Uutiset (muokattu 20.1. 18:05) Jaana Selander

Asuntoja on enemmän kuin kysyntää

Kiurunkulman hallinnoima vuokrataloyhtiö Katajatie 1 puretaan Yhtylästä, sillä kerrostalon käyttöaste on 60 prosenttia, kertoo Kiurunkulman uusi toimitusjohtaja Osmo Jauhiainen. Asunnoista on tyhjillään vajaa puolet. Katajatie 1 puretaan pois Yhtylästä todennäköisesti ensi vuonna. Asukkaat on vastikään irtisanottu niin, että asuntojen pitää olla tyhjillään joulukuun alkuun mennessä.
– Tämän vuoden aikana kerrostalo on tarkoitus laittaa kylmilleen, kun asukkaat ovat lähteneet. Ensi vuonna rakennus on alustavasti tarkoitus purkaa, Osmo Jauhiainen kertoo.
Asukkaille tarjotaan yhtiön muista taloista asuntoja, muun muassa viereisestä, Kiurunkulman Erähaka-nimisestä, hissillisestä vuokrakerrostalosta. Kerrostalossa on asuntoja kunnostettu.
– Muutamia asuntohakemuksia olemme jo saaneet Katajatien asukkailta.
Katajatien purkamisen taustalla eivät ole ongelmat talon rakenteissa, vaan kysynnän ja tarjonnan kohtaaminen ei ole paikallaan. Tarjontaa on Kiuruvedellä enemmän kuin kysyntää.
– Käyttöaste on Katajatiellä noin 60 prosenttia. Talossa on 21 asuntoa, Jauhiainen sanoo.
Katajatie on rakennettu vuonna 1976, peruskorjaus on tehty vuonna 2004. Katajatien vierestä purettiin neljä vuotta sitten Kiurunkulman vuokrakerrostalo samasta syystä. Asuntoja oli tyhjillään.
Katajatien kerrostalossa on tehty haitta-ainekartoitus purkamista varten. Rakennusmateriaaleissa on jonkin verran asbestia, mutta se ei ole vaikuttanut asumisterveyteen.
– Vastaavan kokoisen kerrostalon purkaminen maksaa noin 100 000 euroa, purkukustannukset tarkentuvat kunhan purkaminen on kilpailutettu, Jauhiainen kertoo
Kiurunkulman vuokra-asuntojen täyttöaste on noin 90 prosenttia, Kiurunkulmalla on yli 600 asuntoa. Tyhjistä asunnoista on kiinteistöyhtiöille kuluja.
– Kiuruvedellä on aika paljon asuntotarjontaa, mukaan lukien yksityiset. Väestöltään vähentyvien kuntien ja kaupunkien vuokrataloyhtiöillä on haastetta entistä enemmän pitää asuntojen käyttöasteet riittävän korkealla, Jauhiainen toteaa.

Honkaranta myyntiin

Honkarannan maja on tulossa kesäkuun alussa myyntiin Etuovi.com-sivustolla. Myynnin välittäjänä toimii Nilakan Kiinteistö LKV.
– Majan myynti liittyy Kiurunkulman tarkoituksen pohdintaan yhtiönä, mikä on yhtiön tärkein liiketoiminta, toimia asuntomarkkinoilla vuokranantajana vai muunlainen vuokraukseen liittyvä liiketoiminta?
Kiurunkulma osti Honkarannan majan kaupungilta vuonna 2001. Kiurunkulma on vuokrannut majaa yhteisöille ja yksityisille.
Honkarannan maja on Kiurujärven rannalla. Majassa on iso tupa, joka sopii jopa 60 henkilön tilaisuuksiin. Pihapiirissä on myös rantasauna ja saunatupa sekä grillikatos.
Vuosi sitten edellinen Kiurunkulman toimitusjohtaja Tarja Partanen totesi Kiuruvesi-lehden haastattelussa, että Honkarannan maja ei kuulu Kiurunkulman ydinliiketoimintaan, kustannuksia on enemmän kuin tuloja. Partanen piti myyntiä yhtenä vaihtoehtona, sillä majan ylläpito ei ole kannattavaa.
Myös Lapinpirtti Lapinsalossa tulee myyntiin. Rivitalossa on viisi huoneistoa, rakennus on valmistunut vuonna 1990.
– Molemmista toivotaan paljon hyviä tarjouksia, Jauhiainen toteaa.
Viime viikolla Osmo Jauhiainen teki kaupat Kiurunkulman ylläpitämästä rivitalosta Heinäkylässä. 10 huoneistoa käsittävän rivitalokokonaisuuden osti Mikko Jauhiainen Ruutana Heatingista. Heinäkylän rivitalot ovat 1960-luvulta.
Uudisrakentamista ei ole Kiurunkulmalla nyt tiedossa, kunnostamista sen sijaan on koko ajan.
– Viime vuonna tehtiin 40 huoneistoon erilaisia korjauksia täysremontista kylpyhuoneen ja keittiökalusteiden uusimiseen. Varmaan samalla tasolla mennään tänä vuonna. Muun muassa Erähaassa on kunnostettu jo 7–8 asuntoa. Tällä viikolla alkavat katon pinnoitustyöt Pietunmäessä, Ratisentie 20:ssä.

Pielavedeltä Kiuruvedelle

Osmo Jauhiainen toimi aikaisemmin Kiinteistö Oy Pielaveden vuokratalojen ja Pielaveden Teollisuushallit Oy:n toimitusjohtajana. Jauhiainen on toiminut ennen Pielavedelle tuloa muun muassa Heinäveden ja Perhon kunnan teknisenä johtajana. Koulutukseltaan Jauhiainen on talonrakennusteknikko.
– Olen kotoisin Pielavedeltä ja siellä on kesämökki. Toistaiseksi asun Siilinjärvellä.
Jauhiainen kuvailee Kiurunkulmaa suuremmaksi yhtiöksi kuin Pielaveden vastaavaa kiinteistöyhtiötä. Pielavedellä kunnan vuokrakiinteistöyhtiöstä ja teollisuuskiinteistöyhtiöstä vastaa nykyisin kunnaninsinööri.
Osmo Jauhiainen ei lähde analysoimaan Kiurunkulmaa, sillä hän on ollut yhtiössä vasta kolme kuukautta.
– Tämän tyyppisissä tehtävissä pääsee yhtiöön sisälle yhdessä-kahdessa vuodessa.
Kiinteistö Oy Kiuruveden Kiurunkulma rakennuttaa ja ylläpitää vuokra-asuntoja Kiuruvedellä. Yhtiö omistaa ja isännöi 775 asuinhuoneistoa ja viittä liikehuoneistoa. Vuonna 1989 perustettu Kiinteistö Oy Kiuruveden Kiurunkulma on kokonaan kaupungin omistama yhtiö. Asunnot sijaitsevat eri puolilla kaupunkia ja asuntoja on rakennettu myös haja-asutusalueelle. Kiurunkulma vietti vastikään 30-vuotisjuhlia, ohjelmassa oli Diandran torikonsertti.
Kiuruveden Kehittämisyhtiö vastaa teollisuuskiinteistöistä, toimitusjohtaja on Pirjo Manninen.