Uutiset (muokattu 20.1. 18:05) Aku Laatikainen

Kimmo Kivelästä tuli kiurukas

Uusi kirkkoherra Kimmo Kivelä on muuttanut Kiuruvdelle ja aloittanut virassaan. Alkanut kesä pitää sisällään paljon tekemistä.

Vauhdikas on se sana, jolla Kimmo Kivelä kuvailee alkuaan Kiuruveden kirkkoherran virassa. Hän aloitti uudessa työssään viime viikon maanantaina.

– Ensimmäiset päivät menivät pitkälti käytäntöihin perehtymiseen. Tiloihinkin olen päässyt tutustumaan, kuten seurakuntataloon, kirkkoon ja Hyvölänniemen leirikeskukseen.
– Lisäksi on tullut pidettyä pappien kanssa työnjakopalaveri, ja ensimmäinen kirkkovaltuuston kokouskin oli heti toisen työpäivän iltana. Saimme pidettyä sen ihan perinteiseen tyyliin seurakuntatalolla etäkokouksen sijaan, koska koronarajoitukset ovat nyt hieman höllentyneet.
Ensimmäiseen työviikkoon sisältyi myös ristiäisten ja hautajaisten sopimisia.
– Muitakin kotikäyntejä on kesälle luvassa, sillä ihmiset haluavat tietyissä tapauksissa papin paikalle, kuten esimerkiksi syntymäpäiville. Ja pianhan tässä alkavat kesän rippikoulut ja kyläkirkot, joten niidenkin valmistelua on ollut ja tulee olemaan. Kyläkirkkoja on tosin normaalia kesää vähemmän koronatilanteen takia.
– Samoin koronan vuoksi on yritettävä järjestää joitakin tilaisuuksia mahdollisuuksien mukaan ulkona. Jumalanpalvelusten, rippikoulujen ja konfirmaatioiden kohdalla on poikkeusjärjestelyjä luvassa, eikä kaikkiin muistotilaisuuksiin voida vielä osallistua. Näitä kaikkia pitää pohtia lähiaikoina.
Kivelän virkaanasettamismessu on luvassa 16. elokuuta, jolloin piispa Jari Jolkkonen tulee asettamaan hänet virkaansa.
– Senkin tiimoilta riittää lähiajoille puuhaa. Eikä aikaakaan, kun tulee jo syksyn suunnittelua. Kyllä tässä ihan työntäyteinen kesä on siis tulossa, Kivelä summaa.

Hyvä vastaanotto

Vaikka alku on ollut kiireinen, sanoo Kivelä ehtineensä hörpätä tervetuliaiskahvit seurakunnan työntekijöiden kanssa.
– Minut on otettu hienosti vastaan. Osa työntekijöistä tuli jopa kesälomaltaan asioikseen kahvittelemaan, Kivelä kiittelee.
Lisäksi hän on pitänyt lupauksensa jalkautua kansan pariin. Tuore kirkkoherra on näkynyt paikkakunnan arjessa, ja hänet on voinut bongata esimerkiksi Teboilin ja Peltohovin pöydistä.
– Vastaanotto on ollut hyvä kuntalaisten keskuudessa ja moni on toivottanut minut tervetulleeksi Kiuruvedelle. Ruokakaupassakin on tultu juttelemaan. On ollut mukavaa käydä niin monen ihmisen kanssa mielenkiintoisia keskusteluja jo näin varhaisessa vaiheessa. Kiuruvedellä on mielestäni hyvin leppoisa ilmapiiri, Kivelä kehuu.
Hän sanoo muuttaneensa Kiuruvedelle toukokuun viimeisellä viikolla ja pian perässä seuraa vaimo, joka jäi äskettäin eläkkeelle saattohoitajan työstä.
– Hän odottaa yhtä innolla Kiuruvedelle asettumista kuin minäkin, Kivelä sanoo.
Alkuun pariskunta asuu pienessä kaupungin vuokratalossa. Tuore kirkkoherra kuitenkin esitti jo keväällä toiveen siitä, että pappila vuokrattaisiin hänelle asumiskäyttöön mahdollisimman pian viran vastaanottamisen jälkeen.
Tämä toive on myös toteutumassa, sillä äskettäin kirkkovaltuusto päätti, että pappilaa aletaan remontoida takaisin asumiskäyttöön. Valtuusto myönsi remonttikuluja varten 40 000 euron lisätalousarvion kuluvalle vuodelle.
Edellisen kerran pappilaa on remontoitu vuonna 1990. Siellä ei ole vuosiin asunut ketään, vaan se on toiminut nuorten tilana. Nuorille järjestetään jatkossa korvaavia tiloja seurakuntatalolta.

Tulosaarna

Kivelän ensimmäinen työviikko piti sisällään myös tulosaarnan kirkossa viime sunnuntaina, kolminaisuudenpäivänä. Kivelä sanoi, että oppi kolminaisuudesta on pohjana kaikelle kristilliselle opetukselle.
– Ensimmäisen käskyn ”Minä olen Herra, Sinun Jumalasi, sinulla ei saa olla muita jumalia” selityksessään Martti Luther painottaa, että ihmisellä on aina jokin jumala. Sellainen jumala, johon ihminen panee toivonsa ja jolta toivoo saavansa apua.
– Rahaa ja omaisuutta Luther kuvaa yleisimpänä epäjumalana. Muita jumalia voivat olla vaikkapa luottamus omaan oppineisuuteensa ja viisauteensa tai valtaansa, vaikutusvaltaiset ystävät ja sukulaiset. Ihmiskunta on aina korottanut erityisjumalakseen sen, jolta on toivonut apua ja lohtua.
Kristinuskon Jumala on kuitenkin salattu. Kukaan ei ole Jumalaa nähnyt eikä raamattu määrittele yksityiskohtaisesti Jumalaa, vaan kuvaa Hänen toimintaansa maailmassa, ihmiskunnan historiassa ja yksityisen ihmisen elämänvaiheissa.
– Erityisellä tavalla Jumala on ilmaissut itsensä Jeesuksessa Kristuksessa. Jeesukselle oli tyypillistä käyttää kieltä ja vertauksia, jotka nousivat ihmisten arkisesta elämänpiiristä. Näin on myös tämän päivän evankeliumissa, viinipuuvertauksessa.
– Jeesus vertaa itseään viinipuuhun ja Isäänsä viiniköynnösten hoitajaksi eli maanviljelijäksi. Oksat ovat liittyneet puuhun eli Kristukseen. Oksat olemme me, seurakunta. Seurakunta ei ole mitään ilman Kristusta ja usko on elämää Kristuksessa, yhteydessä Häneen. Usko pulppuaa Kristuksesta, se ei ole ihmisen teko. Usko on alusta loppuun lahjaa, Jumalan työtä, ei ihmisen ponnistelua.
Kivelän mukaan Jumalan suuruuden ja salatun olemuksen sekä ihmeellisten tekojen äärellä pienen ihmisen osa on ihmetellä, ikävöidä ja ylistää.