Uutiset (muokattu 20.1. 18:05) Jaana Selander

Ravintolat heräävät eloon ensi viikolla

Kiuruvedellä Hotelli Ravintola Peltohovi avaa ovensa jo tulevana maanantaina 1.6. Samoin Pub Havanna. Pub-Ravintola Luna avautuu asiakkaille ensi viikon perjantaina 5.6.
Tuore yrittäjä Timo Marjoniemi odottaa jo innolla Peltohovin avautumista. Hän ennätti toimia yrittäjänä vain kolmisen viikkoa, kun koronaepidemia pisti kaikki Suomen ravintolat kiinni. Majoituspalvelu on ollut avoinna koko ajan, mutta yöpyjät ovat olleet satunnaisia.
Peltohovin kaikki palvelut toimivat maanantaista alkaen normaalisti lukuun ottamatta yöelämää, jossa on supistetut aukioloajat. Minna ja Jari Nikkinen tarjoavat lounasta arkisin hieman lyhennettyyn aikaan, kello 10.30–14. Peltohovin à la carte -ravintola on avoinna keskiviikosta perjantaihin kello 16–21, lauantaina kello 14–21 ja sunnuntaina 14–20.
Viikonloppuisin ravintola ja terassit ovat avoinna kello 23, maanantaista torstaihin kello 10–21. Ohjeiden mukaan alkoholitarjoilua on kello 22 saakka.
– Ensimmäisenä viikonloppuna näkee, miten toiminta muotoutuu. Onko ihmisiä esimerkiksi tanssimassa? Ohjeistus jätti muutamia kysymysmerkkejä joidenkin asioiden suhteen. Luulen, että ihmiset istuvat enemmän pöydissä ruokaa ja juomaa nauttimassa, Marjoniemi sanoo.
Peltohovissa on jopa 500 asiakaspaikkaa laajennuksineen. Asiakasmäärän rajaaminen puoleen, ei paljon vaikuta toimintaan lukuun ottamatta keikkoja, joita ei nyt järjestetä kellonajankaan puolesta. Etuterassille ja takaterassille otetaan sen verran ihmisiä kuin sinne mahtuu pöytiin istumaan eli reilu sata.
Huhti-toukokuussa Peltohovin kaikki hotellihuoneet ja terassit ovat kokeneet muodonmuutoksen. Takapihan lämmitetyllä terassilla järjestetään ensimmäinen Grill & Chill -livemusiikki-ilta perjantaina 5.6. Takaterassilla palvelee SnackBar perjantaisin ja lauantaisin klo 18–22. Grillistä saa pientä purtavaa.
Kesäkuussa etuterassilla aukeaa kesäkahvila, jossa tarjolla on jäätelöä, erikoiskahveja ja suolaisia sekä makeita, belgialaisia vohveleita.
Peltohoviin on rekrytoitu neljä kokoaikaista työntekijää. Lisäksi on joukko osa-aikaisia viikonloppuisin.
Ohjelmapalveluista, majoituksesta ja à la carte -ravintolasta vastaava Wallen Hovi Oy, jossa osakkaina ovat Marjoniemi ja Jarmo Saastamoinen, ei ole hakenut korona-avustuksia.
– Jos ja kun yleisavustus tulee, haemme sitä. Olemme pärjänneet tämän ajan yli ihan kohtuullisesti, Marjoniemi toteaa.

Asiakkaita on jo ikävä

Pub-Ravintola Luna avaa ovet asiakkaille perjantaina 5.6.
– Lähdemme herättelemään toimintojamme niin, että Luna on avoinna perjantaina 5.6. kello 16–23. Keittiö suljetaan klo 21. Lauantaina 6.6. ravintola on avoinna klo 14–23 (keittiö suljetaan klo 21). Keskiviikkona 10.6 ja torstaina 11.6. klo 16–21 (keittiö suljetaan klo 20). Perjantaina 12.6. ja launtaina 13.6. samoin kuin edellinen viikonloppu, yrittäjä Jenna Tasso kertoo.
Juhannusviikon Luna on kokonaan suljettu pitopalvelua myöten.
– Tästä eteenpäin ilmoitamme aukioloaikamme kunhan näemme, kuinka rajoituksia muokataan ja etenkin, kuinka ihmiset alkavat käyttää ravintolamme palveluita.
Rajoitukset sallivat, että Lunassa saa olla kerralla sisällä 50 asiakasta (asiakaspaikkoja on normaalisti 103). Istumapaikkojen ja pöytien suhteen Tassolla on olemassa jo useampi suunnitelma, joista valitaan järkevin testaamalla.
– Vaihdamme siis pöytiemme sijoittelua saadaksemme niiden etäisyydet riittävän suuriksi ja näin asiakkaillemme mahdollisimman turvallisen vierailun ravintolassamme näillä ohjeilla, jotka meillä nyt on.
Sisätiloissa asiakasmäärän rajoittaminen puoleen normaalista mietitytti Tassoa alkuun, mutta hän on siihen kuitenkin tyytyväinen.
– Mikäli toimintamme on viikosta toiseen tappiollista, tulee mietintään, onko ravintolan aukipitäminen järkevää. Toivon asiakkaidemme palaavan luoksemme tämän pitkähkön tauon jälkeen.
Tasso kiittelee henkilökuntaansa poikkeusoloissa venymisestä. Toimintaa ei aloiteta täydellä miehityksellä heti, Tasso seuraa asiakkaiden liikehdintää. Työntekijät ovat lupautuneet tulemaan töihin pienelläkin varoajalla, kaikki riippuu siitä, kuinka asiakkaat kokevat ravintoloiden avaamisen tai kuinka paljon pitopalvelu työllistää kesän aikana.
– Yksin en jokatapauksessa selviä, joten olen kiitollinen, että Lunalla on mahtavia osaajia.
Tasson pyrkimys on saada uusi terassi (50 asiakaspaikkaa) kesäkuun alkuun valmiiksi.
– Rajoituksethan voivat kiristyä uudelleen milloin vain, joten koko kesää kattavia suunnitelmia en halua tehdä. Toivon toki, että elämme fiksusti, emmekä tietoisesti uhmaa ohjeita ja siten aiheuta uutta rajoitusten kiristystä.
Pub Havannan yrittäjä Elina Pikkarainen ei vielä osaa kertoa aukioloajoista muuta kuin että pub avautuu maanantaina. Aukioloajat riippuvat palvelujen käytöstä.