Uutiset (muokattu 20.1. 18:05) A

Savon eläinsairaala selvitystilaan

SUOMEN Hevostietokeskus aikoo avata klinikan Hingunniemeen. Hingunniemessä sijaitsevan Savon eläinsairaalan toiminta on loppumassa.

LUKUISISTA yrityksistä huolimatta sinne ei ole saatu rekrytoitua uutta hevosiin erikoistunutta eläinlääkäriä vakituiseen työsuhteeseen.

SAVON eläinsairaala on ollut vaikeuksissa siitä lähtien, kun viimeisin vakituinen eläinlääkäri irtisanoutui elokuussa 2018. Sen jälkeen kaustislaisen Nikulan klinikan eläinlääkäri on käynyt Hingunniemessä muutamana päivänä kuukaudessa.
– Vuokrat eivät ole kuitenkaan riittäneet kattamaan kaikkia niitä lisäkuluja, mitä toimintojen ylläpidosta on tullut, sanoo Savon eläinsairaalan toimitusjohtajana ollut Pirjo Manninen.
Niinpä yhtiökokous päätti helmikuussa asettaa yrityksen vapaaehtoiseen selvitystilaan.
– Minä toimin selvitysmiehenä, jonka tehtävänä on muuttaa yhtiön omaisuus rahaksi ja maksaa velat sekä tehdä lopputilitys ja -kertomus, Manninen kertoo.
– Osakkaat viime kädessä hyväksyvät nämä asiat ja sitten ne rekisteröidään kaupparekisteriin, minkä jälkeen yhtiö purkautuu. Purkaminen tapahtuu aikaisintaan heinäkuun lopulla, hän arvioi.
Yhtiön velat ovat Mannisen mukaan suuremmat kuin varat. Savon eläinsairaalan varat koostuvat koneista sekä laitteista ja lisäksi tilillä on rahaa sen verran, että lopusta selvitään kunnialla.
Vuonna 2014 perustetun Savon eläinsairaalan viimeisimmät tulostiedot löytyvät kaupparekisteristä vuosilta 2017 ja 2018. Vuonna 2017 liikevaihto oli 253?000 euroa ja tulos 33?000 euroa voitollinen. 2018 liikevaihto oli 133?000 euroa ja tulos 19?000 euroa tappiolla.

Monia vaatimuksia

MANNISEN mukaan uutta vakituista eläinlääkäriä yritettiin löytää viimeiseen saakka. Jokusen kerran onnistuminen oli jo melko lähelläkin, mutta aina tuli jotain mutkaa matkaan.
– Ensinnäkin tänne pitäisi saada eläinlääkäri, joka on nimen omaan hevosiin erikoistunut. Heitä on harvemmassa. Eläinlääkäriksi voi opiskella ainoastaan Helsingin yliopiston eläintieteellisessä tiedekunnassa ja hevosiin erikoistuvia valmistuu vain muutamia vuodessa.
– Lisäksi tänne syrjempään on hankalaa rekrytoida ihmisiä. Hyvin usein he asettuvat kasvukeskuksiin, missä muu elämä on helpompaa järjestää, kuten esimerkiksi puolison työpaikka, Manninen sanoo.
Uuden eläinlääkärin tulisi olla myös kiinnostunut opettamisesta ja ohjaamisesta, sillä Hingunniemessä on perinteisesti ollut hevosiin erikoistuvia eläinlääkäriharjoittelijoita.
Yksi työn vaativuutta lisäävä tekijä on ollut vielä se, että eläinlääkäri on vastannut klinikasta yksin.

Klinikka perusteilla

YLÄ-SAVON koulutuskuntayhtymän omistamat tilat eivät ole kuitenkaan jäämässä täysin tyhjäksi, sillä Savon eläinsairaalan osakkeista pienen siivun omistanut Suomen Hevostietokeskus ry aikoo käynnistää eläinlääkäritoiminnan Hingunniemessä.
Kuopiossa pääpaikkaansa pitävä Hevostietokeskus on hevosalan neuvonnan ja koulutuksen kehittämisyksikkö.

TOIMINNANJOHTAJA Minna-Liisa Heiskasen mukaan yhdistys haluaa omalta osaltaan olla vahvistamassa hevostiedon osaamiskeskusta Kiuruvedelle.
– Hingunniemessä on tosi hyvät tilat ja Ylä-Savossa suuri hevoskeskittymä. Alueella on lukuisia hevosyrittäjiä, jotka tarvitsevat klinikkapalveluja säännöllisesti.
– Kiuruvedeltä katsottuna muut lähimmät hevosklinikat ovat Oulussa ja Laukaassa, joihin on pitkä matka. Olisi tärkeää, että Hingunniemen toiminta saataisiin elpymään, hän perustelee.
Heiskanen kertoo, ettei tarkoituksena ole perustaa uutta eläinsairaalaa Hingunniemeen, vaan pienimuotoisempi klinikka, joka toimisi myös erikoistumisklinikkana hevosiin erikoistuville eläinlääkäreille.
– Klinikkaa yritettiin avata jo tänä keväänä, mutta koronavirus asettui esteeksi. Näillä näkymin klinikka avataan syyskesällä, mikäli kaikki menee hyvin.
– Myöhemmin voisimme vielä siirtää Hevostietokeskuksen pääpaikan Kuopiosta Kiuruvedelle, hän kaavailee.

Kolme työntekijää

KLINIKALLA on tarkoitus olla kolme työntekijää: yksi hevosten ruokintaan erikoistunut henkilö, yksi eläinlääkäri sekä yksi eläinlääkärin apulainen.
Hevostietokeskuksellakin on tosin sama ongelma ratkottavanaan kuin Savon eläinsairaalalla, eli vakituisen, hevosiin erikoistuneen eläinlääkärin saaminen Kiuruvedelle.
Rekrytointiin voi tulla lähiaikoina pientä helpotusta, sillä Hingunniemeen on mahdollisesti tulossa jatkossa muitakin eläinlääkäreitä.
Parhaillaan neuvotellaan siitä, että voisivatko Ylä-Savon Sote -kuntayhtymän Kiuruvedellä työskentelevät eläinlääkärit siirtyä kaupungintalon tiloista Hingunniemeen. Lääkärit ovat itse siihen halukkaita.
Mikäli vuokrasopimus toteutuisi, voisi se madaltaa kynnystä uuden eläinlääkärin saamiseen, koska tällöin uusi eläinlääkäri ei olisi enää yksin vastuussa klinikan toiminnasta.