoja, varsinkaan viime vuosina tehdyt, niissä on otettu huomioon viistoitus, kun mennään risteyksen yli.
Myös Knuutisen mielestä pyöräteihin kannattaisi kiinnittää huomiota, sillä Kiuruvedellä on paljon ikääntyvää väestöä ja pyöräily on monelle paras kuntoilumuoto, kun se ei rasita niveliä.
– Muuta ei oikein pysty harrastamaan, kun kaikki on jumissa.
Knuutinen toivoo myös liikkeiden ja koulujen piha-alueille pyöräilijöille pyöräparkkeja, varsinkin näin korona-aikaan, pyöriä ei tarvitsisi vierekkäin laittaa.
Knuutinen on ajellut parisataa kilometriä kevyen liikenteen väyliä ja rantaraittia.
– Mielellään lähden Palosmäelle, mutta maasto ei ole vielä sula.
Tapio Knuutinen kiittelee, että Kiuruvedellä on aloitettu uusien liikennemerkkien laittaminen.
– Jokaisen tehtävä on huolehtia nopeudesta ja varoituskellon käyttämisestä.

Ely lupaillut korjauksia

ABC- LIIKENNEASEMAN ja Tokmannin välillä sijaitsevan Valtakadun tienpitäjänä toimii Pohjois-Savon ELY- keskus, joten heidän vastuullaan on Valtakadun kevyen liikenteen väylän korjaukset ja kunnossapito, kertoo vs. tekninen johtaja Ville Kamaja.
– Kyseisen kevyen liikenteen väylän huonosta kunnosta on annettu palautetta ELY-keskukselle yhteisissä palavereissa. ELY-keskukselta on alustavasti lupailtu Valtakadun kevyen liikenteen väylälle tälle kesää pahimpiin yksittäisiin paikkoihin pieniä korjauksia. Valtakadun kevyen liikenteen väylä on tärkeimpiä jalankulku- ja pyöräilyteitä taajamassa, joten sen tulisi olla hyvässä kunnossa, Kamaja toteaa.
Kiuruveden kaupungilla on taajamassa ylläpidettävänä noin 24 kilometriä kevyen liikenteen väyliä, jotka ovat Kamajan mukaan hyvin pitkälti asiallisessa kunnossa ja pahimpia vaurioita pyritään korjaamaan vuosittain.

Uusia liikennemerkkejä

UUSI tieliikennelaki tulee voimaan 1.6.2020 ja sillä on Kamajan mukaan jonkin verran vaikutuksia kaupungin katuverkon liikennemerkkeihin.
– Siirtyminen uusien liikennemerkkien käyttöön tapahtuu kaupungin katuverkolla vähitellen, koska siirtymäaika uusien liikennemerkkien käyttöön on pääosin 10 vuotta. Tämä tarkoittaa, että katuverkolla tulee näkymään sekä uusia että vanhanmallisia liikennemerkkejä useita vuosia, Kamaja kertoo.