Uutiset (muokattu 20.1. 18:05) Aku Laatikainen

Metsävisasta tuli komea kolmossija

Kiuruveden yläkoulun yhdeksännen luokan oppilas Aili Jauhiainen pärjäsi hienosti valtakunnallisessa kilpailussa.
Toissa viikolla pidetystä yläkoulujen Metsävisan finaalista saatiin menestystä Kiuruvedelle, kun yhdeksännen luokan oppilas Aili Jauhiainen sijoittui kolmanneksi.
– Aika kivalta tuntuu. Olin melko yllättynyt, että noinkin hyvin pärjäsin, sanoo ensimmäistä kertaa valtakunnalliseen Metsävisaan osallistunut Jauhiainen.
– Onneksi minua ei juurikaan jännittänyt. Ajattelin, ettei kannata ottaa mitään turhia paineita, vaan keskittyä tekemään parhaansa.
Metsävisassa järjestettiin alkukilpailut kouluilla ympäri Suomea. Osanottajia oli yli 21 000. Finaaliin ylsivät 50 parasta omien koulujensa voittajaa, joita oli Etelä-Suomesta Lappiin saakka.

Etäfinaali

Finaali pidettiin suorana verkkolähetyksenä, johon finalistit osallistuivat joko kouluiltaan tai kodeistaan käsin etänä.
– Normaalitilanteessa meillä olisi ollut maastokisa Helsingissä. Olisihan se ollut varmasti hienompi kokemus kuin etäfinaali, mutta nyt mentiin koronaviruksen takia poikkeusjärjestelyin, Jauhiainen kertoo.
Metsävisan finaalin voitti Eelis Ojala Veikkolan koulusta Kirkkonummelta. Toiseksi sijoittui Noora Laakso Suonenjoen yhtenäiskoulusta.
Finaalissa oli yhteensä 40 biologian opettajien Metsävisa-ryhmän sekä Metsävisan rahoittajien laatimaa kilpailukysymystä, joihin vastattiin mobiilisovelluksella.
– Finaalissa kysyttiin hyvin monipuolisesti muun muassa lintu- ja kasvilajeista sekä metsänhoitamisesta ja metsään liittyvistä tuotteista, Jauhiainen muistelee.
Kaikki tehtävät olivat monivalintoja, mutta veikkaamaan ei kuitenkaan kannattanut lähteä eikä luottaa puhtaaseen tuuriin, sillä vääristä vastauksista annettiin miinuspisteitä.
Metsävisalla on pitkät perinteet, sillä valtakunnallista kilpailua on järjestetty vuodesta 1982 lähtien joka kevät. Sen pääjärjestäjät ovat Suomen Metsäyhdistys sekä Biologian ja maantieteen opettajien liitto BMOL ry.

Menestys ei ole sattumaa

Aili Jauhiaisella oli hyvät lähtökohdat Metsävisaan, sillä hän sanoo olleensa jo pitkään luonnosta kiinnostunut.
Maaseudun kasvattina Jauhiainen käy useita kertoja viikossa metsässä liikkumassa.
– Tykkään tutkia luontoa. Erityisesti kasvit ovat mielestäni kiinnostavia, koska niitä on niin paljon erilaisia. Harrastan myös luontovalokuvausta ja maastojuoksua, hän luettelee.
Yksi hienoimmista muistoista luontoon liittyen on ollut viimekesäinen reissu Lappiin.
– Siellä oli hienoja tuntureita, Jauhiainen sanoo.
Hänen lempiaineitaan koulussa ovat liikunnan ohella biologia ja maantieto.
– Lisäksi minulla on ollut valinnaisaineena maa- ja metsätalous sekä puutarhanhoito.
Peruskoulunsa äskettäin päättänyt Jauhiainen aikoo seuraavaksi opiskelemaan Kiuruveden lukioon.
– En vielä tiedä, että mikä minusta tulee isona, mutta miksei se voisi olla jokin luontoon liittyvä ammatti. Sen näkee sitten, Jauhiainen hymyilee.